donderdag 3 april 2014

Salades (1)



Caciocavallo
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Ik had behoorlijk oude; droog, maar een explosie van smaak
Familie van Scamorza, zie hier (die wordt dikwijls gerookt)
(Jonge scamorza kan je mooi bakken of zo, net als halloumi)


Salades


Dat komt van sal, zout.
En inderdaad, de meest simpele is de lekkerste, vooral met zout.

Ensalada verde, (Spaanse) "sla groen".
Stevig smakende sla (neem hier Roma of zo; vooral geen iceberg), ui, komkommer. Vooral geen tomaat.
Olijfolie erover waarin heel dun gesneden knof lang en heel laag gesudderd heeft, afgekoeld, en witte wijnazijn.
En zeezout wat iets gekneusd is, dus tussen zeezout en gemalen in.
Naast een steak frites en heel mooi stokbrood...


Salades vego (1)

Panzanella
Salade met geroosterd brood
Rooster boerenbrood met wat olijfolie erover en wat zout.
Laat het brood goed koelen.
Snijd tomaat, komkommer, wortel, ui en bleekselderij in kleine stukjes.
Verkruimel het brood grof en meng met de groenten, basilicum, peper, zout en wat witte wijnazijn.
Koel goed.
Serveer op gekoelde borden, met olijfolie en eventueel met gekookte eieren.



Geitenkaas, overjarig (stravecchio) uit Puglia
De meest ongelofelijke kaas die ik ooit heb gegeten
Zie trouwens links, de ongelofelijke hoeveelheid korst die eraf moet...


Bloemkoolsalade
Snijd roosjes klein van witte bloemkool en van groene bloemkool en/of van broccoli. (Gebruik de stronken voor soep.)
Marineer het met wat sherry-azijn, wat olijfolie, wat gebroken piment, wat gebroken jeneverbessen, wat Worcestershire en wat zout en peper.
Laat koelen en schep regelmatig om.

Salade met bakbanaan
Kook gele nog redelijk stevige bakbanaan ongeschild niet te lang.
Laat afkoelen in een vergiet en schil.
Maak een dressing van azijn en olie, met geperste knoflook, korianderblad, gesnipperde ui, wat zout en peper.
Snijd de banaan in plakjes en giet er de dressing over.
Laat goed koelen.

Salade maïs Mozzarella
Zeer goed uitgelekte maïs van goede kwaliteit mengen met gehakte bosui en blokjes buffel-mozzarella.
Serveer met ietsje fleur de sel erover en redelijk wat Geska (Zwitserse strooikaas; liefst vers geraspt).
Als je er dressing door wil, maak die dan van 50-50 magere yoghurt en mayo.
Voeg aan de dressing eventueel fijngewreven komijnzaad toe (direct na het fijnwrijven erdoor werken) en/of medium sherry.



Gerookte oude buffelkaas
Ook uit Puglia
Heel fijn van smaak, en iets totaal anders dan die vorige


Salade Provencaals, simpel
Garneer frisée, krulandijvie, met stukken van artisjokken uit blik, zwarte olijven en tomaat.
Serveer met olijfolie en witte wijnazijn.

Salade met blauwe kaas 
Galicië
Week rozijnen in Malaga of zo.
Snijd witlof-stronken door de lengte, dan in vieren, kontje eruit en in schijfjes snijden.
Een mengsel van Cabrales (of eventueel een andere blauwe kaas) en room maken (met een vork de kaas door de room prakken).
Serveren op de witlof, met walnoten en de uitgelekte rozijnen eromheen.
Variant
Met schijven sinaasappel ook, en met ingekookt sinaasappelsap erover.

Bonenpuree-salade
Plakken tomaat snijden, en bestrooi met ietsje zout.
Witte bonen pureren, liefst borlotti.
Mengen met wat gehakte uitgelekte ansjovis uit blik, heel fijn gehakte knoflook, fijngehakte platte peterselie, olijfolie (tot smeuïg) en citroensap.
Turkse slabladen op borden, Roma sla, die tomaten erop, die puree daarop en bestrooi met heel fijn gehakte en uitgelekte pepers uit de pekel (bij de super die potten met lange niet al te pikante groene; guindillas heet het ook wel).



Pecorino dauno
Ook weer uit Puglia
Een van de lekkerste kazen zie ik ken
Volgens Loek heerlijk met Madera, volgens mij met Malaga


Feta-salade
Leg ongeschilde rode uien een drie kwartier in de oven op 200 graden.
Leg er later ook rode paprika in tot ze zwart geblakerd zijn.
Laat de paprika iets afkoelen en daarna in een plastic zak tot volledig koud.
Maak ui en paprika schoon en snij fijn.
Meng met flink gebrokkelde Feta en breng op smaak met wijnazijn, zeezout, verse tijm en versgemalen zwarte peper.

Ananas-radijssalade
Maak een salade van fijngesneden Roma sla met daarop stukjes ananas, halve radijzen en geroosterde pijnboompitten.
Maak een yoghurt-dressing met wat citroensap erdoor en redelijk wat selderijzout.

Midden-oosterse salade
Garneer sla met schijfjes wijnblad-dolmas, pepers uit de pekel, zwarte olijven en jonge en oude Turkse Feta (çiftlik).
Serveer met rozijnenazijn of dadelazijn (de betere Turk) en olijfolie.



Rigato vecchio
Search the blog
Een edelman

[PS Ik heb hier ook nog de tieten van Janis Joplin toegevoegd (en boterkoek). Alweer van die speelgoedtietjes...]