zondag 4 juli 2010

Ghanese doodskisten onder andere
Recept
Kardamom-kersen met ijs
Pureer ontpitte goed rijpe zwarte kersen en maak er in de blender met een scheut Malaga en wat water een saus van.
Breng de saus aan de kook met de pitjes uit (voor vier personen) één cardamom-peul (pitjes moeten donker gekleurd zijn, zoniet weggooien), ietsje zout, een daoen djeroek poeroet-blaadje en goela djawa.
Laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
Proef of de saus zoet genoeg is, zeef door een messing zeef (een erg fijne zeef; een "paardeharen zeef") of druk door een fijne puntzeef.
Breng weer aan de kook met rode kersen erin, eventueel met wat extra water.
Breng op smaak met kirsch en serveer bij vanille-ijs.Gisteren niks, te laat, te warm. Toastjes kaas. Vandaag dus restant geitenschenkel. Tuinbonen al wel gedopt en gekookt. Maar dat wordt morgen dus.

Gisteren Citizen Kane. Blijkbaar de beroemdste film ooit, of belangrijkste of weet ik wat. Begint met een soort Bommelstein, en wordt als snel een schreeuwfilm. En die film "flitst" ook in de tijd en daar heb ik een hekel aan. Trouwens ook nog "een niet-opschietende film". En dan begint het los te komen, eindelijk, en dan is die tiepe nog een klein jongetje, dus ik denk Dat gaat nog lang duren, laat maar.Maar gisteren ook De Stille Kracht. Drie DVDs van elk 1,5, 2 uur. Zag de eerste en verveelde me geen moment. De stille kracht, dat is iets "waarover je niet spreekt". Ik herinner me vaag van vroeger dat er ergens een dame in voorkomt die staat te mandieën en dan ineens besproeid wordt met bloedspetertjes, maar dat zag ik niet terug in deel een. Maar goed, erg mooi. Vreemd is de totaal andere verhouding van de Nederlanders iha. met de indo's en met de inlanders, in vergelijking met de Havelaar. Veel vriendelijker, maar anderzijds treedt de resident veel fermer op tegen een kwakkelende regent.
Geen stiekemheid, eerlijkheid voert de boventoon. Interessant en, nogmaals, erg mooi. Vanavond deel twee.Alweer flauwekultuur. Maar niet alleen hoor!
Roy Lichtenstein hier (alle links hier in een nieuw venster). Wat een ontzagwekkend irritante shitsite trouwens.
Geen evenement of zo maar gewoon de mozaïeken, of hoe schrijf je dat, van Rennes hier. Artikel in Trouw, maar zoals altijd als het uit de zaterdagkrant komt niet op de site te vinden. Slaapslaapsnurksnurk (op het psalmenzingen na natuurlijk!).
Charlotte Solomon hier.
Frisian Solar Challenge hier.Recept
Caribische bonensaus
Nou ja, Caribisch... "Que Pasa" in Wageningen had een sausrecept nodig, vandaar.
Blik kidneybonen met tweederde van het vocht aan de kook laten komen, met flink wat stukken (stoof)peer en verder ui, knoflook, foelie, kruidnagel, komijn, geel mosterdzaad, oregano, een bouillonblokje en cayenne.
Het moet niet te nat zijn.
Met de staafmixer tot sausdikte reduceren, proeven op zout en peper, op smaak brengen met gemberstroop en Worcestershire, en er dan nog een flinke scheut witte rum doorroeren.
Serveer bij gegrilld vlees of gegrillde vis of groenten.Huhh?? Nog meer lultuur? Soder op!
Gonzalo Rubalcaba hier.
Club Acoustic hier.
Van Gogh hier maar waar moet ik dan klikken??
Royal Class / Koninklijk Gala in het Spoorwegmuseum hier.Nou, nog één recept, maar dat is enkel en alleen omdat die doodskisten nog niet op zijn.
Carpaccio volgens Cipriani
Cipriani is een uiterst sjieke en peperdure tent in Venetië.
Gebruik geen kaas en olijfolie maar serveer met een saus die je maakt door mayonaise aan te maken met Worcestershire (fles schudden voor gebruik) en citroensap.
Werk er dan, heftig kloppend, lepel voor lepel volle melk door tot je een saus hebt van, jawel, sausdikte.
Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zout.Nou, één doodskist dan nog, en dan is het echt over!

(Deze is illegaal!)