maandag 11 oktober 2010
Wijn en zo
Kocht laatst een Campo de Borja bij de HEMA (Hollandse Eenheidsprijzen MAatschappij), een Viña Ducaro. "rood fruit", inderdaad, maar "zacht en soepel", nou nee. Niet vies hoor, integendeel.
Vanavond bij vrienden rodekoolstamp met gebraden duiven maken, een van m'n klassieke recepten.
Gisteren die tuna-burgers.
Reken op 300 gram tonijn op 550 aardappel en een ei.
Neem tonijn op water, dus niet op olie en ook niet vers. Laat erg goed uitlekken.
Maak aardappel-puree, zonder melk en zonder boter, en met nootmuskaat, flink witte peper en versgemalen zeezout naar smaak.
Bak in iets olijfolie sjalot, knof en peterselie (kon geen platte krijgen...).
Tonijn in een kom, aardappel erop, rauw ei er op (niet teveel; kan altijd nog extra), ui-spul er op en door mekaar stampen.
Proef klein gebakken hompje (salmonella / rauw ei!) op peper en zout.
Bak in olijfolie ui, knof, iets lombok.
Kruid met wat fijngewreven komijn en een fijngedukte pimentkorrel.
Bak er stukjes paprika kort in aan, voeg witte wijn toe, Worcestershire en ietsje visbouillonblokje.
Burgertjes van tonijn-aardappel vormen, door de bloem, overtollige bloem afschudden, snel bruin bakken in boter (niet te lang op een kant laten liggen bakken want dan bakken ze vast, zie mijn gebakken-foto ná keren).
Serveer met die paprika; er móet wat sauzigs bij!
Was erg lekker...
Twee dingen in dat oude kookboek (Groningen 1926, voor wie dit niet al volgde; ik bedoel: had gisteren weer een all time high nieuwe bezoekers (en trouwens de dag ervoor idem van de trouwe bezoekers).
Sauce aux fines herbes (saus met fijne kruiden, stond naast dat sausje hieronder): ze gebruiken pimpernel. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Dit klopt trouwens niet. De Kleine pimpernel smaakt naar komkommer en wordt in de keuken gebruikt, de Grote p. is bloedstelpend. Respectievelijk Sanguisorba (bloedslurper) minor (kleinere) en S. officinalis (voor medicinaal gebruik). Dit hier klopt ook niet want haalt de twee soorten ook door elkaar. Maar er staan daar wel enkele interessante gebruik-tips. ("into" salads, tsjongejonge...)
Woehahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postkantoor, Ik heb al twee keer een USB stick naar dit antwoordnummer gestuurd, geen van twee aangekomen! Kaartje, Dan moet u naar dit nummer bellen. Ik bellen. "Helaas is het nu te druk om u te woord te staan".
Keek op de achterkant van dat kaartje.
Wahoehoehoehoehoewahoewaoeoeoeoeoeoeoe!!!!!!!!!!!!!!!
Bij TNT (postbode: Nederlands bedrijf hoor, alleen je moet wel tee-en-tee zegge) hangt nou overal een groot plakaat aan de muur. Pas op! Service kost geld!!
Dit is een gekookte kalfstong, zie hieronder bij Citroensaus.
Een ding: een kalfstong koken met het keelstuk er aan zoals op de foto, dat is heel erg dom.
1] Keelstuk er af, grof hakken, mooie bouillon van trekken met alles erop en eraan. Erg langzaam aan de kook laten komen want de smaak van het vlees (in kleine stukjes!) moet naar het water.
Nacht koelen, vet er af, zeven.
2] Aan de kook, wat inkoken, goed kokend: de tong er in (groot stuk en in kokende vloeistof want we gaan niet die stukken keelstuk eten maar die tong; smaak moet niet naar de vloeistof maar in het gekookte blijven).
Enzovoorts.
Ze leren het nooit...
Tweede recept in dat boek.
Citroensaus, voor bij artisjokken (bedoeld wordt, want daar vond ik de verwijzing, grote, hele gekookte artisjokken), gekookte kalfstong en gestoofde champignons.
Boter, bloem, "den gezeefden bouillon" van schenkelvlees of kalfs-. Ei kloppen, au bain Marie wat saus erdoor, rest saus erbij, peper en citroensap.
Lekker idee. Gaan we doen. En vooreerst kalfsbouillon, want dat maakte ik al jaaaaaren niet. (Met oa. gehakt en door de bloem gehaald en even in de oven aangezet schouderblad! Bouillon koud: zo stijf als maar zijn kan!)
Met wat, die citroensaus? Artisjok mwahh... Nee, kalfstong én champignons!
(Op de achtergrond hier klinkt het Alegretto moderato in F mineur. Dat klink prima bij die saus. Mineur of niet.) (Het Moderato en het Andantino ervóór, totaal anders, zijn trouwens even mooi.)
(her)Zag Bonnie and Clyde. Wat minder spannend dan ik het vroeger vond.
Citaat
Aan niets denken is toch altijd nog beter dan niet denken
Queneau
Publié par Maarten van Thiel à 18:04:00