maandag 11 juni 2018

Honing!



Een "honey dipper"



In aanloop naar een morgen te starten serie

Koken met honing

vandaag even wat opmerkingen over bepaalde honingsoorten, te weten mijn eigen collectie


Eerst even wat over noten met honing

Voorbijgaand aan Griekse en Baskische desserts met Griekse yoghurt respectievelijk Baskische mamia (geitenyoghurt, die net zomin als die geitenboter naar geit smaakt), en waarbij noten uitstekend smaken, het volgende

Ik las over walnoten in honing, maakte een grote pot, zette die jaren weg, elk half jaar werd die (versuikerende) honing voorzichtig gesmolten (pot in pan met water) en omgeroerd en bijgevuld

Goddelijk was het, na zeven en een half jaar

Maar toch klopte het niet, want het hadden "groene walnoten" moeten zijn bleek later, zoals die nu aan de boom hangen
Nou ja...
Zie een referaat over de groene walnoot hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Heidehoning


Mijn honingverzameling, die ik niet in extenso zal bespreken, valt uiteen in twee soorten

Fraaie honing
en
Aparte honing



Fraaie honing


Boekweithoning

Pas op: we hebben het over zwarte, niet over bruine en al helemaal niet gelige boekweithoning

Zeer sterke smaak; de honing werd ooit door iemand betiteld als Afkickhoning

Naast het zoet zit er een aardse bitterheid in

Gebruik het op brood gemengd met klaverhoning




Cobre is koper, hierro ijzer, potasio kalium, azufre zwavel, calcio kalk, sodio natrium en yodo jodium



Nog een zwarte honing:

Tijmhoning

Doet denken aan de vorige, maar de bitterheid is bijna bijna (maar heel mooi nog net aanwezig) door frisheid

Ik ga er wat mee maken!

Zie hier

Inderdaad "light sweetness", maar ik gebruik dus geen honing en tijm maar tijmhoning



Subtiele honingen

Dat is een onderafdeling van Fraaie honingen


Balsemienhoning

Een niet te omschrijven, nou ja, ik ga mijn best doen, "van honing maar niet van het zoet erva, weglopende esoterische smaak", toe maar


Kastanjehoning

Vol, iets notig, niet erg zoet


Dennenhoning

Een fantastische, elkaar precies in balans houdende, ik lijk Godverdomme Hamersmaak of Kleynejan wel, bitter-zoet combinatie, maar dan bijna enkel op de achtergrond




Rest nog de sectie

Aparte honingen


Manuka honing

Australië

Een heel volle (brede, zag maar) en ook exotische (natuurlijk) smaak


Koolzaadhoning

Rapsblüte Honig

Voorwaar een heel frisse honing


Koffiebloesemhoning

Ook weer tropisch

En, smaakt het nou wel of niet naar koffie?
Als je je concentreert op het (ook hier) bittertje, dan is dat wel degelijk een koffiebittertje

Trouwens in Mangiare trad ooit een apekut op die beweerde dat ze eraan gekomen was, en enkel zo lukte dat zei die, door met een Ethiopische prins naar bed te gaan (die Mossel begon hoorbaar te soppen...)

Ik bestelde het bij De Werkbij

Ik denk dat de eigenaar daarvan met een Ethiopische prinses naar bed geweest was, dat leverde meer op...





Hierna een serie Koken met honing

Zie hier

Maar "het zoete kastje" (suikers en stropen) wordt hier vervolgd