zondag 11 juli 2010
Veel cultuur vandaag
Eerst dus maar even Formule 1 en dan San Fermin!
Vlnr Alonso en Rosberg. Alonso bakte er niks van, Rosberg 3e of zo. Webber eerste, Hamilton tweede. Zaten gisteren over de pole van Vettel te praten. Ik zeg Maakt niks uit, die begaat toch weer een stommiteit. En inderdaad. Na drie seconden al...
San Fermin, Pamplona. Of deze foto van dit jaar is, dat is niet duidelijk.
Recept
Chocolade-saus
Laat chocolade (soort naar smaak; het hoort eigenlijk met "couverture") op laag vuur en op een vlamverdeler smelten in wat melk.
Roer er room naar smaak door.
Variatie: laat wat gehakte muntblaadjes meetrekken. After Eight-saus.
Chocolade-fondue
Maak chocoladesaus en zet die, goed warm, in een fondue-pan op tafel. Op de brander natuurlijk.
In de saus worden stukjes fruit gedoopt (aardbei, appel, peer, druif, kiwi, sharon fruit, nashi; you name it).
Die twee boven schijnen het wel grappig te vinden.
Kul-tuur maar weer.
Lataster hier (alle links hier in een nieuw venster). Programma > Exposities > Lataster, want het is Flash.
De Groene Prins (winterhard exorisch spul voor in de tuin, dat is ook cultuur) hier en speciaal eucaliptus hier.
Onderzeebootloods (niet zo'n mooie als in Bordeaux, bij lange na niet!) hier.
Die mozo ("jongen", de begeleiders) schijnt het wel leuk te vinden dat die tiepe op de hoorns gaat, ondanks dat z'n maat gevloerd is.
Maar goed, culi.
Was goedkope (< 3 €) Aldi wijn aan het testen. Drie Skepe, witte, chardonnay colombard) is redelijk. French Rebel, merlot 2008 Bordeaux, "gegarandeerd zonder hout" is prima, maar het hangt me bij dat ik dat al schreef. Nou ja, de hitte en het effect ervan op de orchideeën, ik bedoel het werk wat dat meebrengt...
Culi links, niet uit m'n depôt maar uit een of andere krant. O nee, uit een blaadje voor "chefs".
Paddestoelenrijkhier. Site nog niet compleet.
Koolzaadolie van eigen bodem hier.
Umami oesters hier. Ze schijnen diverse andere soorten schelpdieren te kweken, maar dat is op die site niet te vinden.
Literatuur, dat mis ik hiet ook trouwens. Nou, vooruit dan.
Ik ging naar de geheime kamers, over Kavafis, van Warren en Molegraaf. Ze gingen op reis om de plekken uit het leven van Kavafis te zien. In Alexandrië komen ze in de Kom al-Shuqafa catacomben
(ze hebben niet in de gaten dat het catacomben zijn) en in het hydro-biologisch museum. "[...] men liet zich bij voorkeur giebelend fotograferen naast de opgezette zeekoe (zeestier?) met zijn omhoogstekende penis".
Kavafis.
Vreemdeling, als je een dorp ziet waar de natuur lacht,
en waar bij elke plataan een meisje, mooi als een roos
zich verbergt - daar moet je halt houden:
dan ben je, vreemdeling, aangekomen in Nichori.
Recept
Chocolade-soufflé
Laat 300 cc melk trekken met een gespleten vanillestokje.
Laat afkoelen.
100 gram pure chocolade (of "couverture") langzaam smelten au bain Marie met 2 eetlepels water.
275 cc van die -gezeefde- vanille-melk erbij en 2 eetlepels gele basterdsuiker.
Aan de kook laten komen en van het vuur nemen.
Meng een dessertlepel maizena met een eetlepel bloem.
Maak dit aan met wat van het melk-suikermengsel, roer het door dat mengsel, laat dat aan de kook komen en laat het 3 seconden roerend doorkoken.
Neem van het vuur, leg er 7 kleine blokjes boter op (totaal 25 gram ongeveer), doe een deksel op de pan en laat 5 minuten staan.
3 grote eiwitten van erg verse eieren goed loskloppen en door de melk etc. spatelen.
Vet een ovenschaal in, doe daar het mengsel in en zet het 15 minuten in de oven op 170 graden.
Strooi er dan poedersuiker over en laat nog 5 minuten op 170 graden staan.
Zag van Haanstra Zoo (ach...), Nederland (kleur, ach...) en Alleman. Die laatste is erg aardig. Muziek Piet en Otto ketting, en Pim Jacobs. Stem -weer- Carmiggelt. Prachtig. Schippers, veehandelaren, marktlui. Een eclectische verzameling, maar een erg mooie. Strand, preutsheid en "De diepe verkwikking van het zeebad!".
Haanstra. Van die film vind je alleen minuscule plaatjes (van dat jongetje wat schaatsen leert en honderd keer valt...).
(Zag ook Ocean's Thirteen. Wat een shit!)
Publié par Maarten van Thiel à 18:19:00