zondag 6 januari 2013

Boerenkool, schelpdieren, zoute snijbonen



Dit is de score van afgelopen week, van de meest bezochte posts.
Marieke bovenaan.
Je ziet veel 2013, maar als je naar de score van een maand of van langere tijd kijkt, dan is dat natuurlijk minder.
Die scores laat ik deze week wel eens zien.

Gisteren,

en foto's totaal vergeten.
Boerenkool, gramigna, gekookt ei
Roerbak de boerenkool kort met wat pinda-olie.
Wat witte wijn erbij, wat water, wat ketjap manis, wat sambal. En gaarstoven. Kan wel eens wat langer duren.
Gramigne koken (zie hier; alle links hier in een nieuw venster) en afgieten.
Eieren zacht koken.
En alles bij mekaar.
Erg lekker.
Je kan ook in die boerenkool schijfjes rookworst opwarmen.


Paradijskorrels
Soort "peper" uit Afrika, maar familie van de gember.
Zie hier.

Culinaria

Marieke
Ja, zuiver water en niet té brak.
Ik at wel eens mosselen uit redelijk brak water (maar wel met getijdewerking), grensgebied Garonne en Gironde. Die waren rood, net als de mosselen die ik ooit kreeg van een sluiswachter van die sluizen bij Willemstad (Noord Brabant).
Van dat soort -overheerlijke en nogal grote- mosselen ga je enorm stinkend, grijzig kleiïg schijten. Tsja.

Nyonya
Ik las, vergeten waar, wat over de "Nyonya" (nette mevrouw) keuken van Maleisië. Zie bijvoorbeeld hier en ook hier.
Het ging trouwens over het Nederlandse Melakka, het oude Malacca. Zie hier.


Kruidvat, tosti-ijzer, € 9,-, deze week nog. Ik denk Dat moet dan maar.
Prima ding, alleen moet je de bolle bovenkant van een snee normaal brood wegsnijden want anders past het er niet in.

Heel belangrijk: boter (of zo'n handige spray!) aan de buitenkant.
Ik maakte Tosti Weemoed, ooit ontwikkeld voor Café Weemoed in Tilburg.
Tosti kaas, op een snee (binnenkant) flink pikante mosterd (door de verhitting wordt het minder pikant) en daarop dragon.
Zal het eens met dragonmosterd gaan uitproberen...

We hadden laatst een discussie, ik noemde dat al, dat je blote kindertjes (cq billetjes) in het gras -zei ik- met gezouten snijbonen moet maken.
En kijk, Wilbrink doet dat ook, zie hier.
Nou ja, doet dat ook: hij spoelt die bonen enkel af. Nee, die moet je net als die witte bonen een nacht weken, als je tenminste geen nacht door wilt met een bloeddruk van 200... Bonk!bonk!bonk!...

Iberico varken, pata negra ham, hier.
Ja, die Nederlandse varkens gaan naar Spanje, maar net zo goed naar Parma.
En, de eikel, hoe dikwijls moet ik het nog zeggen: dat zijn geen eikels. Dat zijn de vruchten van de azijnhoutboom, de encina. Hele langwerpige "eikels". Geite-eikels zeg maar.
En dat heet niet fileermes, dat heet trancheermes. Zijn mes is wel fileermes-vormig, maar het is geen fileermes want daarvoor is het veel te stijf. Gelukkig, want met een slap mes kan je geen ham dun snijden.
En dat het in chorizo gaat, dat is gelul.

Kookboek van het jaar hier.
Gauw meedoen!


Varia

Ik las je verhaal Loek. Zal ik ff met Sjakie langskomen?
Die lust Palestijnse hondjes rauw, maar Congolese enkel gebakken.
O en Loek berichtte me nog dat die Congolese hond een Basenji is. Zie hier.
Basenji betekent "bos-ding", en die honden heten ook wel Egyptische jachthond.
(Sjaak zegt dat 't 'm geen fuck uitmaakt. Als 't maar gaar is.)

Ik kocht gisteren Trouw, want ik las ergens dat door vooral de vernieuwde opmaak van de zaterdagkrant deze krant als enige was gestegen (lezers) tov de laatste drie kwartaal van vorig jaar. En dat ze de prijs hadden gewonnen van mooiste krant van Europa.
Nou. Zoveel verschil zag ik niet.
Letter en Geest was wel veel mooier geworden, maar ja, daar staat de inhoud tegenover.
Dat is enkel en alleen de ene ego-blabla (Ik vind...) na de andere (Mijn mening...). Nogal dik en niets lezenswaardigs vanmorgen...


Deze advertentie zag ik een paar keer hier. "Tot Gaw!"
Die onderbroeken die droeg je vroeger als kind van sjieke familie.
Mijn nichtjes droegen ze ook allemaal, uhh, ik bedoel, uhh, shit...

Driekoningen, dat is vandaag, zie hier.

Vooral populair altijd al in Tilburg. Zie  hier.

Zie ook hier.

In België zijn het geen drie koningen maar 50, zie hier.

1934, veel Kerstmis-achtiger, hier.


En ja, de Drie Koningen zijn dus aangekomen bij de stal (die morgen, net als de kerstboom, wordt opgeruimd).
Zó hoort het.

En in Spanje is het Tres Reyes, Driekoningen, en dat is daar, ik noemde dat laatst al, wat Sinterklaas bij ons is.