Zie de eerste aflevering van deze prachtige serie hier
(alle links hier in een nieuw venster).
Vandaag de recepten uit Ik kan Koken, oftewel het kookboek van de Vlissinger huishoudschool
Daar staan er nogal wat in, maar het is veel standaard natuurlijk
Croquetten van vers kalfsvlees
De bouillon wordt gemaakt met ui, wortel, peterselie, tijm, laurier
Door het deeg gaat peper, nootmuskaat en citroensap
Het vlees is trouwens 20 minuten gekookte kalfsbiefstuk en dan in kleine stukjes gesneden
Zwezerik-croquetten
Als boven, maar dan dus met zwezerik (dan dus)
Er staat niet bij dat je natuurlijk halszwezerik moet gebruiken
Croquetten van kalfstong
Idem, maar kookt de tong wel langer natuurlijk
Hamcroquetten
Idem, maar met twee op een gekookte ham zonder vet en gaar kalfsvlees
Croquetten van resten haas
Idem, maar dan met gare haas en varkensgehakt
Viscroquetten
Idem, maar dan met stevige vis
Garnalencroquetten
Idem, en voor het deeg gebruik je een op een visbouillon en melk
En dan gepelde gekookte garnalen erdoor (die je natuurkijk hebt gekookt in die bouillon)
Eiercroquetten
Als de kalfsvleescroquetten weer, maar ipv de bouillon gebruik je hetzelfde spul in melk getrokken
Gebruik hardgekookte eieren
Kaascroquetten
Als eierkroquetten, maar met oude kaas door het deeg
Macaronicroquetten
Macaroni koken, water bewaren
Op zacht vuur ui en bloem in boter laten pruttelen
Versauzen met dat water
Peterselie, macaroni
Rijstcroquetten
Boter bloem ui als boven
Gekookte rijst en wat vocht erbij
Peterselie, citroensap en "soja of aroma"(?)
Zoete rijstcroquetten
Rijstebrij, eigeel, ei, suiker, citroenschilrasp, vanille of kaneel
Dat was de afdeling Croquetten, maar er staan nog een recept op een andere plaats
(de aardappelkroketten zijn volledig standaard en die sla ik over)
Croquetten van resten vlees
Dat wordt gemaakt van kalfsvlees, roux (eerst heb je gesnipperde ui in boter gesmoord), water en bruine jus, p/z en nootmuskaat
Zie de volgende aflevering hier