donderdag 16 mei 2013

Amerika, spijswetten, recepten



Dit en de volgende vond ik bij die Jumbo van gisteren.
Mooi, en daar gaan we mee aan het werk.
Lamssoep met tuinbonen bijvoorbeeld.
Of Moules Snob: mosselen gekookt in kreeftenfond en witte wijn...

American food

Ik kreeg The Oxford Companion to American Food and Drink (700 pagina's) terug van Rode Boekje.
Ik maakte wat aantekeningen bij de eerste 100 bladzijden. De rest komt later wel eens, wind en weder en God dienende.

* Eerst even achterin. Met potlood "€ 53,90 € 22,50" en ik kocht het voor € 15,-

* Afrikaans Amerikanen gebruikten (onder andere) olie van "shea nut" om in te bakken. Huhh?
Die olie dat is "shea butter". Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

* Oolichan komt weer ter sprake, die fish sauce van de Indianen.
Oil of oolichan, oolichan grease.
Zie hier.
Ik vind het lekkerder dan fish sauce. Leerde het kennen bij de Heiltsuk, zie hier.
Bij gebakken zalm!
In het boek heet het Eulachon, maar dat is het visje, spiering.


Voor tauge, dat weet ik.
Maar ik heb ze nooit zó gegeten.

* Interessant. In de 19e eeuw was de -religieuze- anti alcohol beweging zo sterk in sommige streken dat daardoor, middels de verbanning van gist (zelf brouwen!) het gebruik van bakpoeder sterk opkwam.
Je had zelfs Grahamite pensions die "gistvrij" waren.
Graham zie hier.
Die kop alleen al...

* Ook interessant.
In de Tweede Wereldoorlog kregen soldaten op geheime missies, om te kunnen overleven, blikken asperges mee.
Dat aten ze en dan pisten ze in beekjes en daar kwam dan vis op af.

* Bialy, dat ken ik helemaal niet.
Zie hier.
Geen bagels hoor!
Lees hier en een recept hier.


Schillerlocken.
Gerookte vang van haai.
Heerlijk!

* Virgin Mary.
Een Bloody Mary zonder wodka...

* Brazil nuts?
O, wacht. Paranoot.

Spijswetten

Dit is maar een intro.
Wat er over in dat American Food staat.

Joods

Drie hoofdregels: geen bloed, bepaalde dieren niet, en geen melk(producten mag ik aannemen) plus vlees.

Bloed is leven, daarom mag het niet.
Vlees goed weken en zouten.
Eieren op "bloedjes" inspecteren.


Hierboven die Duitse zult die ik ook bij die Bulgaar vond.
Kan hier prima tussen die Joodse wetten want het is rundvlees.
Je kookt ermee of je eet het op brood.

Die dieren nu.
Vis enkel met vinnen en schubben. Geen paling dus.
Geen vleesetende of aasetende vogelen.
Landdieren: enkel knaagdieren, en dieren met gespleten hoeven die herkauwen.

Die melk.
Niet samen, apart keukengerei, inderdaad.
Maar daar kan ik aan toe voegen dat als je 's morgens yoghurt bij het ontbijt hebt gehad, je 's middags bij de lunch geen vlees mag eten, want die melk zit nog in je maag...

Moslim

Geen varken, aap, ezel, vleesetende dieren.
Dus ook geen klauw-vogels.
Geen amphibiën, reptielen, insecten (omdat dat allemaal met de buik over de grond schuift?), ratten of ander ongedierte.
Geen gewurgde dieren, doodgeslagen dieren, dood door ziekte of door heidense rituelen, of gedood door (een aanval van) een ander dier. Geen vlees gesneden van levende dieren.
Verder ritueel geslacht natuurlijk, behalve vis.
En geen alcohol, vergif of drugs.


Kijk, weer mijn Turken-theorie bevestigd.
Elke Turkse winkel heeft iets wat je niet kent.
Of wat je al lang zoekt, moet daarbij.
Hierboven: jaren gezocht.
Gepekelde lupine-zaden. Egypte.
Heerlijk!

Recepten

Pannetje, Olleta, Alicante
Kook diverse soorten bonen half gaar; gebruik in ieder geval ook kikkererwten.
Voeg dan toe: stukken aardappel, grove stengelstukken van acelga (gebruik paksoy) en kardoen (gebruik kleine artisjokken).

Paprika met chorizo
Gebruik kleine groene paprika`s (bij de Turkse winkel; Biber dolmas) of die langwerpige lichtgroene, vrij dikke puntpaprika.
Snijd de kop eraf en haal ze uit.
Vul met kleine stukjes chorizo, of beter en als verkrijgbaar: het worstvlees van verse chorizo`tjes, of eventueel worstvlees van Merguez (Marokkaanse slager), alle vlees altijd gemengd met stukjes ui en knoflook.
Wrijf de paprika van buiten in met olijfolie en zet een kwartier in een hete oven.

Paprika met ham
Bak in olijfolie geblancheerde blokjes rauwe ham aan met flink knoflook.
Laat op laag vuur in de pan paprika`s uit blik warm worden met wat van het vocht uit het blik (Pimiento del Piquillo zijn de beste); als de paprika`s erg dik zijn deze aan een zijde opensnijden en openklappen).
Serveer de paprika`s lauw, met de olie, de knoflook, de ham en stokbrood.


Vijgenjam met amandelen en walnoten.
En met sesam, anijs en citroen.
Syrië!
Turkse winkel.