woensdag 7 juli 2010

Linguine en Bavette eerst maar even
Laatst hadden we het daarover, in het NRCNext weblog. Wat het verschil was tussen Bavette en Linguine. "Er is verschil", daar kwam het op neer.
Kocht ze beide (de Bavette "N0. 13"), van een goed merk, Barilla. Zie de foto's. Verschil? Komkom.
Kan hier overigens aan toevoegen dat Franse linguine, ooit gekocht, echt plat zijn. Maar goed...Recept
Champagne-sabayon met frambozen
Klop vier eierdooiers met 50 gram suiker en 300 cc champagne tot halverwege volledige stolling in een sauspan op laag vuur of -beter- au bain Marie.
Serveer direkt, met frambozen.

Niet vandaag, die clafoutis, maar morgen.
Wel vandaag, die linguine, nou ja, linguini dan dus want één is een beetje weinig, met puntpaprika en geraspte Old Amsterdam. En zongedroogde tomaat op olijfolie-stukjes, zwarte olijf, rode niet te hete pepertjes op pekel (niet te hete jalapeño-vormige, met zo'n botte punt, geen idee wat het is), en op het laatst, net uit de oven, kappertjes erop.Trouw, vanmorgen. Henk Hoijtink. Tsjongejonge.
"Pas in het laatste gedeelte van een daarvoor toch weer bejubelde avond rendeerden niet voor het eerst in Zuid-Afrika de gekende wapens toen de juiste cadans maar niet kon worden gevonden."
Nou u weer.

Las gisteren iets over Barend Servet (hier, alle links hier in een nieuw venster)Photo credit: © René Alphenaar- All rights reserved

("Barend Servet zich af", hahahahaha!)

en over Fred Haché (hier).Photo credit: © René Alphenaar- All rights reserved

Nog wat meer lultuur.
Boijmans Gebrande Aarde hier.
I'll be blown hier, ergens tenminste.
Congo hier. In Groningen ook nog.

Dat schoot me in ene te binnen. Ik had geen goede foto's of filmpjes van de Miroir d'Eau (spiegel van water) in Bordeaux. Maar je kan natuurlijk op JijBuis kijken! En ja hoor: hier.(Boven die linker tiepe, dak, en dan naar rechts: Nederlands consulaat. Links van die tiepe, benedenverdieping: Douane-museum.)

Recept
Chili con carne, ja, sorry, dat was aan de beurt
Een chile is een pikante bonenschotel. Con carne: met vlees.
Bak flink uien en knoflook in olijfolie, met oregano, cayennepeper en komijn ("Chili-poeder"). Ik gebruik meestal ook venkelzaad.
Druk gehakt op de bodem van de pan tot een platte koek en braad die aan.
Steek de koek in enkele stukken en draai die om; bak ook aan.
Steek ze dan in kleinere stukken etc. tot je hapklare brokken hebt.
Voeg mooie tomatensaus toe, liefst gemaakt met flink rode wijn, meng goed en warm daarin, als het kookt, capucijners of kidneybonen of zwarte bonen op.Bordeaux is een van de mooiste steden van Europa, het ruikt er fris (zee), de mensen glimlachen, het eten en drinken is er perfect en goedkoop tegelijkertijd, je struikelt er over de monumenten, wat wil je nog meer...