dinsdag 20 januari 2009

17-01




Fougasses met room vullen

Gisteren in de herberg gegeten, althans l’auberge dan dus, ging Bruno, de eigenaar van de bakkerij, naar de plee, zeg ik tegen de mensen aan ‘t tafeltje naast ‘m “Dat is de eigenaar van de bakkerij, je moet dadelijk eens zeggen dat het eten lekker is maar jammer van dat matige brood”. Zo gezegd zo gedaan. Als door ’n wesp gestoken...
At trouwens ’n halve kip dus die kip met saus van cider, appels en calvados, dat wordt dan dus lam.



Kocht in de herberg uit zo’n soort draaimolen een blikje “zeer grote maïs”. Erg lekker. Nooit eerder gezien. Deed me denken aan dat zoute lupinezaad in Spanje, altramuces (van al tarmuz, Arabisch, maar wat dat betekent weet ik niet).
Bruno vertelde dat ze daar vroeger in Frankrijk brood van bakten. Lupin. Deed me denken aan bitterkoekjes; bonenmeel en abrikozenpitten. En je hebt trouwens ook chapati of naan of zo van kikkererwtenmeel.



Altramuces

Vanavond als gisteren want het was weer veel te veel.
Heb trouwens enorme zin in griesmeelpudding in ene. Via die bitterkoekjes(pudding) lijkt me.
In Indonesië had ik af en toe enorme trek in een bruine boterham met kaas. Of in een lekkere frisse appel. Daar hadden ze alleen van die heel donker rode meelballen. Die in de supermarkt door een jong meisje voor je geschild werden op verzoek.



De sandwiches in de winkel

Morgen dus die krentebollen en broodpudding, nu met rozijnen, in een moeite door, wanr die bollen dat wordt ook met rozijnen want krenten hebben ze hier niet.
Die rozijnen worden eerst drie uur geweekt en dan 12 uur gedroogd; dan zijn ze, zoals dat heet, “winddroog”.