zaterdag 2 oktober 2010

Drink


momenteel een Tempranillo - Merlot rosé uit de denominatie Terras Altas. Tsja. Het is ff wennen. En daarna wel lekker. Maar blijft wennen.

Recept eerst maar, dagelijkse taak.
Garnalen-sateh, saté udang of sateh oedang
Leg de stokjes een tijdje in water (en met een gewicht erop), zodat ze niet zo snel verbranden.
Steek er grote ongepelde rauwe garnalen op (of geblancheerd, gepeld) en leg op de gril / BBQ, ingewreven met arachideolie.
Serveer met pindasaus die verdund is met cocosmelk, of met santen (kokosboter) opgelost in warme melk.
Idem, gemarineerd
Marineer de garnalen een halve dag op een koele plek, steeds omroerend, in ketjap manis met citroensap en wat medium sherry of rijstwjn (als je geen palmwijn hebt), ketoembar, gebroken korianderzaad en komijn, en kleine stukjes rawit.
Verder als hierboven, ook wat de saus betreft.Gemarineerde saté udang

Ook voor vandaag de wekelijkse taak voor de zaterdag: een recept wat al wel is genoteerd en gemaakt, maar nog niet is herschreven.
Tempeh goreng, tweede recept (gebakken tempeh)
Wat asemwater maken (asem, tamarindepulp, weken in warm water, uitknijpen, zeven).
Javaanse suiker, gula jawa, ook wel rode suiker, gula merah, = palmsuiker, fijnstampen met verse sereh en ketumbar, = korianderzaad.
Omdat zowel de sereh als de asem zuur zijn moet je redelijk wat suiker gebruiken.
Marineer stukjes tempeh of niet te dikke plakken een uur in deze marinade.
Uitlekken, droogdeppen en bakken in arachide- of palmolie.Mooie foto van tempeh kering, "droog gebakken" maar wel een beetje zoals geglaceerde wortel of meiknolletjes, met een laagje zoet eromheen. Search the blog. Maakte het samen met kentang, aardappel idem.

Gisteren die mendoan dus. Lekker, prima, foto's maar edoch, ik kan het camera-computer kabeltje niet vinden... Zodra gevonden alsnog, niet gevonden leen er een morgen.

Oplossingen gisteren.
Dat gevouwen papiertje is een heel klein weggooi spuitzakje. Om tierlantijntjes en slingertjes op gebak te spuiten, of bijvoorbeeld met witte chocolade op een Sacher Torte "Gefeliciteerd Marie-Angèle met je Eerste Heilige Communie" (niet gaan vragen wat dat is).
Ennuh, "Couperussie" komt van een liedje van een KRO cabaretgroep, misschien dat me de naam nog te binnen wil schieten, erg lang geleden, en is een persiflage op Een pikketanissie gaat er altijd in.
O ja, Farce Majeur heette die groep. Hun "Kiele kiele Koeweit" was een enorme rel want iedereen scheet in z'n broek uit angst die Araben ("de lakens nog om de kop", Wim Kan) boos te maken.Sacher Torte. En dit bedoelde ik met die "tierlantijntjes en slingertjes".

Was weer even in dat 1926 kookboek aan het lezen. O ja! "Princesseboontjes"! En wat me ook opviel is dat ze ondanks die vooruitstrevendheid met Spaansche pepers en soja en kerrie en Worcestershire never nooit knof gebruiken.

Zag gisteren Mar Adentro, de zee naar binnen. Erg mooie Spaanse film over euthanasie. Tipte de NVVE. Als ze het niet al kenden.

Citaat
"Ja hoor! Jullie denken dat wij kunstenaars voor ons plezier in de kroeg zitten! Jezus..."
Ik vrees dat ik dat zelf was.

Recept van M. Dank!
Serundeng kacang
1/2 pond geraspte kokos, handje pinda's, 2 teentjes knoflook, 2 sjalotten, 1 theelepel fijngesneden laos, 1 volle theelepel ketumbar, 1/2 theelepel jinten, beetje terasi, 1-2 eetlepels asamwater, zout en suiker naar smaak, 1-2 jeruk purut blaadjes.
Snij de sjalotjes en de knoflook fijn en bak aan in 2 eetlepels olie. Doe alle andere kruiden erbij behalve het asamwater.
Voeg na 2-3 minuten de kokos toe en roerbak tot de kokos een mooi goudbruine kleur heeft gekregen. Voeg het asamwater toe en roerbak nog even. Roer tot slot de pinda's er door.Kunstenaar niet voor zijn plezier in de kroeg. In Niezijl.

En nóg een recept van M!
Serundeng daging / Daging ragi / Dendeng ragi
1/2 pond rundvlees, 1 ons geraspte kokos, 1 rode cabé, 1 sjalot, 2 teentjes knoflook, 2 theelepels ketumbar, 1 theelepel fijngesneden laos, 1/3 theelepel kencurpoeder, zout, asam en suiker naar smaak, 1-2 jeruk purut blaadjes.
Snij het vlees in dunne plakken (vandaar de naam dendeng; maar echte dendeng wordt daarna gedroogd) en snij de sjalot en knoflook fijn. Meng het vlees met de kruiden. Bak het mengsel in een beetje olie aan, en doe er water bij tot het vlees bijna geheel onderstaat. Laat het vlees op een laag vuurtje gaar en zacht worden, en het water bijna geheel inkoken. Doe dan de kokos erbij en roer door het vleesmengsel. Laat verder koken tot al het water is vedampt. Voeg 1-2 eetlepels olie toe en roerbak tot de kokos goudbruin is gekleurd.

Uhh, we moeten blijkbaar ons idee van "serundeng" bijstellen. En trouwens ook, ik althans, van dengdeng. Voor mij was dat tot nu toe gedroogd vlees.Ff nog een culi en zo thema'tje.
Maak vanavond Pul / Bul gogi ergens, varkensvlees, Koreaans
Maak in een grote kom een mengsel van geplette knoflook, geroosterd sesamzaad, fijngesneden lente-ui, wat (palm)suiker en zwarte peper.
Maak het vloeibaar met een scheut sesamolie en idem Japanse sojasaus.
Werk er eventueel wat citroensap door; wel lekker, niet Koreaans.
Schep het vlees erdoor (blokjes koteletvlees of doorregen of blokjes lappen), dek af en laat een uur of twee op kamertemperatuur staan.
Roer af en toe om.
Leg op de barbecue of grilpan of onder de ovengril en bak gaar, af en toe met de marinade bedruipend.
Zie foto boven.
Bul gogi kan ook worden gemaakt van spareribs, en ook in de pan worden gebakken.
Idem van stukjes biefstuk of kip, maar dan heet het anders. Geen idee hoe.

Als je Koreaans eet krijg je midden op tafel een hele grote ronde doos die je kan draaien. Allemaal vakjes onder de (het?) deksel. Dan kan je, wat je wil nemen, naar jouw kant draaien, want in dat soort landen mag je niet iets van de overkant van de tafel pakken. Dat moet je bij gebrek aan zo'n draaidoos dan aan degene die het dichtste bij dat wat je wil eten zit vragen. En die rijkt je dat aan met de achterkant van z'n stokjes, en jij pakt het idem aan.Kim Jong-il
Friday night is music night!

Herlas trouwens mijn laatste bijdragen aan Holland op zijn malst (hoe kom je op zo'n titel voor dat onderwerp trouwens?), hier (alle links hier in een nieuw venster). Scroll volledig naar beneden. Ennuh, niks kort lontje hoor.