Foto's vandaag: oranje op de markt
Zie de eerste aflevering van deze serie hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)
Grapefruit uit de oven
Haal het vruchtvlees uit halve grapefruits (met een desbetreffende mesje natuurlijk) en snijd het in partjes
Vang het sap op
Doe de partjes terug in de schillen
Kook het sap met suiker en wat sherry (liefst Smontillado) in
Giet dit vocht over de grapefruit, giet er wat dunne honing over, en bestrooi met amandelsnippers
Warm in de oven
Gedroogde abrikozen
Kruidkoek
Peperkoek, ontbijtkoek, berenspek...
Verwarm in een flinke sauspan 250 gr honing en breng juist aan de kook
Zeef 125 gram bloem en 125 gram roggemeel in een kom, maak er een kuil in en giet de honing daarin
Meng met een spatel
Vorm een bal van het deeg, pak die in folie en laat een uur op een koele plek liggen
Kneed er voldoende bakpoeder door (zie op het zakje), wat versgemalen anijs, wat kaneel en wat kruidnagel; kruid verder naar smaak (gember!)
Meng er gekonfijt fruit door en/of rozijnen en/of stukjes van gemberbolletjes en/of stukken kandij...
Doe het deeg in een vorm en bak een dik half uur op 200 graden
Prik er een naald in; als die er droog uitkomt is de koek goed
Pak de koek goed in met vetvrij papier en laat een tijd op een koele plek liggen, liefst enkele maanden
Niet aan gedacht te kopen
Stom...
Rivierkreeft
Breng visbouillon aan de kook met zout, cayennepeper, laurier, fijngesneden selderijblad, gesnipperde ui, citroensap, honing en parten sinaasappel met schil
Voeg de rivierkreeft toe en laat aan de kook komen
Laat zeven minuten zachtjes doorkoken
Haal van het vuur, giet er een flinke scheut water bij en laat koelen
Trek de staarten van de lijven, pel, en verwijder het zwarte draadje
Sinaasappelkoeken uit Griekenland
Meng 150 gr suiker met 20 cc olijfolie en werk er dan de rasp van de schil en het sap van een sinaasappel door, en een eetlepel liefst Griekse brandy
Meng 500 gr bloem met voldoende gedroogde gist (zie op het zakje) en met een koffielepel bakpoeder
Werk de twee mengsels geleidelijk door elkaar en kneed door
Vorm er een soort uitgerekte kroketjes van, leg die op een ingevette bakplaat en wacht tot ze beginnen te rijzen
Bak ze dan een half uur op 160 graden; ze moeten zo min mogelijk kleuren
Laat afkoelen
Maak op half-hoog vuur een stroop met 20 cc water, 200 gr honing en het sap van een citroen
Laat met een kaneelstokje erin 10 minuten op laag vuur staan
Bestrijk de koeken met de stroop en bestrooi met gemalen kaneel
Decoreer met een halve walnoot
Pisco sour
Een borrelglas Pisco mengen met het sap van een kwart limoen
Zoeten met (liefst papaya-)honing
Shaken met ijs
Serveren met olijven en blokjes kaas
Al die lulnamen altijd
Wilde perzik: paraguayo, ja
Banaansjalot: Provençaalse sjalot, ja
Zie de volgende aflevering, 10 keer interessanter dan het hele œuvre van Otto Kleynepik bij mekaar, hier