Kippenvleugels bakken
Zie de eerste aflevering van deze uiterst interessante mini serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dat is een hoop minder gezeur en gelul dan dat van die kranten- en internetkwakers Yvet Retteketet, Jonas en de Walvis (aka Jonas Fluit en Kaat Mossel)(zijn ondertussen gebrouilleerd!), Smak, Hahabets, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynejan, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Broekbaard, Boesje, Oudmuis, Flipper, Schilfer, Van Westerkwaken, Tracheotomie, Klootweg, Meneer Watkletstons, Verspillen, Sjakie Klootweg en Van Urmen
Lamsschenkels voor sous vide
Ik kijk vandaag wat omeletten betreft in de Larousse Gastronomique
O ja! Een goed argument om culi-kwakers van culi-weters te kunnen onderscheiden: culi kwakers prefereren de Oxford Companion to Food boven de Larousse
De Oxford is geschreven door een nóg grotere overpenner dan Johannes van Damp, Alan Davidson
Larousse:
"The difficulty of preparing an omelette is more apparent then real [vind je zo'n taal in de Oxford??]. The flame must be very high. Use only a frying pan which is absolutely clean [valt wel mee] and in which nothing else is ever cooked [valt ook wel mee]. Beat the eggs moderately [nee, nóg minder] and only at the last moment. Do not put too much butter or other fat into the frying pan. Finally, have confidence in yourself."
De Larousse is sjiek, de Oxford popi
De langoustines van de Kerst
We onderscheiden
* Gevulde omeletten
* Platte omeletten
* Gegarneerde omeletten
* Mousseline omeletten
Zo
Omelette Agnès Sorel
Maak Purée de volaille
Kip, bouillon met witte wijn, ..., pureren
Sauteer champignons
Bind dat met de puree
Vul daarmee een omelet
Omelette Albina
Als je de eieren omroert: kleine blokjes truffel erbij
Vul de omelet met Purée de volaille
Serveer met eromheen een vélouté met room
Omelette à l'alsacienne
Bakken in ganzenvet
Vullen met erg lang gestoofde erg goed uitgelekte zuurkool
Omelette aux anchois
Ontzout de filets (melk), snij ze in kleine stukjes, druk door een zeef en roer door de eieren
Omelette Archiduc
Stoof wat sjalot in boter en doe er wat paprikapoeder door
Roer door de eieren
Garneer met plakjes truffel in boter gesauteerd en met paprikasaus
Omelette Argenteuil
Stoof aspergepunten (wit of groen) in boter
Vul de omelet daarmee maar leg ook enkele punten op de omelet
Serveer met Allemande- of roomsaus
We zijn het er met veel mensen over eens
De paling van de Makro (die zwarte pakken) is perfect
(Niet goedkoop, maar ja...)
Zie de volgende aflevering hier