donderdag 28 juni 2018

Gevuld



Drumsticks tomaten-gembersaus

 
Gevulde artisjok



Niet in het seizoen? Er liggen hele mooie hoor!


Steel en een deel van de bodem eraf
Bladpunten eraf

Kook de artisjokken bijna gaar

Laat ze op hun kop uitlekken en afkoelen

De middelste bladeren, die zonder vlees, eruit trekken
Pulk het "haar" uit de artisjokken

Vul ze met aangemaakt lamsgehakt (goed proppen, zodat de bladeren uit elkaar gaan staan)

Kwast de artisjok en de bovenkant van het gehakt in met olijfolie en zet in een oven op 180 graden, tot het gehakt gaar is (prikken, en als er nog rood vocht uit komt terugzetten)



Kippenvleugels, gestoofd met o.a. Lemon curd



Groente gevuld met gehakt


Maak hoh-gehakt aan op de gebruikelijke manier

Vul er halve paprika´s mee, eventueel van die langwerpige lichtgroene of rode (waarvan je het steeluiteinde hebt afgesneden en door die opening de paprika hebt leeggehaald en weer vult)
Of tomaten of uien (kapje eraf etc.) of aubergines (kapje eraf in de lengte) of courget (idem) of uien
Tomaat, aubergine en courget droogdeppen van binnen
Aubergine van binnen met flink zout bestrooien, 10 minuten laten liggen, het zout goed wegspoelen en de aubergine droogdeppen

Goed warm laten worden in de oven

Gebruik liefst een hoge ovenschotel, zo´n aardewerken met een geribbelde buitenzijde



Kip stoven in o.a. Chinese pruimenwijn


Groente gevuld met gehakt en rijst


Bak in olijfolie ui aan, dan knof erbij, kruiden, Surinaamse of Amerikaanse rijst kort meebakken, en dan de rijst met bouillon erbij gaar laten worden

De rijst moet goed droog zijn

Af laten koelen, mengen met gehakt en daarmee de groenten vullen

In de oven



Eclectisch-Oriëntaalse kippenvleugels


Gevulde konijnenrug



Tam natuurlijk



Kook een stuk of 10 grote knoftenen een kwartier in gezouten water (gooi ze in het kokende water)
Giet af en laat een kwartier in het vergiet, boven het kookwater

Week wat witbrood in melk
Pers de knof
Knijp het brood uit en maak er met de knof, heel kleine blokjes rookspek, gehakt konijnenvlees, eiwit en p/z een farce van

Snijd ontbeende en ontvliesde konijneruggen in de lengte open en vul met de farce
Bind op

Braad rondom bruin in olijfolie met wat boter
Kruid met iets p/z

Giet runderbouillon in de pan, breng aan de kook en roer de aanbaksels los
Giet droge witte wijn in de pan en kruid weer met iets p/z en rozemarijn

Breng aan de kook en laat met een deksel op de pan een uurtje op laag vuur stoven, regelmatig draaiend en bedruipend

Serveer met een salade, aangemaakt met een vinaigrette waarin knof



Variant uit Waregem

Maak de farce met kipfilet, konijnennier, eiwit en room

Haal de ruggen vóór het bakken door bloem, gemengd met sesamzaad

Serveer met een saus gemaakt van het ingekookte stoofvocht, waardoor boter geklopt is en Szechuan-peper (steeltjes verwijderen!)



Kippenpoten Surinaams marineren


Gevulde koolbladeren

Bebotok


Indonesië


Bladeren van witte of groene kool afbreken (zo goed mogelijk heel laten; snijd eerst het kontje van de kool), en die bladeren kort in kokend water met zout leggen, een voor een, dat water ook erover scheppen, en laten uitlekken
Ze moeten slap zijn

Gehakt aanmaken met milde Kerrie djawa, zout en geraspte kokos

Met die bladeren en het gehakt pakketjes maken, die rondom aanbraden

Op laag vuur met wat bouillon en een scheut ketjap gaarstoven

Serveren met rijst


Varianten

Op Lombok maken ze het met geitevlees, en dat heet dan ook Bèèèhbuttok

Duitse variant: met rode kool en met komijn en/of koriander door de vulling



Kippenvleugels in marinade met Tian Mian Jiang



Zie het vervolg op zaterdag