dinsdag 22 januari 2013

Venkel, friet, gebakken ei



De venkel...
De stengels waren niet meer mooi
Gisteren

Venkel. Spaans gebakken eieren, ovenfriet
Waarom ovenfriet? Omdat H. zei dat dat best te eten is (tegenwoordig) en omdat ik het wilde proeven.

Ik had nog die groentenbouillon, waarin kort dat varkenshart had gekookt. Sjalot erin, knof, ietsje lombok. Langzaam aan de kook met vrij grof gesneden venkel. Geen zout.
Wordt fantastisch mooi zoet, en combineert waanzinnig met dat eigeel.

Oven aan, en die friet er in (AH had ik).
Een keer draaien zeggen de aanwijzingen.
Kijk, die friet, dat is weer zoiets als die wel of niet gedroogde kruiden, vers of diepvries, uit blik of niet.
Die friet, dat is anders. Dat moet je niet met gewone vergelijken.
Prima krokant, nauwelijks vet, maar -dus- wat droger dan normale friet. Nou, dan serveer je het toch met saus of zo? Ik heb het kookvocht van de venkel gebonden (wow!)...


En die eieren "Spaans" gebakken, wat net zoiets wordt als waar ze in culinair Amsterdam zo ontiegelijk over aan het kwaken zijn, "huevo crocante", krokant ei.
In Spanje, in de klassieke keuken, kennen ze frituren niet. Maar ze maken wel friet, liefst voor de late avondmaaltijd. En daar hebben ze een half diepe pan voor, twee vingers olijfolie erin, en daar "frituur" je in. Waarna de pan, in tegenstelling tot een koekenpan, met olie en al in de kast gaat.

Het ziet er vet uit, maar die eieren zijn helemaal niet vet als je ze goed laat uitlekken; dat ei neemt geen vet op.
(Dit gaat overigens richting Marieke's eieren frituur-pocheren.)

Maar goed.
Hier wordt fantastisch gegeten, elke dag.
Maar ja, hier geen bieten-quinoa-schuimlolly's!
Hier krijgen we gewoon vreten van goed spul waar niet aan gekloot hoeft te worden en wat al helemaal niet tot een hoger plan verheven dient te worden.
Bieten-carpaccio, doemenelol...


Die venkel helemaal bruin van die fantastische bouillon...
En ja, piccalilly, olijf-mayo én Dijonaise erbij, in plaats van drie halve druppels balsamico-pastinaak dressing...
(Uhh, die gele friet, die heb ik niet goed gedraaid...)
(Uhh, ik had veel meer friet hoor, maar ja, "huisarts hört mit"...)

Varia, ook wat culi

Loek had het hier (alle links hier in een nieuw venster) over. E nummers, blijkbaar een uitzending die iets te maken had met dat blad Bouillon. Maar dat heb ik denk ik verkeerd begrepen. En die uitzending, ach. Ja, als je dat soort zooi eet, dan is het misschien wel interessant. Maar het blijft slap-gelul gepresenteerd.
Trouwens over E nummers kan je beter gaan huilen bij Foodlog, die geilen daarop.

Die E nummers interesseren me totaal niet, want ik koop nauwelijks ooit iets waar het in zit. Nou ja, een potje sambal of zo, maar daar zit nauwelijks van dat spul in.
Ik koop toch geen kant en klaar maaltijden!
En dat Foodwatch, dat is wel van een hoog "Je weet het wel niet, maar..." gehalte.
En ADHD? Wie zegt dat?

Werkelijk zo begaan met wat er in ons voedsel zit?
Dan moet je in de allereerste plaats je druk gaan maken over wat er in voedsel zit waar niet op hoeft te staan wat er in zit, zou ik zeggen.
Alles wat onverpakt verkocht wordt, daar hoef je dat niet op te zetten. ("onverpakt": schijnheiliger kan het niet, zie het "verse" brood in de super!). Alles wat op de markt wordt verkocht, ga dat eens goed bekijken. Ga de kaas die overal "van het mes" verkocht wordt eens goed bekijken!

Je doodschrikken zal je... Zie hieronder.


De heer Gerrit Willems, voormalig conservator van het Dordrechts Museum.
Nadat Moniek Peters hem voor de vierde keer spekkies met E 123 had gegeven.
(Einde carrière... Tsja...)

Dat Bouillonblad zie hier trouwens.

O ja, nog wat culi.
AH, ik weet niet of dat elders ook zo is maar dat moet wel (of zou die tiepo van hier in Zuidhorn te weinig omzetten, dat ze 'm afknijpen?), AH dus: elke week meer spul niet voorradig.
Struik groentenbouillon, gedroogde appeltjes, Bouches du Rhône, die twee witte wijnen die ernaast stonden... Als deze lijst de gemiddelde AH bezoeker zou betreffen, dan was die 15 keer langer of meer.

O ja, dat wou ik nog ff zeggen.
Radio 4 op zondag.

Begin middag Miranda van Kralingen. Ik zal maar niet omschrijven wat ik van die soms in zingen ("zingen") uitbarstende (je brilleglazen springen kapot) dame (zal ik maar zeggen) denk.

Begin avond. Diskotabel.
Dit is het ultieme programma dat de waarheid van de uitdrukking Bête comme un musicien bewijst.
Een paar omhoog gevallen muzikale kwakers bespreken verschillende versies van een bepaald stuk muziek. En dan moeten ze gissen wie of wat het is.
En dan hebben ze het altijd natuurlijk totaal mis.
En dan, met een aardappel in de keel "Ja, ja, daar dacht ik óók al aan! Ja ja ja!..."


"Haffman's mooiste"

PJ dank voor dat blad Viva España, maar ik vind het drie keer niks.
Je struikelt over de advertenties, de artikelen gaan over de verbreding van de snelweg zus en zo, "Ik leef een Spaans leven; het avontuurlijke Spanje van Carry Tefsen", en "Koninginnedag aan de Costa del Sol".

Die Wilhelmina biografie nu, "Wilhelmina de jonge koningin". Wat deel 1 is van een trilogie.
Cees Fasseur is erg goed en objectief en noem maar op. Maar af en toe schiet hij ff uit.
"In de jaren tachtig van de negentiende eeuw rukte een opstandig en in krachten aanzwellend socialisme aan de pijlers van de burgerlijke samenleving. De 'socialen', aangevuurd door de gedreven ex[!]-predikant en welsprekende volksmenner Domela Nieuwenhuis, roerden zich. Een links en anarchistisch weekblad als Recht voor Allen sprak een taal zoals die in Nederland niet eerder was gehoord. Vooral de vijf k's moesten het ontgelden: kerk, koning, kapitaal, kroeg en kazerne."

Loek schreef "Hoor zojuist op de radio over Vaticaan-miljoenen, o.a. gekregen via Mussolini, en dat die bank Instituut voor Religieuze Werken heet! Ik moest meteen aan Elsschot denken. Hoe krijgen ze het verzonnen. Een bejaarde."

Ja, die naam dat is Elsschot, "verdomd".
Maar wat dacht je van wat je vindt in "Daarom, Mijnheer, noem ik mij katholiek", een overigens uitstekende biografie van Anton van Duinkerken, door Michel van der Plas?
"De uitgave is mede tot stand gekomen dankzij de financiële steun van [...] de Vereniging tot Weldadigheid van de Allerheiligste Verlosser".
Nou jij weer.

(Uhh, die "Een bejaarde", dat komt van zo:
Loek: Ik zit weer te klooien met mijn internet. Had ik er maar een cursus in gevolgd slome schele dat ik ben.
Ik: Ja maar je kan toch zo'n gratis cursus internet voor bejaarden gaan volgen!)