zaterdag 31 juli 2010

Brussel 5 vandaag al weer...


Recept
Court-bouillon
Wordt b.v. gebruikt om in te pocheren.
Breng een op een witte wijn en water aan de kook, met gesnipperde ui (ongeveer een-achtste van het gewicht van de totale vloeistof), wat peterselie, wat tijm, wat laurier en wat zeezout.
Laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg wat peperkorrels toe en laat nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
Zeef.Deze en volgende: kathedraal Brussel. Deze hierboven is de enige die ik ooit zag, die niet recht vooruit kijkt.

Gisteren
Foto's mislukt, maar die koppen hier zijn interessanter.
In essentie kippenbouillon met Oosterse kruiden, tofu, heel dunne mie (geen mihoen, gewoon heel dunne mie; toko), puntpaprika.
Kook mie, spoel koud, wat arachide-olie erdoor.
Arachide-olie, ui, knof, gember, laos, lombok.Kippenbouillon, daoen djeroek poeroet en gesnipperde daoen salam.
Wat sudderen, proeven, en op smaak brengen met light soy.
Puntpaprika-stukjes erin zowat garen, tofu-blokjes erin warmen, en ietsje later idem de mie.
Was erg lekker.Cultuur. Taraboemdiee (waar ik binnenkort wat over ga schrijven; over het liedje, niet over Tara "Boemdiee" Singh Varma).
Die Ghanese doodskisten van laatst, website in Engels nog niet klaar, maar zie hier wat foto's! (Alle links hier in een nieuw venster.)
Stevenskerk Nijmegen, "Nijmegen omarmt de Waal" hier, als je 't kan vinden tenminste.
Jan Fabre hier.
Vaders en Zonen hier.
Zo kan ie wel weer...Hier kan je goed zien dat die botten femurs zijn (dijbeen) die later (zie volgende foto) zich dikwijls ontwikkelen tot die niet bestaande botten met twee gelijke uitsteeksels aan elke kant. Je hebt wel een bot met twee min of meer gelijke uitsteeksels, het dikkere onderbeen-bot, maar dat heeft ze maar aan een kant.

Vanavond.
Een beroemd Spaans gerecht, vroeger alleen in Noord Spanje. Pimientos del Piquillo (kleine driehoekige paprika'tjes die uitgehaald en gegrilld worden en dan geweckt (nu: in potten gestopt), gevuld met zoutevis. Daarbij kleine krieltjes. Ik ga de krieltjes apart bakken, terwijl in het recept hier gekookte aardappel wordt gebruikt. Maar Engels recept of niet, meteen een correct recept. Spaanse internet recepten werken, ten onrecht, veel met verse kabeljauw. En zie trouwens mijn simpele maar uitstekende recept morgen. Uh, pimientos del piquillo bij de betere deli.

Brussel 5

Horta-huis of -museum. Hoop gezeur van dat je op de stoep moet bijven staan, binnen mag je geen foto's maken etc.

Palais de Justice. Een enorme, ja waanzinnig grote steenklomp à la Ceaucescu, staat leeg, begint in mekaar te zakken, wat o wat gaan we er mee doen??

Marolles, volkswijk. Gueuze met platte kies en pottekies (jonge en stinkende verse kaas) op toast met radijs en ui. Enorm lekker.
Weer Gueuze Boon, nu deze ook met champagne-kurk. Enorme kracht erop! Ze hadden er (Vossenplein, waar die vlooienmarkt is, en dan dat tentje met dat belommerde terras aan de zuid-oost hoek, bij die fontein) 18 soorten Gueuze.Weer een stuk gelopen. Boulevard Lemonnier en Stalingrad. Arabische buurt. Winkel, Turkse afdeling. Vond waar ik in Noord Nederland al een jaar naar loop te zoeken, paprika-puree. Voor paprika-saus en -soep! Die soep met 1/3 (vrij pikante) puree, 1/3 gegrillde paprika (geen Piquillo maar goedkope, blik, Makro) en 1/3 vers. Room erin ook.
Vond er ook een pot met die kleine gele pepperoncini, hier ook niet meer te vinden.

Voor de eerste keer op de Place Sainte Catharine geweest (ook in lied Brel over Brussel, naast de Place Brouquère). Erg leuk. Terrasjes, restaurantjes, fantastisch mooie grote friettent (de enige zie ik in Brussel zag). Vlak erbij een pleintje met een waterpartij, omzoomd door zeevruchten-tenten.Avond. Restaurant Rue de la Fourche. Garnalenkroketten die prima waren, met veel, erg veel grijze garnalen erin. Mixed grill vis. Zalm, heek, scampi (met knof). Vis-velouté saus, mooi. Na, ongevraagd, een Brusselse wafel met ijs, slag, choc saus, pfff, mijn lijn...

O ja. Naar Brussel en daar veel rondlopen? Bergschoenen mee. De trottoirs zijn er dodelijk voor de voeten. Echt, geloof me. Bergschoenen. Ik trof nooit, waar ook ter wereld, moeilijker trottoirs.

(Nog iets te kort, dit stukje, maar nu begint in mijn aantekeningen de zondag...)