donderdag 7 juni 2018

Basiskookboeken (2)



Sojasticks weken



Zie de eerste aflevering van deze serie hier 

(alle links hier in een nieuw venster)


Ik legde uit dat je niveau's hebt

1] De Huishoudschool kookboeken
Zie hier

2] De boeken die ik nu bespreek

Ik loop nu ter verduidelijking even door mijn Belgische kookboeken, ik bedoel: wat hoort er niet bij?
De Raadsman in de Kookkunst, dat is niet de Belgische keuken, dat is de internationale keuken, gegroepeerd rond de klassieke Frans-Belgische (fantastisch boek hoor, daar niet van)
Belgo Cookbook, dat is de keuken van een bepaald restaurant, internationaal ook nog
Eten op zijn Vlaams (Boon), dat is uiterst West-Vlaamse keuken
Lekker Waals: misschien pak ik later in deze serie regionale keukens aan
In Brussel Gemaakt, De Ardense Specialiteiten: idem

Die Luxemburger Küche Heute: niks Heute



Geweekt


Frankrijk

Pellaprat, La Cuisine Familiale et Pratique


Pellaprat heeft ook laten we zeggen standaardwerken geschreven alla De Raadsman in de Kookkunst, maar daar hebben we het nu niet over (voorbeeld van die categorie: zijn Le Nouveau Guide Culinaire)

En zoals altijd, bij de huishoudscholen en in deze serie, kijk ik naar asperge recepten


Crème d'asperges

Standaard recept, binden met eigeel en room
Maar er wordt "crème de riz" gebruikt, geen bloem
Crème de riz? Saus gebonden met rijstbloem zeg maar; een roux met rijstbloem maken
Ze gebruiken trouwens, zoals altijd in Zuid-Europa, groene asperges, terwijl dit prachtig zal zijn met witte


Gekookte asperges

Ook weer Zuid-Europees: koud eten!
Maar wel met Sauce blanche: roux, bouillon, eigeel



Gedroogde cantharellen weken


Ik heb nog allerlei boeken zoals Simple Franch Food, of Ripaiiles (Nederlandse vertaling A (niet À) Propos Bistro), maar dat is allemaal hijgwerk. Hoor mij! Ik weet het! (Beter nog dan Otto Kleynejan!)

En dan hebben we de boeken van Elizabeth David (Provincial en Country, dus dat bespreek ik misschien later), van de onnavolgbare M F K Fisher, van de onnavolgbare Waverley Root, van de onnavolgbare Stephen Lister (ik durf te wedden dat geen enkele Nederlandse culikwaker ooit van Fisher, Root en Lister heeft gehoord)...

En o ja! Courtine: Simenon et Maigret passent à table!
Niet in het Nederlands lezen hoor! Die ontzagwekkende vertaaldoos liet pens en slakken weg!


Zie de volgende aflevering hier



Wokken cantharel en sojasticks


Zo kan ie wel weer want ik moet nog koken

Spaghetti met gekookte hamblokjes en shiitake, geflambeerd met peket (zie hier)



O! Wacht!

Zie de grootste drinker van peket hier

Zie de Tchantchès hier!
Schitterend! De houtsplinters vliegen je tegen de kop

En zie hier!