maandag 18 oktober 2010
En vanavond
geen culinaire hoogstandjes want ik vergat de helft van de boodschappen. Bedoeling was gefrituurde tofu, pindasaus, taoge, naan.
Wat dan wel? Had nog van die aardappel - aubergine - blauwe kaas over...
Tirade 1960
Gisteren gaf ik een link naar de Spaanse les, omwege die recepten- en tube-links, maar ik had natuurlijk veel beter kunnen linken naar de link-pagina hier (alle links hier in een nieuw venster) en zie daar de sectie Culinair.
Kreeg ergens een biologische rosé Côtes de Thongues, nooit van gehoord. "Paradis". Ze kneuzen de druiven ipv persen. Dus een derde methode naast persen (en snel filteren) en "persing door het eigen gewicht".
Languedoc. Hier.
Een gebied met een enorme bodemvariatie ("terroir" hier), dus enorm veel soorten druiven hier.
Tirade 1960
Recept
Geglaceerde kippenvleugeltjes
Maak een marinade van donkere soja-saus, geperste knoflook, heel fijn gesneden rode pepers, arachide-olie, wat sesam-olie, redelijk wat geraspte goela djawa / palmsuiker, zwarte rijstazijn, citroensap en mosterdpoeder.
Meng goed, laat een kwartier staan, meng weer, weer een kwartier, en meng weer.
Laat getopte kippenvleugels er een uur of drie in marineren; draai regelmatig.
Bak ze in een braadslee in een hete oven, elke vijf minuten licht bestrijkend met de marinade.
Gisteren.
Bak verse worst.
Olijfolie, ui, knof, lombok.
Flink soepgroenten meebakken, en kruiden met laurier, ajowan (search the blog) en gebroken piment.
Stukje paddoblokje als zout.
Linzen kort meebakken, madera, witte wijn en water erbij.
Proef.
Als de linzen gaar zijn stukjes worst erin opwarmen en serveren met "fruitjes" en mosterd.
Citaat
Goethe
* Das Glück es wäre die Ruhe
* Es irrt der Mensch solang er strebt
* Die Irrtümer der menschen machen ihn eigentlich liebenswürdig
Recept en niks "links".
Gegrillde asperges (doe maar met groene)
Doe geschilde asperges in kokend gezouten water (of beter: in bouillon getrokken van de schillen en de geplette kontjes, ondanks dat het groene zijn), laat aan de kook komen en kook kort.
Giet af en laat even droogdampen.
Doe de asperges in een schaal, giet er een scheut olijfolie over en haal ze daar goed door.
Grill ze een minuut of anderhalf zonder te draaien.
Serveer met grof zeezout erover.
Publié par Maarten van Thiel à 18:29:00