vrijdag 30 mei 2008

Hugo Claus (4)


Van België, aflevering 3

Uhh, voor de zoveelste keer: als Blogspot druk is, bv. donderdag, vrijdag & weekend, dan openen de links niet in een nieuw venster, of ze openen wel in een nieuw venster maar dat gaat dan niet automatisch open.
Gebruik dus voor dit blog altijd een "tabbed browser" zoals IE 7 of, beter en veel veiliger nog, Firefox.
FireFox (nieuw venster)

* Gele Elixer d'Anvers
Er is ook groene. En zo heb je een hele zwik geel + groen. Izarra, Liqueur d'Hendaye, uhh, dee 'n Google, verdomd, héb er al over geschreven, vond mezelf...
Hier onder Chartreuse.



Izarra, ook bekend als Izar Maite(-)a, ster liefste de.

"Rapen doen het gat gapen".
Ja.

Beans beans,
The magical food,
The more you eat
The more you toot,
The more you toot
The better you feel,
So eat your beans
At every meal!

WO 1, toen die Engelsen zowat alleen blikken bonen kregen in de loopgraven.
Gejat :-)) uit NRC hier.

Ook leuk is deze:

Les fèves sont des hypocrites
parce qu'ils parlent derrière ton dos.

Eigenlik zou ik hier in dit blog alleen maar te maken willen hebben met mensen die hun talen spreken, maar ja, het onderwijs tegenwoordig...
Ik leerde al Frans op de lagere school, en daarna Engels, Duits, Frans, latijn en Grieks. Alles verplicht.
Maar goed, dat zijn les neiges d'antan.
Fèves = (eventueel gedroogde) tuinbonen. Gedroogde: "mollebonen", "Paardebonen".
Tuinbonen zijn hypocriet want ze spreken achter je rug.

* Hengstenbier
Weinig over te vinden.
Hier ergens.

* Broodpuddding



Recept met bier:
Week oud witbrood zonder korst in een flinke hoeveelheid mengsel van melk en bier.
Roer na een uur alles tot een vrij gladde massa.
Roer eieren met suiker smeuïg, meng met het broodmengsel en roer er stukjes (eventueel gedroogd) fruit door.
Bestrooi met kaneel en bak drie kwartier op 180 graden.

* "Spekken bakken"
Caramellen
Broodsuiker en water koken tot donkerbruin. Wat witte wijnazijn erdoor. Giet op een marmeren blad en als het iets is afgekoeld (lichter van kleur) tot worstjes rollen en die in stukjes snijden.

* Fluitjesbier.
Vroeger heette dat hier tafelbier. 2,2% of zo. Grote flessen. In de supers. Al lang niet meer.

* Pale Ale ("paale aale").



* Rog in 't zuur
Roggevleugels natuurlijk.
Ik ken ze gebakken met kappertjessaus en in aspic. Ik denk dat het het laatste is, met wat azijn door de aspic.

Mooie foto van rogge-vleugel:



Zoek ook in dit blog. Met Camembert.

Tot slot voor vandaag:
* Boterhammen met moerbeienjam
Doe maar ruig, want dát is lekker...