donderdag 18 januari 2018

Kroketten (19)



Vandaag Ralph Goings


Alweer kroketten?

Eergisteren ook al!

Jawel, maar er is een speciale aanleiding
Wat zeg ik? Eén? Twee!

Vandaag is het precies twee jaar geleden dat en plein public de kroketten van Jonas Fluit (aka de schele hagedis) mislukten! Dat was ter nagedachtenis aan Johannes van Damp ook nog...
En!
De kroket was op TV vandaag!

Zie de uitzending van de KRO(ketten hahahahaha!) hier (alle links hier in een nieuw venster)
Ik heb een hekel aan dat gekoketteer (gekroketteer, hahahahaha!) van die Caron, maar goed
O, en dan bij Daging smoor kroketten garnituur van spruitjes en rozemarijn gaan maken, lazer op, Gristus...

Zie ook Cafetarie Prinsen hier en zie Krokettenkunst hier


En zie de eerste aflevering van deze fantastische serie  hier!



Soms gaat het werk van Goings erg richting Magisch realisme
Hopper maar net ietsje minder Magisch realistisch
Zie bijvoorbeeld hier 
Of nóg minder zie hier


Vandaag

Le Grand Dictionnaire de Cuisine d'Alexandre Dumas

Jawel


Kroketten van kalfsgehemelte

Gehemelte schoonmaken en koken zoals dat hoort
Ik ga dat niet uitleggen want jullie eten het toch niet, en wie dat wel doe weet hoe het moet

Snij in kleine blokjes en meng met Espagnole of Demi glace, met kleine champignons en peterselie

Warm, bind van het vuur met eigeel
Koel, vorm enzovoorts


Kroketten van jong tam konijn

Hij schrijft Lapereau, waarmee je iha jong wild konijn bedoelt
Maar dat kan hier niet de bedoeling zijn, want:
Aan het spit klaarmaken

Koud, vlees in stukjes
Meng met kleine champignons, truffel, lente-ui

Warm enzovoorts als hierboven




Gevogeltekroketten

Marineer jonge kip drie uur in olijfolie, citroensap, zout, grove peper, knof, ui, peterselie

Uitlekken, wat bakken

Door een salpicon enzovoorts


Kastanjekroketten à la Dauphiné

Zie mijn recept voor gewone hier

Hij gebruikt geen spekjes, wel room en naast zout wat suiker

Eigeel enzovoorts



Helmantel ketchup


Rijstkroketten

Zoete rijstepap

Binden met eigeel

Enzovoorts


Sukadekroketten

Ook zoete

Je maakt de basis van de ingrediënten van deeg voor verse pasta, wat dun gemaakt met melk

Suiker en flink sukade

Binden met fijngemaakte bittere macarons

Enzovoorts




Aardappelkroketten

Kan ook als quenelles (zie gisteren)

Bloemige aardappelen

Boter, eigeel, room, peterselie, z/p

Enzovoorts


Verder

Maar niet "anders"

Zwezerikkroketten,  garnalenkroketten, kaaskroketten, enfin, de bekende handel


(Gek dat je tegenwoordig nergens in Frankrijk meer kroketten ziet...)




Tot slot

Literaire kroketten

Zie hier




Zie de volgende aflevering hier