vrijdag 30 juli 2010

Eerst maar even Antwerpse mail


Mail van een dame uit Antwerpen. Althans, dame, dat mogen we hopen, want je weet daar maar nooit met die Poesjenellen en zo...
Uhh, dame, ga eens naar het Volkenkundig of is het Ethnologisch museum en kijk dan of ze onderhand die Afrikaanse kettingen van die rare driehoekige grijzige holle dingetjes, hoe noemden ze het ook weer, noten of zoiets, of ze bedoel ik de beschrijving eindelijk hebben veranderd in hoefjes.
Dan kan je meteen ertegenover de Pier Potstraat in (zou Pol Pot dan ook een Belg zijn?! Polleke Pot...) en gaan eten in de Stoemppot. Ik bedoel: meld mij of het nog bestaat. Stoemp (spruitjes-stamp) met bloedworst, konijn, bouletten, witte worst...



Poesjenellen-kelder. Vergelijk met Chez Toone, zie gisteren of eergisteren.

Maar goed, die mail dus.
Dank! op de eerste plaats. Op de tweede: gelukkig dat dit geen "visual medium" is (zoals Peter Schickele zei toen ie de schade aan z'n lul wilde laten zien terwijl ie op de radio was, nadat ie door de vloer gezakt was in het geboortehuis van Mozart: "He was born right in this corner here!" Stap-stap, kraak-kraak-kraak, "Wahhhh!!!!"), uhh, geen visual medium gelukkig want dan zou het schaamrood op m'n kaken onverdraagbaar zijn.
Hallo, Maarten,
ik lees altijd met veel plezier en bewondering jouw stukjes.
Bewondering voor de inhoud, maar zeker ook voor je doorzetting en volharding. Moet niet evident zijn zo vaak en zinvol te bloggen.

Tsja mevrouw, ik doe het voor dames als U!



Tierenteyn Gent (Welke?! Zie hieronder...)

Wat betreft Brussel en Tierenteyn-mosterd, die mosterd komt uit Gent, een prachtig, wel wat toeristisch, winkeltje aan de Groentemarkt en is buiten Gent slechts met moeite verkrijgbaar. Ook zijn er 2 Tierenteyns, de ene uit dat winkeltje heet nog artisanaal te zijn, de andere, van een broer, is machinaal.
Iemand die beslist weet of die mosterd in Brussel verkocht wordt is Nick Trachet.
Die werkt voor Brusselnieuws, afd. culinair en schrijft ook regelmatig commentaren op Foodlog.nl.
Heel leesbare artikelen in Brusselnieuws en goede tips voor zowel cafè's, restaurants als 'culinair ontdekt'.


Die Trachet, daar ga ik achteraan. Misschien kan die ook informatie leveren over hopscheuten. Waar, welke data.



Overigens is de reputatie van Tierenteyn wel enigszins overroepen, maar het blijft uiteraard prima mosterd.
Hier in Antwerpen heb je Kroon's mosterd, ook moeilijk verkrijgbaar, maar zeker zo goed, en in het Waasland en zeker ook in Brabant en Wallonië zijn er nog wel wat lokale mosterdfabriekjes. Maar ook alleen lokaal verkrijgbaar, er zit blijkbaar geen handel in.
Vr.gr.
F.


Simpel! Ik stuur je een potje Groninger mosterd, jij stuurt mij een potje Kroon's. Toch?! (Heb kwa mosterd een erg moeilijke periode: geen Colmans te vinden...)



Notre Dame, op de Zavel

Recept
Courget-soep met mosterd
Bak in olijfolie ui glazig en voeg dan wat knoflook toe.
Kruid met flink iets geplet mosterdzaad (als je twee kleuren gebruikt, gebruik dan meer geel), geplet korianderzaad en idem venkelzaad; doe er verder peper bij, wat kruidnagel en wat foelie.
Bak op laag vuur stukken courgette goed aan en doe er dan flink bouillon bij.
Laat aan de kook komen en laat zachtjes doorkoken totdat de courget geprakt kan worden. Prak. Dus.
Breng op smaak met mosterd, proef op zout en peper, pocheer er stukjes
goed rijpe courgette in en roer er room of crème fraiche door.
Corrigeer de mosterdsmaak met, jawel, mosterd.
Serveer eventueel met partjes citroen.



Heel klein beetje kultuur.
Voor de vorm.
Schatkamer Domkerk Utrecht hier (alle links hier in een nieuw venster). En verder geen cultuur voorlopig. Soderop! We hebbe vakansie.

Brussel 4

Magritte Museum, of Huis of zo, Petits Carmes? Aux Laines?, hoe dan ook, niet te vinden.

Opnieuw naar stripmuseum om te zien of die Havelaar - Suske en Wiske strip al leverbaar is. Nee.

Bistro ernaast, perfecte carpaccio tonijn, matig brood erbij.

Marc Sleen museum aan de overkant, "14.00 uur open", 10 minuten later stond ik nog voor lul op de stoep.



Vergat te vermelden dat ze in die bistro naast het stripmuseum een "Menu Guust Flater" hebben. Nou ja, menu "Gaston la Gaffe" dan. Rolmops met blauwe bessen-saus, gestoofd kalfsvlees met witte chocolade, en Tarte Tatin (een gecarameliseerde appeltaart, normaliter) met witlof. "witloof".
Ze hebben er ook ijs van Kriek (ik maakte ooit sorbet van Kriek; lekker maar nogal -onvermijdbaar- zoet) en ze hebben er ijs van wiltoof-jam. Ook ijs van melkjam en fleur de sel. Toe maar. Melkjam, dat kan. In Portugal heb je melklikeur.



Kocht filei calabrese, ook wel "calabresi". Zie hieronder. Lijkt erg op die (kortere, en drie maal dubbel gevouwen) Sardinische pasta. En is Campagnole ook niet zoiets?
Kocht ook een steenzout-molen. Heb nu naast elkaar een zeezout-molen, een steenzout-, een Himalaya-zout- en zwart zout-.



Filei calabrese