zaterdag 2 juni 2018

Krentenbrood




In ene herinnerde ik me Oost-Brabants krentenbrood met zure zult

Dat gaan we maken!

Zie hierboven


Een dikke snee krentenbrood, een dikke plak zure zult, op een dienblad onder een doekje, in de zon
Zult smelt

Ik kon geen zure zult vinden dus ik maakte die van gewone zult, met azijn, en ik at er augurken bij

Heerlijk



Frans krentenbrood is iets heel anders
Dat is Viennoiserie
Bladerdeeg


Wiki zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Twee professionele recepten
Theorie zie hier en zie hier
Praktijk zie hier

Mooi recept
Holtkamp!
Ik denk dat de auteur niet weet wat ie schrijft...
Zie hier




En toen zat ik te denken, parallel aan die suikerbrood experimenten:
Laat ik het eens in de broodrooster doen

Heerlijk!
Elke ochtend tegenwoordig als ik de krant uit de bus haal, dan leg ik ook de (Issigny!) boter uit de koeling
En ff later rooster ik krentenbrood en besmeer dat met die boter en oeioeioei!

Hierboven perfect resultaat op de kortste tijd van de broodrooster
Neem niet van dat vochtige compacte krentenwegge maar luchtig brood met voornamelijk rozijnen





Ik las ook over krentenbrood met alikruiken
Zie hier

Dus ik dacht Ik ga er een krentenbroodtosti met spek van maken!

Drie rondjes ontbijtspek tweezijdig iets aanbakken in een droge pan

Twee sneeën krentenbrood beboteren

De eerste snee met de beboterde kant naar beneden in het tosti-ijzer, spek, tweede snee met boter naar boven, dichtklappen, tosti bakken

Heerlijk!




Wentelteefjes maken van krentenbrood

Zorg dat je een compact soort brood gebruikt (krentenwegge van AH bijvoorbeeld), en zorg dat het brood goed droog is

Verder op de normale manier

Erg lekker




Toegift!

Crantebollen!


Haal 300 gram droge cranberries door water en spreid ze uit
Ik gebruikte met appeldiksap gemaakte ipv met suiker

275 cc volle melk iets warm en er 100 gr witte basterdsuiker in oplossen

Als afgekoeld onder de 30°: 14 gram gedroogde gist erin, twee zakjes dus

Met 500 gram bloem deeg daarvan maken
20 minuten rijzen onder een natte doek op een warme plek

Maak een mengsel van één ei en één eigeel (bewaar het ene eiwit), 50 gram boter op kamertemperatuur en de rasp van een biocitroen plus wat zout

Rol het deeg goed uit, smeer in met het eimengsel, verdeel de cranberries erover en rol op
(Er loopt en valt van alles uit, maar daar moet je tegen vechten)

Goed kneden, eruitvallingen herwederopnemen, bal, 20 minuten rusten lap warme plek
Oven 200° stoken

Maak van het deeg een rol, snij stukjes af, maak balletjes, leg op bakpapier op een bakplaat (bedenk dat ze gaan groeien)
20 minuten etc

Dat eiwit met wat water kloppen en de ballen ermee inkwasten

Oven, 15 minuten

Als het de tweede keer rijzen niet echt heel enthousiast gebeurt, kneed het dan geen tweede keer terug, maar portioneer meteen en laat als balletjes rijzen

(Rozijnen en krenten die aan de buitenkant van een bol zitten, die verbranden altijd snel; cranberries veel minder)



Diverse verwoede Spaanse pogingen om krentenbrood te maken...



O, en zie de Haagse Kakker hier