dinsdag 22 januari 2019

Gekookt




Omelet met Pimientos del Padrón


De paprika'tjes grillen

Steel eruit en met pitjes en al in stukken

Omelet maken met melk, p/z en Worcestershire

Enzovoorts



Hieronder

Pimientos del Padrón in beslag gefrituurd




Kippenhapjes in frisse marinade


Flink Shaohsing rijstwijn; de marinade moet goed vloeibaar worden
Ik gebruik tegenwoordig enkel nog de Taiwanese
Stukken mooier
Gebruik desnoods half medium half dry sherry

Thaise pikante fishsauce
Of fishsauce en sriracha of zo

Koreaanse rijstsiroop
Of ahornsiroop of zo

Filipijnse kokosazijn
Of ciderazijn

Limoensap

Proef of er mooi balans is, en of het mooi fris en iets zoet-pikant is

Een halve dag op een koele plek laten marineren (dijstukken of zo), regelmatig draaiend

Afgieten, droogdeppen en in pindaolie bakken




Erwtensoep


Dag 1
Erwten (geen split!) weken

Dag 2
Afgieten
In schoon water bijna gaar koken met knolselderij, wortel, prei, ui, knof, selderijblad en peterselie
En peper natuurlijk
Regelmatig roerend laten koelen op een rooster
Spliterwten goed spoelen en weken

Dag 3
Split afgieten
Bijna gaar koken in schoon water met varkenspoot, hamschijf, schenkelschijven van boven van de voorpoot, en speklappen
Regelmatig roerend laten koelen op een rooster

Dag 4
Vlees uit de pan scheppen en portioneren
Vel van de schenkels weggooien
Alles bij elkaar, wat inkoken terwijl je er hele grove Veluwse rookworsten in kookt
Op smaak met varkensblokjes (Thaise; betere toko), Worcestershire en peper
Worsten eruit
Regelmatig roerend laten koelen op een rooster

Dag 5
Grove Veluwse rookworst kleinsnijden en er weer in
Opwarmen
Vreten!




Mergpijpen


Neem enkel mergpijpen die aan beide zijden open zijn

Koken in runderbouillon, half uurtje

De bouillon op smaak met p/z

Merg (warm altijd!) uit de pijpen en op Brabants (AH) of Limburgs (Jumbo) rog
P/z

Eten

Bouillon drinken




Soepgroenten


Ik maak altijd een flinke hoeveelheid voor in de vriezer

Prei, winterwortel (niet te grof!), selderijblad, peterselie, ui, en knofvlokken




Mango-appel chutney


Groene mango: stukjes, suiker, een nacht, vocht ook gebruiken

Gele mango: stukken, zout, een nacht, schoonspoelen

Pinda olie, knof, palmsuiker, mosterdpoeder, gemberwortel, cayennepeper, Chutney massala...

Blokjes goudreinet erin bakken

Blokjes mango erbij (gele dus nog snijden)

Zachtjes tot moes koken

Op smaak met zwarte Chinese rijstazijn





Kreeg een Telegraaf bijlage, advertorial van een evenementenbedrijf

"Foodtrends voor 2019"

Je voelt het "gezond" en "minder vlees" al aankomen

"Je ziet spel-elementen [het woord alleen al] zoals karaoke en jeu de boules tijdens het eten"
Je moet er toch niet aan denken...

"initiatieven [weer zo'n modewoord] waarbij gasten wordt gevraagd zelf mee te koken of hun eigen bier te brouwen van oud brood"

"Bied gasten een ervaring!"

Kristus...

Foto hier (alle links hier openen in een nieuw venster) van de website van die evenementenpooier
Je zal maar ergens moeten eten waar door zo'n stel haarboeren gekookt wordt...
100% zeker zonder petjes op
Gadverdamme...

Die kale homo zal de baas wel zijn...