maandag 8 januari 2018

The Food of France (3)



Ratatouille
Vergelijk met Spaanse Pisto



Zie de eerste aflevering van deze serie, over dat fantastisch mooie boek van Waverley Root, hier (alle links hier in een nieuw venster)

Onderaan elke oudere aflevering een link naar de volgende


De tweede aflevering liep tot het einde van Het Domein van de Boter
Nu begint Het Domein van het Vet
Elzas - Lotharingen
Het Centrale Plateau (Périgord, Auvergne, Marche, Limousin, Guyenne)
Languedoc


Dit wordt niet zo'n grote aflevering, maar als ik Olie erbij neem, dan wordt het te lang




In de Elzas heb je een soort tongenworst, tegelijk bloedworst
"In geen enkele andere Franse streek, wel in Duitsland"
En in Nederland...


Elzas ook: Zewelwai (zwelewai schrijft hij)
Uien-custard (niet zoet natuurlijk) taart


Elzas ook: mergknoedels


Van Lotharingen noemt hij de liefde voor zoet, maar hij vergeet de madeleines


Dat Echourgnac (Creuse) "something like Port Salut" is, dat is kletskoek
Echourgnac met notenlikeur erdoor, hmmmm...


Périgord: karper gevuld met foie gras en confit d'oie
Waar anders dan in de Périgord zouden ze dat kunnen bedenken...
Ik heb er een keer P'tits gris met aioli gekregen, ik heb ze geteld, 42 stuks! Als voorgerecht!


Périgord: aardappelkroketten met truffel erin...



Kwartel


Ja! Mique!
Een brooddeegbal gekookt in groentenbouillon...
In stukken door die soep en de helft in plakken om de volgende dag in ganzenvet op te bakken


Ja! Dat Hugenoten Monbazillac drinken ipv Sauternes


Tripes met saffraan...


Roquefort, Aïgo bouïllido, gras double, ach ach ach...


Languedoc nu

Boeren keuken
Jawel, maar dan toch een met ook veel vis

Morue à la languedocienne
Romige saus van zoutevis, aardappelen en knof, heerlijk...





Zie de volgende aflevering hier