dinsdag 23 januari 2018

Telegraaf recepten



Foto's vandaag:
Zewelwai maken
Elzasser uientaart
Recept: zoek op dit blog


Telegraaf recepten zijn

Felix Wilbrink recepten


Weinig mis mee
(Itt zowat alle andere culischrijvers)
(Ik bedoel: neem zou die Klootscheet of hoe heet ie ook weer, in de Volkskrant vanmorgen; die komt toevallig in La Coupole, maar weet totaal niet dat dat een beroemde tent is...)
(De mensen wéten niks...)
(Die hebben geen culturele bagage...)
(Dat is Nederland)
(Die Mossel die Mangiare presenteert, die geen drie culinaire termen in de mond kan nemen zonder er twee verkeerd uit te spreken...)

Maar goed

Wilbrink maakt ook wel eens een faux pas...



"Ritja ritje"


Dat heet Rietja rietja (nieuwe spelling Rica2)
Ook wel Babi rietja

En helemaal niks tomatensaus!

Spek, rode pepers (u mag rode paprika nemen) en ketjap
Dat is het, en daarmee trouwens mijn favoriete spek recept

Zie mijn recept hier (alle links hier in een nieuw venster en ff naar beneden scrollen naar Bami goreng)



Blind bakken
(Ik moet toch eens die keramieken bonen gaan aanschaffen...)


Mozzarellakroketjes


Ik heb een hekel aan die verkleinwoordjes
Dat Nederlandse culischrijvergekleuter in de keuken...
Lulletjes en kutjes

Boter, bloem, melk, eierdooier, p/z, tuinkruiden, Mozzarella, bloem, paneermeel, ei

Felix, dit wordt een smakeloze hap
Überhaupt al gezien de ingrediënten (tov. Mozzarella), en al helemaal als kroket (wat veel extra smaak nodig heeft)



De vulling


Maltezer bij de asperges


Felix, dat klopt niet

Dat maak je niet met "sinaasappel", dat maak je -strikt!- met bloedsinaasappel

Wat wel klopt is die mayo, want de binding daarvan heb je nodig
Je kan geen "hollandaise plus sinaasappelsap" produceren, althans geen deugdelijk product zo

Ik was altijd gecharmeerd van dit recept, maar nog veel meer van het enige À la florentine recept waarin geen spinazie wordt gebruikt, Asperges à la florentine
"Hollandaise plus mandarijnsap"

Ik kwam het vandaag ± nog tegen in een kookboek wat ik herlas omdat ik een fles Mandarine Napoléon scoorde, "Tweehonderd culinaire schotels geïnspireerd door de Mandarine Napoléon"

Asperges op Onze Manier
In een sauspan sap van vier mandarijnen met een eetlepel Mandarine Napoléon tot de helft reduceren
Koelen
Met vier eigeel en 100 gram boter opkloppen




De Vleesbijbel van Gertjan Kiers


Ik heb dat boek nog niet gelezen
Ik koop nooit hype boeken, die leen ik eerst in de bieb (waarna nauwelijks ooit aankoop volgt), en deze was (hype!) steeds bezet

Daar komt nog bij dat ik het niet zo heb op slachters die "gedichten schrijven over een kalf in de wei"

Maar goed

Als ik ervan uitga dat het recept uit dat boek komt, en dat moet wel haast, dan is het een zwaar kutrecept
Bevroren blokjes vlees door de molen draaien... Ook nog door de 3 mm plaat!

Vlees door de molen draaien is al slechter dan hakken
Bevroren vlees door de molen draaien is enkel goed voor dementerende bejaarden die steeds hun kunstgebit kwijt zijn




Ganzeneierensalade


Dat gaat over dit hier

Ja dat plukken of stropen, dat zal allemaal best, maar geplukt is natuurlijk wel stukken beter
Zit ie in het vel en blijven alle mooie smaken erin zitten...
(Koop ik in Brabant kwartels, dan vragen ze Gepluukt of gestruupt?)

Ze zegt Villen, want het vet is niet lekker
Maar dat vet kan je toch gewoon afvoeren! Dat hoef je toch niet te vreten?

Dat je dat villen met een mes zou doen (Wilbrink: "hoe ze alleen met haar handen..."), waar slaat dat nou op? Of er ooit iemand een vogel vilt met een mes... Wat een hype gelul allemaal...

Kijk vanaf 4.55: wat een ontzagwekkend geklungel! Als je dat bij mij in de keuken zou doen dan wordt je buitengetrapt, verdomd, ik meen het
Geef er godverdomme een klap op met de bijl en je bespaart 10 minuten gekut...

Wat een ontzagwekkende omhooggevallen kletstrut...


En trouwens, Felix: ganzeneieren die niet van wilde ganzen zijn, dat is flauwekul, dat smaakt exact als een kippenei uit de super





Volgende keer goede recepten van Felix!

Om te beginnen dat prachtige kruidenmengsel voor bouillon!



O ja!

Ik ben wel zo iets enorm lekkers aan het maken!

Een pot met wodka, stukjes aardbei er een half jaar in (goed dicht op mekaar gepropt want anders wordt het prut), eruit zeven (eten bij roomijs!) en weer nieuwe stukjes erin

Vandaag voor de derde keer stukjes aardbei erin (de aardbeien waren tot mijn grote verwondering enorm geurig, deze tijd van het jaar)

God wat wordt die wodka lekker...