zondag 20 januari 2019

Beanz!




Beanz Meanz Heinz!



Flageolets

Met sukadelappen en champignons


Haal de lappen door bloem en bruin ze in boter
Uit de pan

Boter, ui, knof, peterselie (dubbel; helft eruit)
Runderbouillon, balsamico, laurier, zwarte peper, stukjes gingerbread cq Friese taaitaai
Vlees erin
Op heel laag vuur garen

Kastanjechampignons bakken
Uienspul erbij...
Flageolets erin warmen





Rosecoco

Met kip en bosui

Coco blanc zijn kleine witte boontjes
Rosecoco zijn Caribische kleine bruine kievitsbonen


Bonen weken

Bonen koken met soepgroenten, ui, knof en Spaanse peper

Kip-dijfilets (dat rode vlees wat je open kan klappen) p/z
Openklappen dus en aan beide kanten inkwasten met een mengsel van Cane vinegar, suikerriet azijn dus, en accaciahoning (1 op 1) waardoor chilivlokken
Gerechten met suikerriet azijn komen uit Louisiana (dit), Haiti of de Philippijnen

Na 10 minuten herhalen en na 10 minuten weer

Binnenkant inkwasten, dichtklappen, buitenkant inkwasten, oven
Het kan wat raar ruiken maar dat gaat weg

Na 10 minuten kwasten en draaien en kwasten, na 10 minuten weer en na 10 minuten weer en de oven heel laag, 10 minuten

Bonen afgieten
Heel fijn gesneden bosui erdoor en proeven op z/p

Serveren met sla ernaast




Witte bonen

Tomatensaus, bacon, champignons

Simpele snelle hap


Olijfolie uit een potje gedroogde tomaat (erg lekker fris zuurtje), ui, knof, grove zwarte peper...

Champignonschijfjes erin wokken

Witte bonen in tomatensaus erbij, rode wijn, zaätar, Oxo...
Proef

Bak opgerolde plakjes bacon bruin, en snij er reepjes van

Ik maakte de foto voordat de bacon erdoor ging, tsja




Flageolets

Met gekookt ei en courget


Eieren hard koken, schrikken (foto van Joel Broekbaard laten zien), pellen, halveren

Olijfolie, ui, knof, gedroogd rood pepertje...

Flageolets erin warmen

Eieren erbij

Vrij fijn gesneden courget er kort in warmen




Witte bonen

Met kokkels, tomaat en paprika

Pochas con almejas [pOtsjas kon almÈchas]
Klassiek Spaans

Pocha betekent lelijkerd, maar het is hier een verbastering van het Baskische Potxa, witte boon
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)


Almejas zijn venusschelpen, maar ik gebruikte dus mooie kleine kokkels

Maak een fond van garnalenkoppen
Zeef en proef op p/z

Blokjes heel stevige tomaat en groene paprika (was er niet; ik gebruikte rode) in olijfolie kort opbakken en uit de pan

Olijfolie, sjalot, Espelette peper...

De bouillon en witte wijn erbij

Andere pan, olijfolie, knof, peterselie (dit wordt kokkels van de vissersvrouw, Berberechos a la marinera)

Bloem en witte peper...

Witte wijn en wat inkoken

De kokkels erin op hoog vuur openen

Witte bonen in het sjalottenspul warmen

Tomaat en paprika idem

Kokkels erin