maandag 5 juli 2010

De Stille kracht en zo
Vandaag foto's uit De Stille Kracht, en aan het eind Couperus zelf. "Een couperussiehhh / gaat er altijd in!", wie kent dat nog.
Denk overigens niet (zie de foto's maar andere vond ik niet) dat het een "Kostuum-film" is, dat is het niet.

Gisteren het restant van die gestoofde geitenschenkels, eindelijk, en vandaag eindelijk dat tomatensaus restant met die tuinbonen, die ik in de ingekookte aspergebouillon heb gekookt, met welke bouillon ik die te dikke tomatensaus weer dun gemaakt heb en daar dan twee eieren in heb gepocheerd. Niks voor fotografie. Wel lekker. Heb het nog niet gegeten maar wel geproefd.Gisteren deel 2 De Stille Kracht, vanavond deel 3.
Weer erg mooi, ietsje minder dan deel een. Trouwens ik heb blijkbaar niet secuur genoeg naar deel een gekeken, want die (blanke, natuurlijk) resident heeft een blanke vrouw maar een indo dochter. Hoop gedoe in deel twee om die regent die zuipt en gokt en dronken rondwaggelt op een galabal. Maar ja, die wordt afgezet maar die blijkt dan dus niet afgezet te zijn. Hoe dan ook, indrukwekkend. Veel gedoe ook met die oversekste vrouw van de resident (hierboven). [woordenboek. regent: autochtoon hoofd, maar ondergeschikt aan de resident, Nederlands hoofd]Viel overigens net van m'n stoel van verbazing. Nou ken ik Barneveld vrij goed, vraag me niet waarom, maar goed, ik lees in ene dat in het plaatselijke museum Nairac, dat is bij die toren waar die Schaffelaar vanaf sprong, dat daar, midden in de bible belt, daar waar je op de markt boeren ziet lopen met iets erachter de boerin en weer iets er achter een zoon en een dochter, zoon debiel en dochter met poliobeen, of omgekeerd, dat kan ook, dat dáár een tentoonstelling is over Alice in Wonderland... De wonderen zijn inderdaad de wereld niet uit, of het moet zijn dat de verlangens van die dominee overeenkomen met, nou ja, laat maar. En ik bedoel, die refo's zijn toch ook tegen Harry Potter?! Hier trouwens (alle links hier in een nieuw venster).Nog meer cultuur, hou je vast.
Nederlandse interieurs van Miró, Miró en Jan Steen hier.
In Alkmaar in het museum een tentoonstelling met "grappige objecten uit het depôt". Museum site hier en die tentoonstelling hebben ze verstopt.

Zo kanniewelweer. Hep vlekken in het aangezicht, een jeukende hoofdhuid en een beslagen tong...Ik vind Couperus er altijd, nee, beter nooit als een "schrijver" uitzien. Beetje dommig. Wat ie niet was!

Recept
Witte bonen-stoofpot, Cassoulet, een beroemd Frans gerecht
("In de zomer??" Ja hoor)
Week de bonen en kook ze half gaar; bewaar het kookvocht.
Bak blokjes vet spek (hard rugvet) krokant in een braadpan die in de oven, in ietsje olie; haal ze uit de pan.
Bak in het vet van de spekblokjes stukken doorregen spek (drie bij drie centimeter ongeveer) en verse worst enigszins aan.
Haal uit de pan.
Bak in de pan grofgesneden ui aan, even later met grof gesneden knoflook.
Laat even staan, af en toe omroerend, en voeg dan wat grof gesneden tomaat toe.
Roer even om en prak enigszins.
Voeg de bonen en het vlees toe, de worst in grove stukken gesneden.
Kruid met laurier, tijm, kruidnagel, gebroken piment, peper en zout.
Voeg zoveel kookvocht van de bonen toe als nodig voor een stoofschotel.
Zet de pan met deksel erop drie kwartier in een oven op 160 graden.
Haal de deksel van de pan en laat nog 20 minuten in de oven staan.
Er kunnen ook worstjes door.