maandag 21 april 2014

Olijven (2)



Station Groningen
Erg moeilijk te fotograferen


Recepten met olijven


Olijven (1) zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Tapenade en pesto en zo

Salades met olijven zijn al aan de beurt gekomen bij de salades


Quiche met Brie en olijven

Rol een stapeltje ontdooide plakjes bladerdeeg op een met bloem bestrooid werkvlak tot een lap waarmee je een quiche-vorm kunt bekleden.
Vet de vorm in en bekleed.
Bak blind, met bakpapier erop en daarop rauwe bonen of zo, bij 125 graden totdat het deeg bruin is.
Die bonen bewaar je voor soortgelijk gebruik later.
Meng door dikke tomatensaus stukjes gekookt ei, crème fraiche, zout, peper en groene kruiden.
Giet de helft van het mengsel op het deeg, leg er plakken Brie op, daarop gehakte groene olijven en daarop de rest van het mengsel.
Bak een dik half uur op 180 graden totdat de quiche bruin is.




Prei met olijven
Spanje

Sauteer fijngesneden prei in olijfolie, met wat later zwarte olijven erbij (liefst de soort die droog verkocht wordt; Jumbo).
Blus met medium sherry, kruid met peper en zout en laat garen.
Serveer bijvoorbeeld bij vis met rouille.
Rouille zie hier maar Engelsen weten niet eens dat het niet wit is, zie dus hier.


Rijst met garnalen en olijven
Oost-Spanje

Bak in een paellapan of grote koekenpan stukjes wortel aan in olijfolie.
Voeg even later prei toe en weer wat later stukjes stevige paprika.
Bak paella-rijst aan bij de groenten, en voeg stukjes tomaat toe.
Kruid met tijm en oregano.
Voeg bouillon toe en laat de rijst garen.
Bak in olijfolie stukjes geblancheerde rauwe ham uit, voeg daarna flink rauwe garnalen toe, bak die gaar en kruid dan met peterselie en basilicum.
Roer dit mengsel door de rijst, met stukjes groene en zwarte olijf.




Bloemkool met olijven
Oost-Spanje

Roosjes kort koken in water met wat zout, en daarna koudspoelen.
In olijfolie wat ui en knoflook bakken, en kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
Ontpitte zwarte olijven erbij van een soort die droog verkocht wordt, en van het vuur nemen.
De bloemkool in een ingevette ovenschotel doen, het olijvenmengsel, wat witte wijn, wat bouillon en gemalen kaas erover (queso Manchego bv.).
Gratineren.


Olijven-tapas

Maak spiesjes (van tandestokers) met een ontpitte groene olijf, een champignon en een garnaal.
Haal door beslag en frituur.
Serveer met wat Mushroom soy.



(Rechts zie je nog net die mongoolse luchtbrug die ze er in hebben aangelegd...)


Calabacín al horno
kalebasje uit de oven
Bolivië (zo schrijf je dat)

In de lengte een kapje van een goed rechte courget afsnijden, en het ding enigszins uithollen met een theelepeltje.
Wat droogdeppen, van binnen en van buiten inwrijven met notenolie, van binnen bestrooien met zoet paprikapoeder, en zo in een hete oven tot de courget wat zacht is.
Vullen met goed uitgelekte ontpitte groenen olijven en daarover kaas.
Gratineren.