donderdag 15 juli 2010

Niet al teveel vandaag


want ik heb nogal wat tijd verkloot met deel 2 van de Reve biografie.

En zag trouwens dat die parades van gisteren in Parijs in de stromende regen waren. Wel wat anders dan het jaar ervoor.Gisteren mihoen, wilde garnalen, bamboe.

Pinda-olie, garnalen kort roerbakken, uit. Dwars op de draad gesneden dunne plakjes bamboe idem.Wat extra olie, ui, knof, gemberwortel.
Chinese rijstwijn (soort met ook soja-bonen erin), fish sauce, lombok (ik gebruikte een droge). Sudderen, proeven.
Bamboe een tijdje mee laten stoven.Mihun koken, afgieten, in de pan, samen met de garnalen.
Was echt enorm lekker.Recept
Christmas Pudding, plum pudding, een pudding die niet bepaald als een (vreselijk domme contaminatie!) plumpudding in elkaar zakt. Kan je nu al mee beginnen. Hoe eerder hoe beter. Net zo een soort recept als goede kruidenkoek; die laten ze ook minstens negen maanden rijpen.
Was 250 gram donkere rozijnen, 125 gram gele en 125 gram krenten, laat uitlekken en dep droog in een theedoek.
Prak in een kom door elkaar 125 gram sukade-stukjes, 30 gram gehakte amandelen (zonder schilletje), 60 gram roggemeel, 60 gram volkorenmeel, wat zout, wat nootmuskaat, wat gemberpoeder, wat piment, 250 gram bruine basterdsuiker, 125 gram paneermeel en 250 gram reuzel en/of gemalen kalfsniervet.
Werk er het sap en de rasp van een citroen door en 125 gram rietsuikerstroop.
Werk er dan gelijke delen rum en water door tot je een smeuïg mengsel hebt.
Doe het mengsel in een ingevette hoge puddingvorm, dek af met bakpapier en sluit af met aluminiumfolie.
Zet de vorm in een pan en giet daarin water tot halverwege de hoogte van de vorm.
Breng aan de kook, doe een deksel op de pan en laat vier uur staan op een vlamverdeler (die je al heet stookte) op klein vuur.
Kijk regelmatig of je water moet toevoegen.
Laat de pudding afkoelen en pak met vorm en al, maar zonder de folie, in met vetvrij papier.
Bewaar minimaal twee maanden op een koele plek.
Serveren nu.
Zet de vorm weer in een zelfde pan met zelfde hoeveelheid water (zonder de buitenste laag papier), en laat warm stomen op dezelfde manier als hierboven beschreven voor het koken, maar nu is drie uur genoeg.
Keer de pudding om op een bord en flambeer met cognac.
Serveer met vanille-saus.Cultuur voor kinderen, ach gut...
Zelf archeoloog worden hier (alle links hier in een nieuw venster).
Zelf slavenhandelaartje worden hier.Die mihoen / mihun, dat is in Suriname Tjauwmin dacht ik laatst. Maar dat is natuurlijk niet zo, tjauwmin is die dunne mie. Lekker, maar die Chinese nog dunnere ("fine and white") is spannender om mee te werken.
Was laatst in een Surinaams Javaans eethuisje (Jawa, Zuiderdiep Groningen) en het verbaasde me dat je aan de ene kant tjauwmin-, bami- en nasi-gerechten hebt die zo'n beetje in de zelfde uitvoeringen op tafel komen (vego, kip, saté, moksi-meti, Jawa kip, Jawa rund en geroosterd varken; nasi ook rund-kip, vis en bakkeljauw) en dat de "rijst" gerechten flink anders zijn. Kerrie kip, kerrie rund, pom, bruine bonen kip, br b rund, br b zoutvlees (morgen of overmorgen eet ik gezouten varkensstaart), br b zoutvlees-kip. Had me nooit eerder zover in de Surinaamse keuken verdiept en vond vanavond een ding uit: "nasi" = nasi goreng en "rijst" = nasi putih.Had trouwens een erg goed idee, al zeg ik het zelf: verse ravioli maken met rauwe oester erin. Misschien uitproberen met rauwe mossel, want waar vind je in Groningen oesters...