zondag 10 juni 2018

Beanz!




Frijoles bayos

Met paprika en extra oude Goudse


Frijoles [friechOOlès] bayos (bonen bayos) zijn bruine grote kievitsbonen
Mexicaanse winkel, blik
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)

Olijfolie, paprika, uit de pan

Ui, knof, rawit...

Komijnzaad...

Bonenblik erin, sudderen, proef

Paprika erdoor

Vette ovenschotel, spul erin, kaas erover raspen (flink wat), oven




Soissons

Met kip dijfilets en tomatensaus

Poulet à la catalane


Soissons zijn die heel grote witte bonen

Boter, kip bruinen, uit de pan
Hoort in olijfolie

Nu wel olijfolie, ui, knof, grof gemalen zwarte peper...

Stukken goed rijpe tomaat...

Balsamico, tijm, laurier, kippenbouillon...

Kip erbij

Als de kip gaar is schijfjes olijf met piment gevuld erbij
Proef op p/z

Bonen erin warmen

Gehakt basilicum erover




Rode linzen

Met soepgroenten en gepocheerd ei


Rode linzen koken meestal kapot; linzensoep dus

Olijfolie, ui, knof, gebroken gedroogd pepertje...

Soepgroenten...
(Daar heb ik altijd in de diepvries een grote zak van liggen; zelfgemaakt, dus geen paprika- of bloemkoolflauwekul erin; ui, knof, wortel, prei, selderijblad, peterselie)

Bouillon (probeer eens te werken met blokjes lamsbouillon; Turkse winkel; niks sterke lamssmaak), de linzen, scheut malaga...

Proef op zout

Pocheer er eieren in als de linzen gaar zijn, met daarover flink zoet niet gerookt Spaans paprikapoeder (de beste is El Ruiseñor)

(Die apelullen van de Volkskrant die menen dat Spaans paprikapoeder altijd gerookt en pikant is...)




Cannellini

Met Quorn en groene paprika


De Quorn natuurlijk stukjes en naturel

Bak de Quorn in wat olijfolie
Uit de pan

Groene paprika idem

Olijfolie, ui, knof, rawit...

Witte wijn, inkoken (niet te snel, niet te langzaam)

Op smaak brengen met Tkemali (zie hier; Russische winkel)




Erwtensoep, Indisch opgeleukt

Foto kwijt


Maisolie, gebroken koriander- en komijnzaad aanbakken...

Zeer forsch ui, forsch knof, groene rawit...

Scheut kippenbouillon, Worcestershire, wat inkoken...

Blik erwtensoep erbij en goed omroeren en warmen en proeven

Op smaak met Fish sauce