Gemarineerde rauwe aardappelen
Zie de eerste aflevering van deze serie hier
Alle links hier openen in een nieuw venster
Ik leg daar uit dat deze serie een vervolg is op de serie over de verschillende Nederlandse huishoudschool kookboeken
En zie wat ik hieronder schrijf, over wat ik niet onder Basiskookboeken schaar
Chapati
Ik besprak, zo zei me iemand, niet De Raadsman in de Kookkunst
Nee; dat is geen "Bels basiskookboek", dat is de "Franse" keuken
Ik heb The Food of Northern Spain, en dat is te beperkt
Ik heb wel de Enciclopedia Culinaria van Mestayer de Echagüe, en Manual da Cozinha, respectievelijk een echt Spaans en een echt Portugees basiskookboek, maar ja, die liggen in Spanje... (De auteur van dat Spaanse ding kan ik wél naslaan, want ik heb hier deel liggen, confiserie en nagerechten)
Ook boeken als Portugiesisch Kochen, of The Food and Cooking of Portugal, dat zijn geen basiskookboeken want recent enigszins popi werk
Het soort boeken zoals Otto Kleynepik vroeger schreef
Coquilles en champignons voor Vol au vents
Scots Cooking
Sue Lawrence
Dát is een Basiskookboek!
Zoals in alle vorige afleveringen, ook die Huishoudscholen, zoek ik naar aspergerecepten
Maar ja... Die kennen ze daar niet, althans niet in de klassieke Schotse keuken
Maar wat viel op bij lezing?
Veel gekook met gerookte haddock en met zoute haring
Ze maken ook puree van gezouten vis en aardappelen, "Harige aardappelen", met mosterd en peterselie erdoor, en boter en melk natuurlijk, en met gekookte eieren erbij
Heerlijk simpel spul allemaal
Ze koken met Jan van Gents, maar ja, die hep onze poelier niet...
Kreeft met yoghurt...
Drumsticks met gembersaus
Bayerisches Kochbuch
Ook een basiskookboek!
U zal zeggen Dat is ook regionaal, jawel, maar het is in tegenstelling tot 'Northern Spain' wél een cultureel geheel, één cultureel geheel
Asperges met boter
Een licht gebonden botersaus, met wat room en citroensap
Asperges met Hollandaise saus
Ja!
(Ook mooi: met Maltezer saus, Hollandaise met sap van bloedsinaasappelen, en met Florentijnse saus, Hollandaise met mandarijnsap)
Opgebakken asperges
Aspergeroomsoep
Met wat citroensap, room en eigeel
Parijse aspergesalade
Met tomaat, hardgekookte eieren, ui, peper, vinaigrette, bosui
Aspergetoast
Met gekookte ham, zoete room en Chester
Omelette baveuse
Das Große Sacher Kochbuch
Oostenrijk
Basisgerecht
Gekookte asperges warmen in Béchamel
Boter met peterselie en room opkloppen
Aspergesoep
Met kalfsfond, nootmuskaat, room, eigeel
Aspergesalade
Verse augurk, rauwe ham, tomaat, gekookt ei, citroenvinaigrette
Aspergeschotel
Opmaken met in olie, azijn, z/p gemarineerde tomaat
Serveer met mayonaise, verdund met de marinade, en goed gepeperd
Sauce catalane
Volgende aflevering zie hier