zaterdag 3 juli 2010

Vanalles,


na 'n hoop gevloek en getier omdat de lettertjes van het blog in ene erg klein waren. Zien jullie ze wel normaal? Ik heb ingezoomd om ze weer normaal te krijgen. Gan nu even uit- en weer aanzetten, ter controle.
Nou. Schijnt weer in orde te zijn.(Ik hou niet van voetbal, hoor. Foto's uit de twee leading Braziliaanse kranten, O Globo en O Día, resp. de aardkloot en de dag)

Zonet. Twee van die forsche-dildo asperges, met olijfolie-mayo met knof erdoor en met rauwe ham. Uiterst jammie. Wilde ze eten met dat erg lekkere pekelvlees van de markt maar die tiepe was er niet (zoals veel kramen er niet waren; vakantie? te heet? fouball? (zo noemt Hermans het; herlees Bijkaart, kwam daarin ook Couve de Murville tegen, met wie ik in zijn tuin ooit champagne dronk)).Vanavond rest van dat geitenstoofvlees, gisteren die empanada van Z. met tomatensaus (zie foto's verderop) en morgen tuinbonen, rest van die tomatensaus, gepocheerd ei.Email-vraag. "Kappertjes" van Oost Indische kers. Simpel. Pluk de bloemknopjes juist vóór het open gaan, ik bedoel: zo groot mogelijk, en pluk ook de zaadpeultjes, vruchtjes, zo snel mogelijk na het ontstaan. Houd ze apart. Leg in pekel van 40 gram zout/liter water, ongeveer vier uur. Afgieten, pekel bewaren. In potje, half om half pekel erbij en witte wijnazijn, tot ze onder staan. Na twee dagen bruikbaar. De pekel kan je lopende het seizoen blijven gebruiken.Olijfolie, sjalot, knof, ietsje gemberwortel.
Laurier, tomatenpuree. Sudderen.
Rode wijn, wat chili-saus, wat bonenkruid (liefts berg-), wat oregano, wat basilicum.
Proef op zout en peper.Recept
Capucijnersoep
Week capucijners met flink water, ongeveer 18 uur.
Breng ze langzaam aan de kook met twee plakken zuurkoolspek met persoon, met het zwoerd van het spek en met een half paddo- of lams-bouillonblokje.
Giet er, als het water kookt, een scheut koud water bij en herhaal dat nog een keer.
Bak in zonnebloemolie ui aan, iets later flink prei en weer iets later knoflook.
Kruid met geplet korianderzaad, idem komijn en idem piment; voeg wat laurier toe en rasp er wat laos en nootmuskaat over.
Doe er per persoon een kruidnagel bij.
Roer om en giet er de bonen en het kookwater bij.
Het spek gaat er ook bij maar wordt eerst in blokjes gesneden.
Breng aan de kook, zet het vuur uit en laat 24 uur staan.
Breng langzaam aan de kook.(Die Argentijnse empanada, draadjesvlees erin, met een guindilla erbij, welke guindillas perfect lukten. Net als die O I kers maar 70 gram zout / liter, 24 uur etc.) (Uhh, een guindilla dat is dus een Spaanse peper...)