vrijdag 1 oktober 2010

Oktober al weer


en nou wordt het blijkbaar zacht weer [ondertussen weer afgeblazen]. In ieder geval kon de winterjas vanmiddag weer de kast in. Politiek gezien wat minder, maar goed [morgen weer afgeblazen?].Dit zijn die gesauteerde sperzietjes van laatst. En die enigmatische tekst op dat kratje, dat moet zijn "kunstlich gewachst", kunstmatig in de was gezet. Van citrusvruchten.

Vanavond Mendoan, en nu echt. Foto's morgen. Trouwens hier (alle links hier in een nieuw venster) tempeh recepten. Lekkere. Rechts dan dus. Zie ook de tab Make your own tempeh.
Spannend trouwens, die mendoan, want ik ben niet erg goed in met beslag frituren. Ook niet in kroketten trouwens. Had wel ooit een ex of hoe zeg je dat, die kon erg goed kroketten maken. Maar ja, daar hou je geen ex voor aan, toch?
(Hahahahaha: "Mag ik je voorstellen, mijn toekomstige ex.")

Eerst maar even de dagelijkse taak, recept.
Pikante garnalen met knoflook, gambas al ajillo, Spanje
Doe in een koekenpannetje (eigenlijk bruin geglazuurd aardewerken bakje) een flinke scheut olijfolie en bak daarin langzaam stukjes knoflook en hele cayennepepertjes uit. (Aardewerken bakje: niet op vuur maar op plaat houtfornuis. Tsja.)
Voeg op hoog vuur geblancheerde gepelde garnalen toe met wat kortgesneden platte peterselie en laat even op dat vuur staan, regelmatig omscheppend.
Nooit met grijze garnalen maken natuurlijk.Culi links
Groot culinair festijn met allemaal beroemde koks hier maar niks te vinden. Restaurant hier.
Bill Granger hier.
De Buurtboer hier (hadden we die niet al?).
Brasserie NL hier.
Koolhydraat arm brood, nou ja, de desbetreffende dames hier.
Saus van artisjokharten, goed idee, hier. "Zet ze op" = de artisjokharten. Zet ze op!Dit opgevouwen stukje vetvrij papier vond ik in dat oude kookboek van gisteren. Wie weet wat het is?

Dronk net een Salento, druif Primitivo. Aanbieding SdB (maar zoals gebruikelijk bij onze SdB zijn aanbiedingen nauwelijks op voorraad; en van hetzelfde wijnhuis was er ook een Pinot Grigio, ook aanbieding en die was helemaal niet te krijgen). Maar goed, Primitivo dus. Apart. Fris en tegelijkertijd redelijk stevig.

Geen culi link hier.

O ja, wekelijkse taak ook nog. Stukkie poëzie van de week.
Een vrouw die, een heideheuvel afdalend, kleine, paarse
heidebloemen strooit over het hoofd van de welbeminde
en lacht, zó zijt gij tot mij gekomen
zonderlijk reëel, sterke
ziel van buiten, geworden tot mijn ziel;
kracht, die weer buitenwaarts gaat.

Paul van Ostayen.Ik eet me deze weken blind aan de pruimen...
Meldde laatst, in hetzelfde kader, dat Karel van het Reve schreef "Linzensoep kan ik me blind aan eten" en dat hij een zelfde constructie bij Couperus had gevonden. Ga het nou niet opzoeken en corrigeren, maar dat Couperussie (wie weet waar dat op slaat?) luidde "Die Juffrouw moet niet veel aan weezen".

Cultuur nu. Ja, eentje maar hoor.
Hier.

Zo. Hèhè.

Recept
Garnalensalade uit Louisiana
Laat goede visbouillon 10 minuten zacht trekken met limoensap en laurier.
Kook er gepelde garnalen in gaar.
Haal de garnalen uit de pan en laat goed uitlekken; ze moeten bij gebruik nog lauw zijn.
Maak een salade van sla, tomaat en dunne halve ringetjes van rode ui.
Leg er de garnalen op en besprenkel met Louisiana Green Pepper Sauce ("groene Tabasco" maar gebruik liever niet die van het merk Tabasco).C1: kan je aan iets dergelijks komen? Ruilen we weer voor Groninger of Friese...

Dat oude kookboek van gisteren, 1926, is erg aardig. Maar kwam een recept tegen waarvan ik dacht huhh. Œfs brouillés à la d'Aumale, roerei Aumale. Dat is midden op een schotel kalfsnier-ragoût, eromheen een krans roerei, prima allemaal, maar nou komt het: daaromheen weer een krans tomatensaus. Waarom?
Aumale is een stadje in Normandië, maar d'Aumale duidt op een persoon. Lijkt me tenminste. Niet te vinden. Je vindt dat plaatsje onder "la ville d'Aumale" maar à la dat stadje dat zou dan toch worden à l'Aumale, lijkt me.
Heb dat stadje, althans het gemeentehuis een mail gestuurd. Wie weet. Zie ze trouwens hier. Ff je browser kiezen.

Zag ook nierbroodjes in dat boek maar dat waren meer canapés. Echte nierbroodjes, dus nier erin, dat is wel erg lekker. Met kalfsnier dan dus. Varkensnier kan enkel en alleen in steak and kidney pie.
Maar vind alleen casinobrood-recepten. Ik bedoel zoiets. Of is dat ook sneetjes brood in vorm geknepen?

Lang geleden alweer...Maar goed.
Ik was deze discussie al helemaal vergeten, tot mij iemand meelde. R.
Een beetje pretentieuze tekst van die dame. Kan er ook helemaal niet tegen (ik ben een on-ge-loof-lij-ke tut in dat soort zaken) als er spelfouten in een artikel staan. En als ze van ouwerwetse spelling houdt hoort ze pannekoek te schrijven en niet pannenkoek. Dat geeft ze als voorbeeld van archaische spelling, maar het doet (nog steeds) pijn aan mijn ogen. Zielenpijn! Ook zo een.
Maar jij hebt ook een kort lontje, hoor, in je antwoorden.

Uhh, mág ik een kort lontje hebben als er gekwaak neergezet wordt als ultieme waarheid?

Maaruh, hoe dan ook, die mail herinnerde me dus aan die discussie, ging er heen en "maakte het af". Zie laatste (nu althans...) bericht. Pats.

Wipe your glosses with what you know.

"chouva"...
Het woord bestaat niet eens!Ejea de los Caballeros, dorpje in centraal noord Spanje.