donderdag 3 januari 2019

Hoe de anti-vlezers de boel besodemieteren



Vandaag foto's van inkopen



onder het mom van wetenschappelijk onderzoek,

even wetenschappelijk als gebruikt pleepapier



Volkskrant vandaag

"Minder vlees en meer groente; als het mooi is eten we alles"


Een "wetenschappelijk onderzoek" door Wageningen Economic Research, het Louis Bolkinstituut voor Duurzame Landbouw, en Greendish

Of beter: de achterbakse nep van de anti-vlezers


Gaan ze een onderzoek opzetten

Gaan ze borden met veel vlees of veel vis laten vergelijken met appetijtelijker ingerichte borden, met minder vlees en vis en, daar gaat ie dan dus, "meer groente"
Ze zeggen nog net niet dat die eerste borden onappetijtelijk zijn ingericht, maar zie verderop in de tekst
De groente op die meer groente borden is, zie verderop in de tekst, lekkerder klaargemaakt en mooier gepresenteerd

Als je daaruit wetenschappelijke conclusies gaat trekken over meer of minder vlees eten, dan ben je het nog niet waard om apelul genoemd te worden

Op de foto van het bord met minder vlees is het vlees zo geportioneerd dat het meer vlees lijkt, en die meer vlees borden zijn onappetijtelijk opgemaakt

Kan het allemaal stiekemer...
"wetenschappelijk onderzoek"
Zeker door een socioloog of zo...
(Lulwetenschap noemden we sociologie, psychologie en pedagogie vroeger)

Het artikel is trouwens van Nel Kletserkwaken
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Ik hou enorm van knof, maar dit is ronduit smerig


"Mensen eten 13% minder vlees of vis als gerechten lekkerder en verleidelijk worden klaargemaakt"
Lees: met minder vlees of vis, meer groente, mooier klaargemaakt en mooier gepresenteerd
Noem je dat wetenschappelijk onderzoek??
Hadden ze daar wat anders verwacht dan?

Wat er in feite gedaan wordt, dat is meer vlees of vis minder verleidelijk en minder lekker presenteren, en dan de conclusie trekken dat, als je er meer en mooiere groente bij geeft en minder vlees, de mensen "meer groente en minder vlees" gaan eten
Goh! Wow! De Nobelprijs!

Ennuh, dat minder vlees (over minder vis horen we niets natuurlijk, want vis is "minder erg" dan vlees), dat stelt weinig voor; hierboven 13% maar later wordt het "10%"...

De "nieuwe presentatie is bewerkelijker en vraagt meer handelingen van de bereiders"
En dan durf je "wetenschappelijke conclusies" te trekken, vergelijkend met een minder mooi en minder fraai opgemaakt vlees/visbord?
Lazer op, wetenschappelijk veenlijk!



Poolse ingemaakte kastanjeboleet
Heerlijk!


De "kantinebal van cateraar Eurest met mosterd, augurk en een plukje sla" wordt vergeleken met een "iets kleinere bal van vernieuwde receptuur" "met mosterdmayonaise, rode ui, gefermenteerde rode kool, komkommer en een dubbele hoeveelheid sla"

En zie: "De tevredenheid ging licht omhoog onder de werknemers"

Goh! Wow! Hoe is het mogelijk!


"We hebben de receptuur van het beleg spannender gemaakt en de broodjes zo gepresenteerd dat goed zichtbaar was wat erop zat"

En zie: "Iedereen at alles op en was minstens zo blij als met zijn oude broodje"

Godsammekrake hoe is het allemaal mogelijk dat je zulke lulpraat in de krant durft te zetten zonder je kop van je lijf te schamen of voor de tram te springen of zo...


"13% koos voor de groene optie" als je "het obligate plukje sla vervangt door een substantiële en lekkere portie groenten"

Is dit Godverdomme een wereldwonder eerste klasse of is het dat niet?



Een kinderdroom ging in vervulling!


"Mits slim aangepakt eten ze zelfs de dubbele hoeveelheid groente en eentiende minder vlees"

Like waw man


Bij Van der Valk
"Salades en andere groenten verschenen vrolijker en prominenter op de dis"
"kant en klaar aangemaakte salades zijn vervangen door kleurrijke frisse gerechten"

En toen gingen de klanten meer groenten eten
Hou je het voor mogelijk? Dat moet een Godswonder zijn geweest...


"Vervanging [van de kipsaté] door een groentencurry werd niet gewaardeerd"

Goh! Ongelofelijk!
Het is dat het echt wetenschappelijk is, anders zou ik het niet geloven...



AH niet, Jumbo wel


Maar goed

Dat wetenschappelijke volk is nog te stom om te beseffen dat een bepaald onderdeel van hun onderzoek het hele onderzoek als een ballon doorprikt

In een klassiek restaurant werden enkel de verhoudingen op het bord (minder vlees meer groente) aangepast, de receptuur niet
"Aan de receptuur van de -vrij klassieke- gerechten werd niet gesleuteld zoals bij de andere deelnemende restaurants" cursivering van mij

En zie! "De klanttevredenheid ging iets achteruit"

Hoe is het mogelijk zou je zeggen



Jammie!!!


"Als dit de norm wordt voor de horeca, kunnen we ons goed voorstellen dat men thuis ook geïnspireerd raakt om minder vlees en meer groenten te eten"

Het begint in ene nog veel erger naar geitenwollen sokken te ruiken...