donderdag 14 juni 2018

Koken met honing (2)



Foto's vandaag: oranje op de markt


Zie de eerste aflevering van deze serie hier

(alle links hier openen in een nieuw venster)


 
Grapefruit uit de oven



Haal het vruchtvlees uit halve grapefruits (met een desbetreffende mesje natuurlijk) en snijd het in partjes
Vang het sap op

Doe de partjes terug in de schillen

Kook het sap met suiker en wat sherry (liefst Smontillado) in

Giet dit vocht over de grapefruit, giet er wat dunne honing over, en bestrooi met amandelsnippers

Warm in de oven



Gedroogde abrikozen



Kruidkoek

Peperkoek, ontbijtkoek, berenspek..
.



Verwarm in een flinke sauspan 250 gr honing en breng juist aan de kook
Zeef 125 gram bloem en 125 gram roggemeel in een kom, maak er een kuil in en giet de honing daarin
Meng met een spatel

Vorm een bal van het deeg, pak die in folie en laat een uur op een koele plek liggen

Kneed er voldoende bakpoeder door (zie op het zakje), wat versgemalen anijs, wat kaneel en wat kruidnagel; kruid verder naar smaak (gember!)

Meng er gekonfijt fruit door en/of rozijnen en/of stukjes van gemberbolletjes en/of stukken kandij...

Doe het deeg in een vorm en bak een dik half uur op 200 graden

Prik er een naald in; als die er droog uitkomt is de koek goed

Pak de koek goed in met vetvrij papier en laat een tijd op een koele plek liggen, liefst enkele maanden



Niet aan gedacht te kopen
Stom...

 
Rivierkreeft



Breng visbouillon aan de kook met zout, cayennepeper, laurier, fijngesneden selderijblad, gesnipperde ui, citroensap, honing en parten sinaasappel met schil

Voeg de rivierkreeft toe en laat aan de kook komen
Laat zeven minuten zachtjes doorkoken

Haal van het vuur, giet er een flinke scheut water bij en laat koelen

Trek de staarten van de lijven, pel, en verwijder het zwarte draadje




Sinaasappelkoeken uit Griekenland


Meng 150 gr suiker met 20 cc olijfolie en werk er dan de rasp van de schil en het sap van een sinaasappel door, en een eetlepel liefst Griekse brandy

Meng 500 gr bloem met voldoende gedroogde gist (zie op het zakje) en met een koffielepel bakpoeder

Werk de twee mengsels geleidelijk door elkaar en kneed door

Vorm er een soort uitgerekte kroketjes van, leg die op een ingevette bakplaat en wacht tot ze beginnen te rijzen

Bak ze dan een half uur op 160 graden; ze moeten zo min mogelijk kleuren

Laat afkoelen

Maak op half-hoog vuur een stroop met 20 cc water, 200 gr honing en het sap van een citroen

Laat met een kaneelstokje erin 10 minuten op laag vuur staan

Bestrijk de koeken met de stroop en bestrooi met gemalen kaneel

Decoreer met een halve walnoot





Pisco sour


Een borrelglas Pisco mengen met het sap van een kwart limoen

Zoeten met (liefst papaya-)honing

Shaken met ijs

Serveren met olijven en blokjes kaas



Al die lulnamen altijd
Wilde perzik: paraguayo, ja
Banaansjalot: Provençaalse sjalot, ja



Zie de volgende aflevering, 10 keer interessanter dan het hele œuvre van Otto Kleynepik bij mekaar, hier