Beanz Meanz Heinz!
Flageolets
Met sukadelappen en champignons
Haal de lappen door bloem en bruin ze in boter
Uit de pan
Boter, ui, knof, peterselie (dubbel; helft eruit)
Runderbouillon, balsamico, laurier, zwarte peper, stukjes gingerbread cq Friese taaitaai
Vlees erin
Op heel laag vuur garen
Kastanjechampignons bakken
Uienspul erbij...
Flageolets erin warmen
Rosecoco
Met kip en bosui
Coco blanc zijn kleine witte boontjes
Rosecoco zijn Caribische kleine bruine kievitsbonen
Bonen weken
Bonen koken met soepgroenten, ui, knof en Spaanse peper
Kip-dijfilets (dat rode vlees wat je open kan klappen) p/z
Openklappen dus en aan beide kanten inkwasten met een mengsel van Cane vinegar, suikerriet azijn dus, en accaciahoning (1 op 1) waardoor chilivlokken
Gerechten met suikerriet azijn komen uit Louisiana (dit), Haiti of de Philippijnen
Na 10 minuten herhalen en na 10 minuten weer
Binnenkant inkwasten, dichtklappen, buitenkant inkwasten, oven
Het kan wat raar ruiken maar dat gaat weg
Na 10 minuten kwasten en draaien en kwasten, na 10 minuten weer en na 10 minuten weer en de oven heel laag, 10 minuten
Bonen afgieten
Heel fijn gesneden bosui erdoor en proeven op z/p
Serveren met sla ernaast
Witte bonen
Tomatensaus, bacon, champignons
Simpele snelle hap
Olijfolie uit een potje gedroogde tomaat (erg lekker fris zuurtje), ui, knof, grove zwarte peper...
Champignonschijfjes erin wokken
Witte bonen in tomatensaus erbij, rode wijn, zaätar, Oxo...
Proef
Bak opgerolde plakjes bacon bruin, en snij er reepjes van
Ik maakte de foto voordat de bacon erdoor ging, tsja
Flageolets
Met gekookt ei en courget
Eieren hard koken, schrikken (foto van Joel Broekbaard laten zien), pellen, halveren
Olijfolie, ui, knof, gedroogd rood pepertje...
Flageolets erin warmen
Eieren erbij
Vrij fijn gesneden courget er kort in warmen
Witte bonen
Met kokkels, tomaat en paprika
Pochas con almejas [pOtsjas kon almÈchas]
Klassiek Spaans
Pocha betekent lelijkerd, maar het is hier een verbastering van het Baskische Potxa, witte boon
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Almejas zijn venusschelpen, maar ik gebruikte dus mooie kleine kokkels
Maak een fond van garnalenkoppen
Zeef en proef op p/z
Blokjes heel stevige tomaat en groene paprika (was er niet; ik gebruikte rode) in olijfolie kort opbakken en uit de pan
Olijfolie, sjalot, Espelette peper...
De bouillon en witte wijn erbij
Andere pan, olijfolie, knof, peterselie (dit wordt kokkels van de vissersvrouw, Berberechos a la marinera)
Bloem en witte peper...
Witte wijn en wat inkoken
De kokkels erin op hoog vuur openen
Witte bonen in het sjalottenspul warmen
Tomaat en paprika idem
Kokkels erin