woensdag 1 mei 2013

Slakken, tofu, puntpaprika



Groene asperges

Groene asperges, papadum, tofu-brokken

Vroeger waren tofu brokken van formaat en kleur zoals hondebrokken, en als je ze kookte dan roken ze ook zo.
Tegenwoordig is het meer geciviliseerd: kleine brokjes, wit-achtig en ze stinken niet.
Het is de Groene winkel gelukt om van haar vagoterische imago af te komen, althans wat die hondebrokken betreft, of, nou ja, uhh, dinges.

Kook de tofu-brokken volgens de aanwijzingen.
Giet af en spoel koud.

Eén bos asperge is teveel voor een persoon, dus ik sauteerde eerst de steelstukjes in 3/4 arachide-olie met 1/4 sesamolie. Zie boven.
Uitlekken en afkoelen en vriezen. Kórt sauteren dus.

Sauteer de punten in hetzelfde oliemengsel (of neem arachide-olie + sesamzaad). Uit, afkoelen.

Maïs-olie nu (zoeter), ui, knof, gemberwortel, gedroogde verkruimelde lombok ("chili vlokken" noemen ze dat in de Grachtengordel). Gemalen droge kokos erover ook, en na even roeren ook groene kerriepasta erbij. Roeren.
Wat witte wijn...

Asperges en tofu erin opwarmen.
Serveer met papadum.
Jammie! (Jammie Olivier!)


Escargots

Gisteren was het met al die koninklijke dingen wel erg laat geworden, ik bedoel toen ik ook nog m'n normale werk had afgehandeld, veel werk ook nog, laatste dag van de maand = factureren, maar goed, van koken kwam niks meer dus ik trok een plaatje escargots uit de vriezer en een mooi pistoletje. Uitstekende escargots bourguignon van Jumbo.
Prachtig trouwens, die prinsesjes. De oudste perfect voor het koningschap (gapen!), de tweede erg slim en de derde een lieve flierenfluiter. (Uhh, dat zingen later, tsjongejonge. Maar ja, panem et circenses...)

Maar goed. Slakken.
Die slakken, dat waren Helix lucorum, de gebandeerde wijngaardslak.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Niet hetzelfde als de "echte" wijngaardslak, Helix pomatia, zie hier, maar altijd nog stúkken beter dan wat AH een tijdje had, die Aziatische rood gestreepte langwerpige knoflook-kauwgumballen...

Recept voor de boter, voor 100 stuks.
Roer 700 gram boter zacht, roer er 10 geperste tenen knoflook door of 20 geblancheerde geperste, 70 gram zeer fijn gehakte sjalotten, een half kopje idem peterselie, 30 gram zout, en peper naar smaak.

Je hebt ook champignons à l'escargot (ik had het er laatst nog over), champignon-hoeden met die boter erin en dan onder de salamander (boven-gril).
En je hebt ook, dat maakte ik bij De Blauwe Blazer, "Champignons à l'escargot": champignonhoed (door de olijfolie gehaald), en die boter én een slak erin!

Idee.
Ik kookte die schelpen uit.
Gaan we vullen met "vegetarische slakken"! Iets met Quorn of zo...

(Slakken kweken? Zie hier.)


Puntpaprika

Charlys heet de soort.
Van deze jongens hier.

Uitstekend, verdomd.
Kijk.
* Rauw: een kleine notie van pikant, heel subtiel, niks mis mee, integendeel!
* Bakken. Houdt mooi zijn knapperigheid bij het bakken, zelfs dunne schijfjes. Niet te lang bakken natuurlijk, maar wel voldoende voor garing, dat is totaal geen probleem.
* Stoven. Zelfde verhaal. Houdt heel mooi de frisheid en de knapperigheid.


Planning

* Nou ja, eerst die tofu asperge papadum dus, maar die is dus al down the fritz (Einstein on the fritz!).
Papadum hier.

* In Leffe gestoofde varkenswang, wortel erbij, met pasta.
Dat maakte ik al, maar ik wil het nu vergelijken enerzijds gestoofd in Leffe brune (wat ik dus maakte), anderzijds (Belse tip) met Leffe blonde en wat appelstroop (echte appelstroop natuurlijk, geen bietentroep).
Ik heb vier wangen, eet er twee en bewaar er twee voor op het brood.

Over brood gesproken: ik ga dat super overheerlijke volkoren tarwebrood van enkele dagen geleden nog eens maken, nu met ietsje roggemeel en ietsje tarwebloem er bij.
En weer met dat fraaie pittenmengsel pompoen, pijnboom, zonnebloem. Zocht er vergeefs naar bij AH maar het bleek van Jumbo te komen. Niet dat ik het zelf niet kan mengen trouwens, maar de kwaliteit van de onderdelen van dat Jumbo spul is perfect voor in brood. Perfect, werkelijk. Het staat er niet bij broodspul maar bij de noten. Foto zie morgen.

O ja, een zeer fraaie Bardolino bij die wangen!

* Kaasoep, zwarte boontjes erin en prei. En met onder andere Szechuan tuinbonensambal.

 * Mouclade (Frans kerrie-mosselgerecht) met soepgroenten en friet. Fraaie Elzasser erbij, jaja.

* Eieren in sojasaus, Philippijns, met een soort ketjap manis wat je maakt van ketjap en palmsuiker.
Met lontong (zie hier), en wokgroenten met peultjes en paddo's.

(Crisis? Huhh? Waar? Wat dan?)

Culinaria

Hier heb je nog een mushroom ketchup, Rode Boekje.
Trouwens dat Corned Beef van je laatst, dat "corned" komt van "salt corns" waarmee het wordt gepreserveerd.

Karel van het Reve deed zonder protest boodschappen voor zijn vrouw, maar aangezien hij nooit iets kon vinden en dus altijd moest vragen Waar staat het, weigerde hij corned beef te kopen. Want dan moest hij zeggen Kornét bief, want anders begrepen ze hem niet.
Idem Blueband. Bleuband.
Ik heb dat met Marmite.

O, trouwens, mushroom ketchup zie hier.

Empanadas hier.

Food we love hier.
Vijf keer niks. Wat zeg ik? Tien keer niks.
Dat begint met Jammie Olivier, flikker op! Ga naar Albert Hein of zo. Truus!

Volkskrant eergisteren.
"Ook exclusieve merken als de sterke drank Moutai en Longjing-thee kampen met vraaguitval."
De gebruikelijke Volks(nomen est omen)krant culinaire lulpraat.
Moutai / maotai is geen "merk", zwakbegaafde overschrijvertjes.
Zie hier.


De Kale Jonker
Met mijn € 10,- foontje
Mooi toch?!
Lekker weg van de wereld...