vrijdag 4 januari 2013

KNORR

.

klik op de afbeelding voor vergroting

Bouquet garni Knorr (bron Unilever, Knorr):
"Le  bouquet garni Knorr est composé selon la tradition d'un mélange de thym, de persil et de laurier.  Comme un bouquet garni frais, il apporte à tous vos plats la saveur subtile des herbes aromatiques. Il suffit d'ajouter une tablette dans votre préparation en début de cuisson. Il accommode parfaitement vos plats mijotés (blanquettes, pots au feu), vos légumes cuisinés, vos sauces, ou même s'ajoute à l'eau de cuisson de votre riz".  
Composition :
Sel, exhausteur de goût (*) : glutamate de sodium (**), matière grasse végétale hydrogénée, poireau, extrait de poireau, aromates : 2.1% (thym - persil - laurier), graines de céleri, sucre, extrait de laurier, arôme (dont blé).
 
(*)   Wat ‘exhausteurs de goût’ zijn (smaakversterkers) kunt ge HIER lezen.
(**)  De werking van natriumglutamaat kan worden vergeleken met de wijze waarop de toevoeging van zout de smaak van voedsel versterkt; denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen aardappelen die met, en die zonder zout in het water zijn gekookt.
 
Klein verhaaltje:
Wouter Klootwijk promootte op Foodlog, een relatief serieus blog over voedsel, dat deelnemers linkt aan een ‘grade’ van 1,2,3 of 4 sterren (not all pigs are equal..), een Knorrsoep die ook alleen in Spanje en Frankrijk wordt gepromoot: schapensoep.
Toen ik de technische fiche van Unilever controleerde bleek er amper 2,7% van schaap afkomstig organisch ‘materiaal’ in verwerkt. Toen ik onder de nick ‘Guillaume’ vroeg of hij aan ‘fundraising’ deed bij Unilever, werd hij zeer giftig en begon grof te schelden. Als je dat soort producten ophemelt, word ik namelijk argwanend. Kan ik niets aan doen.
Maar...... als ìk een kippensoep maak, dan gaat voor anderhalve liter kippensoep er een kip, of stukken (kontstuk, vlerken, nek en ruggegraat)  in van ca. 1 kilo. Ça fait la différènce.

Als ik al een bouillonblokje gebruik, dan is dat vanwege tijdsdruk. Ik zie het als een artificieel gemodificeerde vorm van zout, die smaak verhogend is. Niets meer of minder. Absoluut niet als een integere culinaire toevoeging.
Zoiets als ‘Maggi’ dat vooral in bejaardenhuizen hoog scoort.

Zoals ik in mijn post ‘DE BESTE KOK VAN NEDERLAND’  schreef  ontkom je niet aan ‘junkfood’ als je 16.000.000 mensen wilt voeden, maar het is en blijft een vorm van culinaire armoede.

Dus Loek ! Mijn advies: Wat je bejubelt kun ge juist zo simpel, zonder tijdsdruk, uit eerlijke natuurlijke grondstoffen maken. Zoals op je eigen foto. Gooi er een echt bouquet bij. Je kunt overal verse kruidenpotjes kopen, die je goed in leven kunt houden.
ps.:
‘Frankrijkwinkel’ in Utrecht verkoopt uw blokjes volgens een reclame: telefoonnummer: 0346266607