zondag 6 april 2014

Grote proeverij




Antroewa

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Ik vind het erg op tomatillo lijken, die bladeren en ook van binnen.
Bak spekjes (eigenlijk geweekt zoutvlees) in pinda-olie uit.
Ui, knof, gemberwortel, lombok (eigenlijk Madame Jeanette)...
Antroewa in blokjes meebakken...
Wat bouillon en stoof.
Op zout met Thaise thin soy (of Chinese light soy).

Cijfer 8, ikzelf 8, kinderen 0 want vrij bitter.
(Ik hoop dat ik de cijfers redelijk juist heb; anders  hoor ik het wel en ga corrigeren)




Boiled peanuts

(Flash; ze zijn donker bruin)
Zie hier.

Cijfer 6, ik 5, kinderen 4




Cœur de palmier
Palmhart met mayo

Dit is Thaise, wilde ik proeven.
Minder smaak dan Pacifische maar deze zou met vinaigrette heel acceptabel geweest zijn.

Cijfer 7, ik 6, kinderen 8(?)




Soep van kop van bacalao

De kop weken en regelmatig verversen, tot het water net mooi zout is, zo zout als soep moet zijn.
Koken in vers water. In stukken.
Spekjes, ui, knof, lombok, soepgroenten...
Kookwater, kop en visfond...
Kop er uit, pluizen, stukken vis terug.
Proef op zout (stukje visbouillonblokje?)

Cijfer 9, ik 8, kinderen 7




Zweedse haring in mosterdsaus
Ikea

Cijfer 9, ik 8, kinderen 6




Lotuswortel

Zie hier maar dan miniatuur.

Cijfer 8, ik 8, kinderen (ondanks pikant) 7




Gepekeld lupinezaad

Laatst had ik Turks, dat was niet erg lekker. Ik zeg Spaans is beter.
Dit was Spaans. En beter.

Cijfer 7, ik 8, kinderen 8




Gésiers de canard
Eendenmaagjes

Opensnijden, inhoud en geel vel er uit, spoelen, deppen, confit maken met eendenvet.
Ietsje olijfolie, spekjes, ui, knof...
Olie afgieten, iets van het eendenvet erbij, maagjes, hoog vuur, wentelen, laag vuur, z/p.

Cijfer 8, ik 9, kinderen 8




Escargots

Dat was omdat de kinderen het niet kenden.

Cijfer 8, ik 7 (iets te lang in de oven vond ik), kinderen 5 ("sap" 9 en We willen de schelpen meenemen)




Paté van konijn

Erg lekker, met venkelzaad / anijssmaak.

Cijfer 8, ik 9, kinderen 8


Er was ook
rillettes van gans
(foto mislukt)

Cijfer 9, ik 8, kinderen 8




Tripes à la mode de Caen
Pens in calvados en cider

 Dat moet wel uit blik komen, want je kan hier geen schone pens kopen.

Cijfer 6, ik 9, kinderen 7.




Kikkerbillen
In werkelijkheid waren ze wat minder bleek

Als ze vers zijn een half uur in melk, en droogdeppen.
Door bloem met peper en zout.
Sauteren in beurre noisette (iets gebruinde boter) is klassiek, maar ik maakte het Provencaals, in olijfolie.
Uit de pan.
Heel veel fijngesneden knof in de pan en veel peterselie (platte natuurlijk).
Provencale: ook sjalot.
Bakken, billen erbij, husselen, ietsje witte wijn, droogbakken al husselend, laag vuur, deksel, vijf minuten.

Cijfers alles 8.




Kookbanaan uit de oven

Kookbanaan, dat is die gele bakbanaan met zwarte vlekken.
En dat is dus niet geel geworden groene bakbanaan, want dat is zacht en dit is stevig.
Gewoon in de oven.
Heel mooie frisse(!) smaak.

Cijfers alles 9.




Quenelles de brochet sauce écrevisses
Dumplings van snoek met rivierkreeftsaus

Ik vergat die  foto eerder.

Cijfers alles 9.




Eendentong

Zijn al gemarineerd met palmwijn, vijfkruidenpoeder...
25 minuten stomen.

Cijfer 6, ik 7, kinderen 3


Overjarige schapenkaas uit Basilicata
Foto vergeten maar links op de foto hieronder

Cijfer 9, ik 9, kinderen zaten vol




Franse appeltaart, chic

Ook bleker dan in werkelijkheid

Pâte brisée maken, kruimeldeeg.
125 boter snel kruimelig kneden met 250 bloem en wat zout (niet te weinig!).
Sjiek: met twee soeplepels blauw (want je hebt ook wit) maanzaad erdoor.
Mooi deeg van maken met een eigeel en zoveel water als nodig (30 ml ±).
Er kunnen drie eetlepels suiker door het deeg, maar ik gebruikte die appelmoes, zie onder. Meng er, als je suiker gebruikt, ook citroenrasp door.

Het deeg moet op een koele plek rusten, maar laat het daarna goed op kamertemperatuur komen. Zo niet dan moet je het te sterk kneden, wat er niet goed voor is.
Uitrollen, in ingevette vorm waarin ietsje paneermeel.
Ietsje paneermeel op het deeg, sjiek: zoete appelmoes er op (maak zelf of neem die van Hak, met geconcentreerd appelsap), appel er op, in de oven.
Giet er gesmolten abrikozenjam over en geef er slagroom bij.

Je leest dikwijls dat je zo'n taart niet moet bakken in een vlaaivorm, maar in een patisserie-ring op een plaat. Daar valt heel veel voor te zeggen, weet ik nu.

Cijfer 8, ik 7, kinderen 9 (zaten niet meer vol)