donderdag 29 juli 2010

Van alles maar weer...


Was bij AH en Aldi, koop bij AH wat Aldi niet heeft, legde bij AH puntpakrika, gerookte haring en krieltjes op de band, zegt iemand "Dat zal wel lekker zijn bij elkaar", ik daarmee de eerste persoon tegenkomend die het niet vreemd vindt om te koken met gerookte haring (heerlijk: pasta - roomsaus - prei - gerookte haring). Maar goed, ik leg uit dat die haring voor op het brood is, vertelde over dat pasta recept, krieltjes voor bij met zoutevis gevulde pimientos del piquillo en de puntparika voor bij de tofu die ook op de band lag.



The Oxford Companion to Food. Eindelijk goedkoop gevonden, koopje zelfs: € 25,- voor een nieuw exemplaar.
Las er wat in, oa. over Nam Prik. Ga het maken. Basis gehakte pepers incluis pitjes, limoensap, fish sauce, knof en ietsje (palm)suiker. Eventueel erdoor gehakte gedroogde garnalen of die hele kleine aubergientjes van laatst (heel?) of shrimp paste (trassi, petis) of geroosterde gehakte pinda's of gebakken ui.



Gisteren die chayote / christofine met rijst en ei.
Eieren hard koken.



Chayote in blokjes, pit eruit (kan je niet planten ondanks dat die dikwijls al uitgelopen is, omdat die voeding uit de vrucht nodig heeft), koken tot het gaar begint te worden in water met wat zout (ik gebruikte bouillonpoeder). Afgieten en koudspoelen.



Arachide-olie, ui, knof, gemberwortel, lombok.
Rijst er even roerend in aanbakken.
Rijstwijn (soort met ook soyabonen), iets water, wat light soy. Even sudderen en proef.
Blokjes erin opwarmen met stukjes gekookt ei.



Recept
Courget met olijven, calabacín al horno, kalebasje uit de oven.
In de lengte een kapje van een goed rechte courget afsnijden, en het ding uithollen met een theelepeltje (pitjesgedeelte eruit).
Wat droogdeppen, van binnen en van buiten inwrijven met notenolie, van binnen bestrooien met zoet paprikapoeder, en zo in een hete oven tot de courget wat zacht is.
Vullen met goed uitgelekte ontpitte groenen olijven en daarover kaas.
Gratineren.



Maria Redster in Nood

Mooi verhaal over dit recept. Was chef in De Blauwe Blazer (Bennekom; bestaat niet meer; eigenaar heeft tent vergokt). Internationale gerechten op de kaart, "alle" keukens zowel vego, vis als vlees, veel veranderingen lopende de seizoenen, op een gegeven moment misten we een Mexicaans vegetarisch gerecht. Werd dat hierboven. Het stond nog niet op de kaart of ik zeg tegen de eigenaar "Shit, dat is Zuid Amerikaans..." So what.
Tijdje later zit ik in een restaurantje in Wageningen, wat staat er op de kaart, die courget. "Mexico"! Ik zeg "Wel eens bij de Blauwe Blazer gegeten?" Ja, zegt ie, maar ik ben ook in Mexico geweest hoor! Hahahahahaha...



Geen idee. Ja, kalebas... Afrikaanse wijk Brussel en had echt werkelijk geen plek meer in mijn tas...

Kreeg een mailtje van iemand die ik al minstens een jaar niet heb gezien of mee gemaild. Twee maanden in Noord Ecuador, planten en dieren fotograferen in een streek waar nog nooit iemand was geweest (hier (alle links hier in een nieuw venster), daarna een maand duiken in Sulawesi (Celebes, hier, in de winter op de Galapagos eilanden gewerkt hier "en toen was ik aan vakantie toe".



Westwand Grote Markt, Brussel

Mooie dubbelpagina in Het Laatste Nieuws, koken met fruit, Peter Goossens, Hof van Cleve. "Schaaldieren, asperges, witloof (waar ze in het stripmuseum, bij het Guust Flater-menu, ijs van serveren) en rood vlees".
Millefeuille van frambozen (d.i. frambozen tussen twee bladerdeeg-plakjes), Pêche Melba, frambozen-milkshake, coulis van frambozen, perzik in de oven en perzik in rode wijn (Spaans is dat). Als iemand een recept wil, mail me dan (zie bovenin) en dan zet ik het op het blog.



In de "botanische" tuin

Brussel 3

Veel Franse (ik bedoel niet "Franstalige") kranten maar geen Nederlandse op een verdwaalde NRC na. Mischien zijn er weinig Waalse kranten.

Vlakbij het hotel metro station Rogier, enorm, ik verdwaalde er regelmatig. Mooie supermarkt daarin. Daar de inkopen, aangevuld met spul uit een Delhaize die ik bij de Beurs ontdekte. (Maar nergens Tierenteyn mosterd.)



Pens. Als ik het in Nederland tegen was gekomen, of als ik in Brussel een keuken gehad zou hebben, meteen gekocht. Verslavend lekker. Met Calvados bv. À la mode de Caen heet dat, maar dat is nogal ingewikkeld want er gaan vier verschillende soorten pens in. Of op de manier van Madrid, met ossesnuit, bloedworst en pikante chorizo.

Diner vlakbij de Beurs, kaaskroketten (Fondue Parmesan) en konijn in Gueuze. 14,50 als menu en erg lekker. Wel om die kroketten een enorm gedoe-bord met sla, mayo, maïs, tomaat en ik weet niet wat. Geen ui jammergenoeg. Konijn smaakte lekker, maar "Gueuze", dat kon ik niet ontdekken. Wel hetzelfde garnituur als bij de kroketten...
Raar Nederlands wijf klampt ober aan met gekwaak over "kastanjes en eskargotten".



Kathedraal Brussel

Zaterdagmorgen.
Thee, krant. Inkopen in die supermarkt en naar hotel gebracht. Zag een minuscuul flesje argan-olie, 16,95. Laten staan. Oxo gekocht, een soort vloeibare runder-Marmite, waar je lekkere bouillon van kunt maken. Een fles Gueuze Mort Subite (plotselinge dood) met zo'n champagne-kurk. Waterloo kaas, ken ik niet.

Taxi naar kilometers buiten het centrum, bijna een half uur, 14,40. Maar het Museum van de Molen en de Voeding blijkt gesloten. Cafee'tje ("estaminet"), tram terug.



Speelgoed museum

Naar de Afrikaanse wijk. Eerst de verkeerde straat: Blokker, Kruidvat, Zeeman. Vanaf de Naamse poort (er stapten enorm veel negers uit de metro daar) moet je de linker weg hebben. Inderdaad veel Afrikaanse winkels, maar op een soort rare kalebassen (zie boven) en een soort rare aubergine na niks wat je hier niet ook op de markt vind. Tot ik in een winkel kom met de meest vreemde, met vliegen bedekte waren. Pikzwarte, verkoolde lijkt het wel vissen, gezouten maden of zo, enfin, daar komt later een aparte uitzending over.
Veel erg sjiek geklede negers en ook een blanke met een enorme stofzuiger (twee meter hoog maar verder een "gewone" stofzuiger) die de trottoirs schoon hield.