dinsdag 13 juli 2010

Dinsdag al weer...


Wat valt er te melden? Dat ik een Spaanse tekst schreef, dat de spellingscontrole op Toulouse (bussen naar Andorra) meldde dat dat woord fout was. Klik rechts, om te zien hoe dat dan wel zou moeten zijn. "Testículo".Dit is de telor asin eerste methode. Eerst drie weken pekelen (eende-eieren) en dan 15 minuten koken. Maar dat is geen goede methode. Rare slierten in de pekel (waar toch leven onbestaanbaar is met 250 gram op een liter, zeewater = 30). Mooie geur, heel intens, smaak erg zout maar mooi diep, alleen je moet darmen hebben zoals ik, gestaald in jaaaaren tropen, want anders wordt je van deze eieren doodziek.
Volgende poging = eerst koken, dan pekelen. Ik houd u op de hoogte...Gisteren
Haricots verts kopje kontje, stukjes, half uur in water.
Afgieten, goed uitlekken, roerbakken in pinda-olie tot verkleurd, uit de pan.
Pinda-olie, sjalot, gemberwortel.
Chilivlokken zonder pitjes.
Paddestoelen fond, Chinese rijstwijn (soort met sojabonen erin), hoisin.Stukjes ikan teri (gedroogde garnalen), udang kering (gedroogde visjes) en kleingebroken kuping tikus ("oor muis", soort gedroogd elfenbankje).
Proef.
Deed maloreddo pasta erbij, maar je kan natuurlijk elk soort kleine pasta gebruiken (vogeltong!) of mihun of... Als die bijna gaar zijn de haricots erbij en ff later blokjes tofu.
Uh, de combinatie paddestoelen fond met Chinese rijstwijn (met sojabonen dan dus, dus) is perfect!Veel stierenspuug...

Recept
Chocolade-taartjes
Snijd de korst van sneden witbrood, beboter de sneden, bestrooi met suiker en bak bruin in een hete oven.
Snijd stripjes van de schil van een onbehandelde sinaasappel (alleen het oranje deel), doe ze in kokend water met iets zout en laat vijf minuten koken.
Maak een beetje karamel van suiker met ietsje water en laat daarin de sinaasappel 10 minuten zachtjes meekoken.
Giet ze af en spreid ze uit op een plank of plaat.
Smelt chocolade naar smaak met room au bain Marie.
Besmeer de broodsneden met sinaasappelmarmelade en strooi daar gehakte noten over.
Giet er de chocolade over en decoreer met gehakte noot en met de schilletjes.
Serveer warm of koud.Lijkt op die "kurk" bij het binnengaan van de arena. Maar dat is het niet. Die stier heeft dopjes op zijn hoornpunten. Dit is iets van later op de dag, waar ze aankloten met jonge stieren. Niet echt fraai of dapper of zo, alhoewel er, zie foto, onverwachte zaken zich kunnen aandienen.De dood
zojuist in de ogen geziend hebbende...
Zo keek ook een klein hondje dat -enkel voor te spelen- door mijn mastino werd achterna gezeten, en toen het niet meer kon uitwijken plop dood neer viel. De dood in de ogen.

Zag Elephant, van Gus van Sant. Heel erg mooi. Het gaat over hetzelfde gebeuren als Bowling for Columbine. Díe film, prachtig trouwens, klaagt wapenbezit aan. Elephant is just the story.Schreef ik gisteren "Morgen laatste San Fermin"? Nee hoor, een dag meer. Van de 7e tot de 14e.