Alweer inkopen
Superlekker en super duur
Met wintertruffel en witte truffel...
Er staat Gusto, meer het zit er echt in
Sjieke stoofperen
Breng 3/4 rode wijn en 1/4 water aan de kook met kruidnagel, geplette jeneverbessen, foelie, piment, citroenrasp, kaneel en suiker naar smaak
Laat een uurtje trekken op laag vuur
Zeef, en kook er kleine geschilde (maar met de steel er nog aan) stoofperen in gaar (aan de kook brengen met de peren en door laten pruttelen)
Bind eventueel het kookvocht, als saus
Heerlijk
Wat jammer dat je in Nederland geen Bovril of Oxo of Viandox kan kopen
Wat dat betreft is het behelpen met Marmite
Stoofperensoep
Ik postte het niet zo erg lang geleden al, maar nu is het iets aangescherpt
Bak in een flinke scheut maisolie gesnipperde ui aan, met wat later gesnipperde knof erbij
Bak even later blokjes stoofpeer mee (ongeschild, wel ontklokhuisd of hoe zeg je dat; ontgeklokhuisd?) en roer regelmatig om tot de blokjes iets zacht worden
Kruid met peper, koriander, laurier, iets kruidnagel, iets nootmuskaat en flink wat vers geraspte gemberpoeder
Roer er bloem door, en laat op laag vuur even roerend garen
Giet er roerend en achtereenvolgens kokende melk bij, groentenbouillon en donker bier, in een verhouding van een op een op een, en in totaal ongeveer drie keer het volume van de peertjes
Laat de peertjes gaar koken terwijl de soep wat inkookt
Proef op z/p
Potje cantharellen
Dat zal je in Nederland ook niet tegenkomen...
Stoofpeer met ketjap
Sampal ketjap pir
Ga te werk als bij stoofperensoep, tot aan het kruiden
Bak ook wat trassi mee (gebruik dus geen Trassi goreng)
Kruid met flink versgeraspt gemberpoeder, wat laos, daoen djeroek poeroet en vers gemalen korianderzaad
Giet er flink ketjap manis over en een scheut ketjap asin, roer er flink Sambal brandal door en laat de peertjes gaarstoven
Warm er eventueel schijfjes rookworst in op
Jumbo
Prima spul
Stoofperen
Met aardappel en komijnekaas uit de oven
Snijd aardappels in blokjes, doe ze in een ovenschaal, hussel er zonnebloemolie door en zet in de oven op 200 graden
Als de aardappel juist begint te bruinen stukjes stoofpeer erdoor husselen, met schil en zonder klokhuis
Regelmatig omroeren
Ui aanbakken in olijfolie, knof erbij, wat kruiden: peper, nootmuskaat, kruidnagel
Omroeren, scheut witte wijn erbij, wat water, bouillonblokje, paprikapoeder...
Inkoken en op smaak met scherpe mosterd (dat scherpe gaat weg)
Dit mengsel over de ovenschotel, als de aardappelen zowat gaar zijn (en de stoofpeer dan dus ook), en daarover flink komijnekaas raspen
Gratineren
Serveren met partjes citroen
Dit is toch meer gingerbread maar dan erg krokant