woensdag 30 januari 2019

Saus (2)



Vandaag weer even foto's van inkopen
Aziatische inkopen



Zie de eerste aflevering hier (alle links hier openen in een nieuw venster)

Dat was twee dagen geleden, en normaal hou ik tussen twee afleveringen over hetzelfde onderwerp wel wat meer ruimte, maar deze eerste aflevering was toch wat algemener van opzet, en niet met echt uitgebreide recepten

Vandaag echte saus recepten, en dan hou ik weer minstens 10 dagen m'n bek over saus





Mierikswortelsaus


Rasp geschilde mierikswortel boven een kom met wat room erin

Steeds, na even raspen, het raspsel door de room roeren

Het moet een dikke saus worden

Vooral lekker bij gerookte forel en koude rundetong (liefst gekookt-gepekelde, eventueel nog gerookt ook)

Mieriksrasp kan ook door mayonaise geroerd worden



Daar zitten diezelfde gedroogde tonijnvlokken door als door dashi
Gestreepte tonijn is dat



Waterkers-saus


Blaadjes van waterkers van de takjes halen

In een blender met room pureren tot saus

Op een plaatje langzaam warm laten worden en laten indikken

Op smaak brengen met iets versgeraspte mierikswortel en eventueel wat zout

Lekker bij pasta met kalfsvlees of gevogelte

Zonder mieriks lekker bij pasta met lamszwezerik



Dat ga ik (klassiek!) gebruiken bij inktvis, Thaise gebakken rijst, en kouseband



Harissa-saus


Maak zelf harissa of koop het bij de Turkse Marokkaan of omgekeerd
Bedenk: het schimmelt onder je handen weg, zelfs in de koeling en onder een laag olijfolie
Oplossing: harissa in tube
(Koop trouwens enkel Le Phare du Cap Bon (exact zo geschreven), en vooral niet dat spul waarvan de naam daar erg op lijkt)

Meng twee delen harissa met drie delen olijfolie en twee delen water

Werk er gehakte peterselie door en eventueel knof, maar dan kan je het niet bewaren
(Wel als je -versgemalen- granulaat gebruikt)

Blender, en vóór gebruik opkloppen (hou het in een potje met deksel; schud)

Serveer bij gegrillde vlees- en visgerechten



Koreaanse oestersaus



Tomatensaus, koud


Snijd tomaten uit blik in de lengte in vieren en laat goed uitlekken (gebruik het vocht uit het blik en het lekvocht voor iets anders)

Pureer de tomaten met olijfolie, wijnazijn, mosterd en fijngehakte basilicum

Serveer bijvoorbeeld bij geitenkaas of bij koud vlees

Proef, en je begrijpt waar het bij smaakt



Kroepoek van kort gekookte kleefrijst
Hele korrels
(Mentah betekent ongebakken)
In Suriname kennen ze het ook: Brong-brong



Blauwschimmel kaassaus met room


Fruit in olijfolie wat ui en knof

Kruid met nootmuskaat, ietsje komijn, laurier, p/z

Voeg een flinke scheut droge witte wijn toe, laat op hoog vuur aan de kook komen, ondertussen de aanbaksels losroerend

Voeg flink koksroom toe, laat aan de kook komen en laat wat inkoken

Roer er op laag vuur gebrokkelde blauwschimmelkaas door en laat die zo goed mogelijk smelten

Werk er wat paprikapoeder door en proef op p/z.

Serveer bij pasta, met bijvoorbeeld broccoli



Zie de volgende aflevering hier






Een nieuwe vorm van oplichterij

Om je personeelskosten te beperken




Ik kreeg een mail van Essent

Geen no reply afzender

Ik antwoordde

Kreeg als antwoord daarop de volgende tovertaal "Uw bericht aan email@essent.nl is niet afgeleverd. Uw bericht wordt geblokkeerd door een aangepaste e-mailstroomregel die is gemaakt door een beheerder in rwe.onmicrosoft.com."



Essent, Blendle en Nextdoor: apelullen

Blendle al helemaal; ik heb me nooit never daar ingeschreven

Oplichters...