Vandaag weer even foto's van inkopen
Aziatische inkopen
Zie de eerste aflevering hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Dat was twee dagen geleden, en normaal hou ik tussen twee afleveringen over hetzelfde onderwerp wel wat meer ruimte, maar deze eerste aflevering was toch wat algemener van opzet, en niet met echt uitgebreide recepten
Vandaag echte saus recepten, en dan hou ik weer minstens 10 dagen m'n bek over saus
Mierikswortelsaus
Rasp geschilde mierikswortel boven een kom met wat room erin
Steeds, na even raspen, het raspsel door de room roeren
Het moet een dikke saus worden
Vooral lekker bij gerookte forel en koude rundetong (liefst gekookt-gepekelde, eventueel nog gerookt ook)
Mieriksrasp kan ook door mayonaise geroerd worden
Daar zitten diezelfde gedroogde tonijnvlokken door als door dashi
Gestreepte tonijn is dat
Waterkers-saus
Blaadjes van waterkers van de takjes halen
In een blender met room pureren tot saus
Op een plaatje langzaam warm laten worden en laten indikken
Op smaak brengen met iets versgeraspte mierikswortel en eventueel wat zout
Lekker bij pasta met kalfsvlees of gevogelte
Zonder mieriks lekker bij pasta met lamszwezerik
Dat ga ik (klassiek!) gebruiken bij inktvis, Thaise gebakken rijst, en kouseband
Harissa-saus
Maak zelf harissa of koop het bij de Turkse Marokkaan of omgekeerd
Bedenk: het schimmelt onder je handen weg, zelfs in de koeling en onder een laag olijfolie
Oplossing: harissa in tube
(Koop trouwens enkel Le Phare du Cap Bon (exact zo geschreven), en vooral niet dat spul waarvan de naam daar erg op lijkt)
Meng twee delen harissa met drie delen olijfolie en twee delen water
Werk er gehakte peterselie door en eventueel knof, maar dan kan je het niet bewaren
(Wel als je -versgemalen- granulaat gebruikt)
Blender, en vóór gebruik opkloppen (hou het in een potje met deksel; schud)
Serveer bij gegrillde vlees- en visgerechten
Koreaanse oestersaus
Tomatensaus, koud
Snijd tomaten uit blik in de lengte in vieren en laat goed uitlekken (gebruik het vocht uit het blik en het lekvocht voor iets anders)
Pureer de tomaten met olijfolie, wijnazijn, mosterd en fijngehakte basilicum
Serveer bijvoorbeeld bij geitenkaas of bij koud vlees
Proef, en je begrijpt waar het bij smaakt
Kroepoek van kort gekookte kleefrijst
Hele korrels
(Mentah betekent ongebakken)
In Suriname kennen ze het ook: Brong-brong
Blauwschimmel kaassaus met room
Fruit in olijfolie wat ui en knof
Kruid met nootmuskaat, ietsje komijn, laurier, p/z
Voeg een flinke scheut droge witte wijn toe, laat op hoog vuur aan de kook komen, ondertussen de aanbaksels losroerend
Voeg flink koksroom toe, laat aan de kook komen en laat wat inkoken
Roer er op laag vuur gebrokkelde blauwschimmelkaas door en laat die zo goed mogelijk smelten
Werk er wat paprikapoeder door en proef op p/z.
Serveer bij pasta, met bijvoorbeeld broccoli
Zie de volgende aflevering hier
Een nieuwe vorm van oplichterij
Om je personeelskosten te beperken
Ik kreeg een mail van Essent
Geen no reply afzender
Ik antwoordde
Kreeg als antwoord daarop de volgende tovertaal "Uw bericht aan email@essent.nl is niet afgeleverd. Uw bericht wordt geblokkeerd door een aangepaste e-mailstroomregel die is gemaakt door een beheerder in rwe.onmicrosoft.com."
Essent, Blendle en Nextdoor: apelullen
Blendle al helemaal; ik heb me nooit never daar ingeschreven
Oplichters...