woensdag 13 oktober 2010

Paar links eerst,


want dan kan ik de krant naar de buren brengen.
Sectie Kind en Kunst.
Van Gogh familiedagen hier (alle links hier in een nieuw venster).
Mevrouw Ophelia hier, agenda hier.
Kwatta hier.
Egyptische Magie (óók voor kinderen; Dummie de Mummie!) en MegaGrieken hier.Gisteren weer een all time heigh bezoekersaantal. Verdubbeling tov. zeg maart of zo, 30% meer als top van een maand geleden...

Recept
Geep
Schrik niet van de tuinslang-groene graat.
Geep kan worden klaargemaakt als paling (reden waarom het ook wel jodenpaling wordt genoemd), maar als ik geep kan krijgen grill ik het altijd.
Snijd in vingerlange stuken, wrijf die in met wat olie en grill ze snel rondom bruin.
Serveer met gepofte aardappelen en een saus, bijvoorbeeld dillesaus.

Hieronder geep, maar dan opengesneden en zónder die graat gebakken. Met pikante komkommer.
O, en Gerard Reve noemde bepaalde tiepes "Gepekop".Meel over die peul van laatst.
Ja zeg, dat kan van alles zijn. Eerste vraag: waar heb je 'm weg? (zoals ze in sommige delen van Friesland zo mooi zeggen). Gekocht, of ergens van een plant/boom gerukt? Het lijkt me een onrijpe peul; nog helemaal plat, zonder gezwollen zaden erin. Deed me meteen aan de peulen van de vaste lathyrus denken, Lathyrus latifolius. Geurt niet, maar bloeit lang en komt ieder jaar terug (dat bedoel ik met vast).

Eerst maar even die boom. Die staat naast mijn huis maar ik had nog niet door dat daar die peulen van kwamen. Maar daar ben ik al achter, dat is Robinia pseudoacacia. En inderdaad, lijkt dus op een Acacia en op de Johannesbroodboom, de peul althans. En is net als Acacia lid van de Fabales, de "boners".
Vreemd trouwens, op Wiki staat bij Acacia "Fabaceae (Vlinderbloemenfamilie)" en bij Robinia "Leguminosae (Vlinderbloemenfamilie)".Robinia pseudoacacia
"Je ziet die peulen hangen"
"Ja, nou je het zegt..."

Maar nogmaals, er zijn vele mogelijkheden. Ook lupines maken peulen die er onrijp een beetje zo uitzien. Heb jij ooit lupinezaden gegeten? Ik ken ze alleen uit het schitterende nagelaten boek van Camus 'De eerste man'. Als het nog te krijgen is: onmiddellijk aanschaffen.
Groeten (ach, waarom niet eens in meervoud?)
C1


Ja, lupine is ook weer dezelfde familie. En jazeker heb ik lupinezaden gegeten. Heel erg lekker al moet je niet teveel eten want dan krijg je latirisme (Lathyrus!), buikkramp. Wat moet ik aanschaffen, Camus of die bonen?
Die bonen kwamen hier eerder ter sprake, hier en pas op, geen nieuw venster want anders slaan de statistieken op hol, dus terugknop gebruiken.
Misschien dat je die bonen in een Spaanse winkel kan krijgen, en heb dat boek sowieso genoteerd want ik ken het niet. Le Premier Homme. [Vond het al op Boekwinkeltjes.]
Ennuhh, "meervoud"??Opleukpizza gisteren.
Pizza di mare, toch?!
Margarita zonder basilicum.
Fruits de mer mengen met fijngehakte bos-ui of lente-ui of hoe heet dat, en iets gesnipperde sjalot.
Verder fijngehakte knof, idem zwarte olijven (droge soort, SdeBoer heeft prima en goedkope sort) en pepperoncini (zie gisteren; hakken, uitlekken, dan er bij).
En wat olijfolie erdoor husselen.
Was enorm lekker.
Fruits de mer van SdeBoer ietsje beter dan van AH maar ook een forse zak voor 3,50.Recept
Eerst even de basis, gefermenteerde ( of "zwarte" of "zoute") soja-bonen (toko).
Week in handwarm water, ongeveer een half uur.
Giet af en hak fijn.
Verwerk (als "zout").
Bewaar, zó geprepareerd, in de koeling in een goed afgesloten pot; giet er eventueel wat arachide-olie over als ze uitdrogen, maar je kan ze net zo goed telkens opnieuw weken.
Gefermenteerde soja-bonen met tofu
Frituur tofu-blokjes.
Prepareer de bonen (zie boven). Kook ze in half week-water half vers, giet af (bewaar het water) en hak fijn. Doe terug in iets van het water.
Voeg aan het mengsel donkere soja-saus toe, dark soy, en goela djawa (toko; palmsuiker).
Bak kort in arachide-olie bos-ui, daar hep je um weer, knoflook en rode Spaanse peper.
Voeg het bonen-mengsel toe en breng aan de kook.
Warm er de tofu in op.

Black bean sauce, weer een van die verslavende Chinese zaken, naast Hoisin en Taotjo...
Douchi, die zwarte boontjes, hier.
How to make beef in black bean sauce (filmpje) hier.
Ennuh, je hebt bij de toko black bean sauce, maar ook black bean garlic sauce, ook erg lekker.En we blijven Chinees, want dit is de boom die er naast staat, Koelreuteria paniculata oftewel de Chinese vernisboom. Zie hier.

Tirade nu, jaargang 1960.
Corrigeerde zojuist stukkie gisteren er over: de K van G K van het Reve had me op het verkeerde been gezet. Gerard was het dus, niet Karel. Daarnaast (jaargangen 57 - 59, waarin trouwens veel aardiger tekeningen staan dan in 60) trad Gerard eerder niet op, terwijl hij toch redactie-secretaris was. Nou ja.
In 60 -tot nu toe- weer twee stukken van hem, ook toneel recenties, ook nogal negatief, ook niet in het verzameld werk.
Hendrik Ibsen op het Televisiescherm door Gerard Kornelis van het Reve (De Vrouw van de Zee). "Het doet vreemd aan, dat een reus als Ibsen een stuk heeft geschreven waarvan het einde gekunsteld en bijna als een vervalsing aandoet." "De Katholieke Radio Omroep moge het fijn gevonden hebben, dat dit huwlijk tegen alle waarschijnlijkheid behouden blijft".
En Zwaar overschat debuut Tanchelijn: intrigeloos stuk (Mulisch). "Hoe gedurfd en oorspronkelijk men Harry Mulisch zijn opvattingen ten aanzien van geloof, geschiedschrijving en het menselijk bestaan belieft te vinden (ik heb helaas in zijn mededelingen nooit meer dan een door onbegrijpelijk taalgebruik en troebele denktrant ongrijpbaar geworden warhoofdigheid kunnen ontdekken), het gaat er om, wat er van al dit vermeend rijke, begaafde of soms zelfs geniale (H.A. Gomperts, Het Parool, 29.2.1960) als vakwerk te voorschijn komt".
Ben nu aangekomen bij Publicatie van mijn ervaringen met Wespen, Jan Hanlo. Mooi ongetwijfeld! Hanloïaanse titel! Maar eerst moet er gewerkt worden...Vruchten Chinese vernisboom. Geroosterd eetbaar. Oogstbaar als de kapsels om de zaden (vergelijk met Lantaarnplantje) in de herfst rossig zijn geworden. Gaan we kijken!

Vanavond
Had nog redelijk wat van die fruits de mer - bos-ui etc. mix over. Roerbak, Surinaamse tomaat-gembersaus, heel dunne Chinese mie. Geen mihoen hoor, mie.

(Wordt vervolgd)
"Wordt vervolgd"? Niks "Wordt vervolgd". Te lang gewerkt aan verbetering dagdeel 6 Bordeaux reis hier.
Koken!