Vandaag plaatjes van kleine Eryngii met tofu
Heet ook wel kruisdistel oesterzwam of zoiets
Bonen!
Zie de eerste aflevering van deze serie hier
(alle links hier in een nieuw venster)
Maar hier ging wat fout...
Bonen deed ik al...
Zie hier...
We hebben, gestoofd, gegrild, gekookt, gebakken, gefrituurd, gestoomd en gebraden, maar natuurlijk springt er niet altijd een gerecht uit
En bv gegrilde bonen ken ik helemaal niet...
En wat zijn de argumenten van "lekkerste"?
Daarom niet alle bereidingswijzen worden meegenomen
De lekkerste bonen gewoon uit een pot
Bonen voor kinderen die niet van bonen houden
Bak wat uien uit, in dunne ringen, in wat olie
Giet er een flink blik witte bonen op tomatensaus bij, en nog een blikje witte bonen zonder meer, in een vergiet afgespoeld
Breng roerend aan de kook met het sap bij van een blikje ananas-stukjes en een scheut zoete ketjap
Als het weer kookt die ananas-stukjes erdoor en ook stukjes knakworst
Serveren met schenkstroop erover
Tofu marineren
De lekkerste opgebakken bonen
Dat zijn de simpelste
Frijoles refritos
Mexico
Bak gekookte bonen op in olijfolie (of in reuzel), prak ze goed fijn en bak goed roerend verder op
(Persoonlijk prak ik ze niet heel erg fijn, of helemaal niet...)
Met kaas
Dat maken ze dikwijls
Zet de pan (na de bereiding als boven) op een vlamverdeler, strooi kaas over de bonen (liefst Monterrey Jack), doe een goed sluitend deksel op de pan en wacht tot de kaas gesmolten is
Opbakken met ui en knof en...
De lekkerste bonen-salade
Florida
Meng goed koude gekookte oogbonen met stukjes grapefruit, stukjes sinaasappel, dunne sjalotringetjes, stukjes jalapeño pepers zonder het zaad, en vers korianderblad
Breng op smaak met limoensap, p/z en olijfolie
Serveer, met stripjes avocado erop, bij gegrilde vis
Serveer met rijst...
De lekkerste bonensoep
Sobronade
Dordogne
Niet voor lijners
Week witte bonen een nacht
Snijd varkensstoofvlees in blokjes en doorregen spek idem, maar wat kleiner
Snij geschilde meiknol in blokjes en idem aardappel en winterwortel
Braad het vlees aan in een braadpan in reuzel
Voeg meiknol etc. toe en braad ook aan
Voeg selderijblad toe en peterselie, stukken ui, gehakte knof, z/p, kruidnagel en een bouquet garni
Voeg de uitgelekte bonen toe en voeg warme bouillon toe tot alles juist onder staat
Breng aan de kook, schuim af en laat op laag vuur garen, een uur of twee, en met een deksel op de pan
Bind met blokjes oud boerenbrood
Zie de volgende aflevering hier
Dank P
Sylvia Witteman had hem ook!
Ik ontdekte wat!
Dat je met Tapioca fantastisch mooi soep of saus kan binden
Tapioca bloem dan dus
Werkt stukken mooier, ook wat de smaak betreft, dan maizena
Gewoon het bekende systeem: papje met koud water
Het geeft een heel mooie "Chinese fluweligheid", als u begrijpt wat ik bedoel
Pas op, het bindt beter dan maizena!
Ik ontdekte lang geleden nog wat trouwens
Dat je met ietwat grof "rood" maismeel (geel) ook fantastisch kunt binden
Gewoon door soep of saus roeren...
Niks klonten...
Bestelde bij de Mexicaanse winkel zonet trouwens Masa harina
Weer een ander soort maismeel
En ik bestelde ook blauw maismeel!
Hoorde daarginds ooit "Ik nie drink nie soetwijn nie!"
Hahahahaha!