donderdag 8 juli 2010

Eerst gisteren maar even


(Clafoutis met kersen staat in de oven; foto's morgen.)Gisteren. Linguini koken, afgieten, koudspoelen, olijfolie erdoor husselen. Ja, of koken vlak voordat nodig, maar dat is bij een ovenschotel niet echt nodig.Olijfolie, ui (ik gebruikte flink witte), knof.
Wat zwarte peper (ik at er guindilla's bij), stukje paddo-blokje, laurier, gebroken piment.Paprika-stukjes opbakken in dezelfde pan.
Sauzig maken met witte wijn. Proef.Gehakte gedroogde tomaat-uit-olie erdoor en grofgehakte zwarte olijven.
In ovenschotel, kaas erover. Oven, 170.Serveer met kappertjes erover.
Enorm lekker, verdomd.

Die linguine, deze althans (zie gisteren) is uitstekende pasta. Je gooit het in kokend water en dat duurt dan wel ff voordat het slap wordt...Rechter hoorn draagt ook een stukje iets of iemand. Stukje schalp? Zie hieronder.

O ja! Gisteren, 7 juli, begonnen de feesten van San Fermin in Pamplona. Elke dag een encierro, stieren door de straten. Gisteren hier (alle links hier in een nieuw venster), wat me verbaast want er zouden 60 gewonden gevallen zijn. Maar wel een instructief van-het-begin-tot-het-eind-filmpje.Dat been boven die stier! Precies zo'n been als van dat ketjap-merk Cap [tsjap] Kaki Tiga, Stempel [= merk] Benen Drie!Toch!?

Hier de encierro van vorig jaar, met een zeer fameuze "botón", knoop. Ongelofelijk...700 kilo spier. En hij mag wel op z'n Geheime Delen passen. ("Witte" stieren zijn altijd het gevaarlijkst.)

Recept. Eindelijk.
Chinese fondue (zie foto hieronder)
Trek kippenbouillon.
Zet de kokende bouillon in een vleesfondue-pan op tafel, op de brander natuurlijk.
De fondue wordt gegeten met stukjes tofu (ook gerookte tofu) en/of vis en/of kippenvlees (van de borst) en/of groenten (ui, lente-ui, paprika, courget, enfin, als het maar snel gaar is).
Serveer met pikante sausjes.
Aan het eind van de maaltijd krijgt iedere gast een scheutje geklopt ei in zijn kommetje en daarover wordt de bouillon verdeeld.
Roer het ei door de bouillon en breng op smaak met wat dark soy en wat peper.Helaas pindakaas... Touching is dat plekje zonnegloren net onder die vent.

Cultuur voor kinderen, ach gut
Indianen hier. Ff naar beneden en dan op die tent klikken.
Zeeuws museum hier. Site ligt plat. Op "Kinderen" klikken en er schijnt iets voor kinderen en Michiel de Ruyter te zijn.Tom Poes! Verzin een list!