vrijdag 9 juli 2010

Gisteren


die clafoutis en dat eten met die maïs.Het was weer enorm lekker. Gaartjes erin geprikt en flink goed Duitse Kirsch erover. Stuk over: morgen met slagroom. Geen idee.Recept
Champignons bourguignon
Neem mooie champignon-hoeden en borstel ze schoon.
Dep ze droog en borstel ze binnen en buiten in met olijfolie.
Leg een klontje bourguignon-boter in elke hoed en zet ze in een oven op ongeveer 180 graden, tot de champignons heet zijn.Gisteren. Grote platte omelet bakken. Net zoiets als voor reepjes bij de bami, maar dan wit en geel minder heavy door mekaar geklopt.Olijfolie, sjalot, knof, gemberwortel.
Laurier, gekneusd zwart mosterdzaad (zaad altijd direct na het kneuzen door de rest roeren), gekneusd korianderzaad.
Stukje paddo-blokje, medium sherry, stukjes gedroogde tomaat en zwarte olijf van een droog verkochte soort.Mais en doppers erdoor en stukken omelet daarna.
Serveren met pepers uit het zuur.

Recept
Champignons à l`escargot
Hoeden als boven, door olijfolie gehaalde escargot erop, even onder de grill, de slakken even omwentelen en dan afbakken.

Octopus Paul voorspelt Spaanse zege op Duitsland hier (alle links hier in een nieuw venster).
Spaanse zege op Nederland hier.Ik dacht eerst dat het de mansos ("zachtmoedigen") waren. Manso's zijn ossen met een bel om. Die zijn onverstoorbaar, kennen de route en als het goed is gaan die stieren mooi met ze mee op. Als herder had ik ook mansos, gecastreerde rammen dan. Als de schapen niet wilde moven omdat ze met hun kop naar de zon stonden liet ik de manso's lopen en dan gingen ze er achter aan.
Maar goed, dit zijn natuurlijk geen manso's want die hebben een brede halsband met een grote bel. Maar ja, het zijn dus "witte stieren", gevaarlijker dan zwarte en bruine. Zie die puntjes omhoog van die hoorns links.
O, en ik denk dat de middelste die spierklomp van gisteren is.Proefde gisteren die Roche Baron (zie enkele dagen terug voor de foto). Mooi, zacht, fijn.

Recept clafoutis
Ontpit kersen (je moet 700 gram hebben, dat is ongeveer 900 gram met pit).
Smelt 75 gram boter, klop er 65 bloem door, dan 200 cc melk, dan 70 rietsuiker, dan 3 ei, dan 200 melk en nu echt fors kloppen.
In beboterde schaal (kan tot de rand want het stijgt niet) en bak 3 kwartier op 175.
Afkoelen, flink gaatjes erin prikken met een vork, scheut Kirschwasser erover, laten intrekken en dat een of twee keer herhalen.Die drie voornamelijk witten, dat zijn wel manso's. Zie de halsband van de eerste twee.

Encierro van gisteren hier. Zie de manso's.

Vanavond flageolets, verse runderworst, vleestomaat.

Zag gisteren Estomago, maag. Braziliaanse film, de eerste Braziliaanse die ik zag, en dat Braziliaans-Portugees is inderdaad fors anders dan Portugees.
Heel erg mooie film. Zwerver, restaurant, eet, kan niet betalen, moet de (ongelofelijke smerige puinzooi) keuken schoon maken, doet dat goed, wordt tegen kost en inwoning aangenomen, kookt erg goed, tent begint te floreren, wordt kok in betere tent, verhouding met een hoer. Steeds afwisselend beelden met die man in de nor, Zuid Amerikaanse toestanden daar, hij verweft status (in bed slapen ipv op de grond) met zijn goede koken. Je vraagt je af hoe hij in de bajes is terecht gekomen. Ik zal het niet verklappen.
Nogmaals: een fantastische (eet-/kook-)film.Eerste ontmoeting, hij links, zij rechts, zij raakt verslaafd aan zijn eier-frituursels.