vrijdag 3 mei 2013

Schotland



Scots Cooking

Een werkelijk enorm interessant boek.
Je struikelt over de interessante passages en opmerkingen.

Wat viel zoal op?

* Roerei met gerookt hertenvlees, rijstebrei met krab (en melk en room en visbouillon), soep van gepekeld schapenvlees (reested mutton), rollade gevuld met grove havermeelprut (skirlie).

* Beremeal (havermeel, voor pap), piltak (saithe, pollock, koolvis), gugas (gepekelde Jan-van-Gent), hotchpot (hochepot, hutspot).

* Dat ze werken met boerenkool (curly kale).

* Ginger pickled in vinegar. Lijkt wel sushi ginger!


* Fazant met een lovage (lavas) crumble.

* Cloutie dumpling. Cloth dumpling. Maar dat is dus hetzelfde als Serviettenknödel!
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

* Carragheen Pudding.
Zoete pudding.
Wat is Carragheen? Zie hier.
Iers mos...

* Tablet.
Dat is dus gewoon borstplaat...


Wat gaan we maken?

* Sassermeat
Sausage meat, worstvlees.
Met "ui of ei", tjee... Maar wacht. Het worstvlees (van gepekeld rundvlees) recept staat in de tekst, en je éét er gebakken uien of eieren bij.
Het lijkt Lorie wel, die Ierse, die als je ui zei ei verstond en omgekeerd.
Hoe je tosti gezond maakte. Ik zeg met kaas en tomaat en ui.
Kreeg die tiepe het met kaas, tomaat en ei.

* Cullen sink
Aardappelpuree met gerookte schelvis, ui, room en volle melk.
Prei, tijm, mosterd "and even garlic" mag ook erbij.
Gelukkig...

* Tatties and herring
Tatties: (iha gekookte) potatoes. Patatten. Tatten.
Met zoute haring.
Verschillende methodes; ik hou u op de hoogte.

* Kipper paté
Paté van gerookte haring. "Paté". Van ontzoute gerookte haring.
Met boter, Worcestershire, citroen en cayenne.

* Hairy Tatties
Harige patatten.
Met zoutevis (zie harig vervezelt), boter, melk, mosterd, peterselie en harde eieren.
Lijkt op Nederlandse stokvis met mosterd en eieren.


* Mussels in a bag
Mosselen met witte wijn, knof en, goh, verse gember.
In folie gekookt.

* Lady Clark's Mayonnaise Sauce
Eigeel, mosterd, olie, kappertjes, augurkjes, Griekse yoghurt.

* Mince and tatties
Tatties kent u al, mince is gehakt natuurlijk.
Uien, marmite.
Met Mushroom ketchup, wat we ondertussen natuurlijk ook gaan maken.
Zie morgen of zo.

* Potted Hough
Gestoofde varkens-voorbout.
Dus het stuk tussen de schouder en de poot.
Ja, schenkelstuk toch?

* Stovies
Aardappelen en uien, langzaam gebakken (stovie = gestoofd dus) in "dripping" (braadvet) en op smaak gebracht met kalfsgelei...
Oeioeioeioeioei...

Verder rib-eye met saus van claret (licht rode wijn), ansjovis en mosterd.
En wilde eend met jeneverbessensaus en geglaceerde sjalotten...

Burp...


Links

* Bloedworst, black pudding, hier. Ja, en haggis en ham en...
* Beef  hier. Ja, en lam en kip en...
* Lam en bloedworst hier. En haggis en verder niks.
* Kruiden, Schotse verse kruiden hier.
* Haggis, bloedworst én white pudding (kalfsworst) hier. Hahaha!
* Oesters hier. En zalm en kippers, enmosselen en verdere schelpdieren...
* Hert hier.


Haggis and pipers

Haggis hier. 
Pipers hier.
Haggis and pipers hier.