dinsdag 8 januari 2019

Patatten!




Uienstamp

Met kaassaus


Stoof zoete ui lang in boter, op heel laag vuur en met een deksel op de pan

Deksel eraf, witte wijn, wat Oxo of zo, peper en knof, ietsje hoger vuur
Niet laten droogkoken


Maak puree met nootmuskaat, witte peper, zout, melk, boter, Worcestershire, peterselie

Meng met de uien maar houd wat ui apart

Vette ovenschotel, glad strijken, boterspuit, paneermeel, boterspuit, oven


Saus: boter, olijfolie, uienspul...

Bloem...

Witte wijn...

Gorgonzola piccante en geraspte belegen Goudse...

Op smaak met armagnac en citroen





Friet

Met gemarineerde kippenvleugels en tomatensaus


Marineer de kippenvleugels in zoute ketjap, gembersiroop, rijstwijn (van kleefrijst), citroensap en Sambal tomat

Regelmatig draaien


Maak tomatensaus met rijstwijn (gewone), en gebruik iig versgemalen korianderzaad en fijngewreven komijn

Vleugels op bakpapier in de oven bakken, regelmatig draaien en inkwasten


Friet bakken




Gebakken aardappelen

Met bief en champignons


Maak mooie runderbouillon


Aardappelen in schijven en 2/3 gaar koken

Langzaam bruinbakken in ganzenvet


Olijfolie, ui, knof, grof gemalen zwarte peper...

Champignonschijfjes en goed husselen

Wat bouillon erbij en wat stoven

Proef op p/z


Hete bouillon, dunne plakjes bief er kort in en zeer snel serveren


Mosterdpoeder over de aardappelen





Ovenaardappelen

Met Harzer kaas en met prei


Aardappelschijven 2/3 gaar koken

In een vette ovenschaal met p/z en nootmuskaat


Boter, olijfolie, flink ui en knof...

Een deel eruit nemen en flink fijngesneden prei erin
Goed husselen

Room, witte wijn, basilicum en rozemarijn (beide droog) over de prei, en p/z
Prei garen


De prei over de aardappelen

Daarop de kaas

Daarop de rest van de ui

Oven



Ananasplant in de bromeliaverzameling


Stamppot rauwe andijvie

Gemarineerde kip-dijstukken


Marineer de kip in Dark soy, geperste knof, zeer fijn gesneden rode peper, iets pindaolie en iets sesamolie, Gula djawa (geraspt), zwarte rijstazijn, mosterdpoeder, citroenrasp, rijstmelasse

Dit lijkt oosters maar het is Mississippi Chinees of zoiets

Regelmatig draaien


Op bakpapier in de oven, regelmatig draaien en bedruipen


Die stamppot, dat weet u zelf wel