woensdag 28 juli 2010

Eerst maar even


De Internationale Nieuwe Scene want daar werd om gevraagd. Kan niks van ze vinden, ik bedoel niks beelden van hen + muziek door hen gespeeld. De volgende link is hun muziek maar door anderen -en niet zo besten- gespeeld, hier (alle links hier in een nieuw venster).
Vind wel door hen gespeelde muziek, maar alleen met als beelden uiterst stuitende "plaatjes-films". Zie hieronder.Deze is muzikaal misschien een beetje een vrolijke avond, en ook niet de originele, maar komt er wel dicht in de buurt.
De originele muziek, vergezeld van plaatjes van een ontzagwekkende stupiditeit hier en hier. Scherm ff uitzetten.Gisteren die vreemde vruchten en zo? Nee hoor, vanavond. Was gisteren, tig te doen op eerste dag na korte vakantie, ernstig angehaucht und mitgenommen. Blik ravioli. Opgeleukt weliswaar. Vanavond dat spul.

Recept
Côte à l`os, klassiek
Bak een dikke (twee-persoons altijd) runder-karbonade snel goudbruin in hete boter.
Bestrooi met peper en zout en laat, enkele keren draaiend, op lager vuur garen tot de gewenste graad van doorbakkenheid.
Serveer met Franse friet, Béarnaise en sla met vinaigrette.

O ja, was wel in Brussel maar zag de Formule een in het hotel. Zelfde verhaal. Vettel op kop, "dat wordt weer een stommiteit", net als twee weken geleden, en jawel.Etalage Brussel

Brussel 2

Vrijdagmorgen krant, terrasje, thee. Iedereen binnen in de kroeg trouwens fors aan de pils.

VVV gevonden (Grote Markt natuurlijk), van alles verzameld, weer een terrasje, op de Grote Markt wat niet goedkoop is maar ook niet peperduur, thee (altijd hier met kuipje koffiemelk). Heb het idee dat 50% van de toeristen hier Spanjaard is, en mensen ook nog van zekere intelligentie.Beursplein (links de Beurs)

Goedkoop eten in het centrum, als je tenminste geen broodje halal wil, dat is niet simpel. Twee mini garnalen-kroketjes vanaf 10,- en als ze van grijze garnalen zijn vanaf 14,-. Uhh, daar komt bij dat je nogal makkelijk genept wordt, of althans dat ze dat proberen.

Nationaal Stripmuseum, zie gisteren adres en zo. Duur en saai. Nero museum, althans Marc Sleen museum ertegenover, tussen de middag dicht.
En over strips gesproken: in De Standaard of was het in De Morgen een nieuwe Suske en Wiske over Multatuli! "Een halve Havelaar"...
Knipsel gefotografeerd, foto mislukt, knipsel kwijt. Op terugreis weer een aflevering gezien waarbij, de wonderen zijn de wereld niet uit, Suske en Wiske zich verkleden als Saidja en Adinda... Vergeten uit te scheuren...Botanische tuin: niks botanisch. Erger nog dan in Bordeaux, en dat wil wat zeggen.

Musea en tentoonstellingen duur. Minimaal 5,50, kan oplopen tot 10. Bordeaux gratis of heel soms 2,-.

Dronk Gueuze Boon nu. "Nagegist op fles". Erg lekker. De meest rinse tnt. "Lekker bij vis en zeevruchten".

Tig muntjes van 1 en 2 cent in omloop en als wisselgeld. En "septante" en "nonante" voor soixante-dix en quatre-vingt-dix (70 en 90). Octante of huitante heb ik niet gehoord maar dat kan toeval zijn.Kantwinkel Grote Markt

Speelgoedmuseum.
In een lichtelijk vervallen sjieke wijk (Rue de l'Association) een verzakkend pand met daardoor klemmende deuren, wat van boven (drie etages) tot onder, tot op elke centimeter volgepropt is met oud speelgoed. Zeer de moeite waard!
Cassière moet wat gegevens van me hebben, leeftijd, eerste keer?, hoe wist u hiervan, en besluit met "en u bent dus Fransman". Kijk. (Enkele dagen later trouwens "U bent zeker Canadees?").Daarna Chez Toone, Theater Toone, Poppenspel, net zoiets als de Poesjenellen in Antwerpen.
Rue Marché aux Herbes, Kruidstraat lijkt me. Doodlopend steegje in. Erg aardig binnenplaatsje, terrasje, dronk er een prima Gueuze Mort Subite (plotselinge dood) met een champagne-kurk. Iets minder rins als Boon maar uitstekend. Wel 5,- maar het is een grote fles en normale prijs want de andere zijn 3,-.
Ze hebben er heel mooie glazen voor alle bieren, echt erg mooi. Jammer alleen dat het glas van Pauwels Kwak niet meer in een houten constructie'tje hangt maar kan staan. De fors getailleerde lengte overigens van dat glas is grandioos. 40 centimeter.Maar goed, Toone. Poppentheater. Offuh marionetten. En als die met mekaar op de vuist gaan dan vliegen de splinters de zaal in.
Momenteel draait de Faust. Of was het Hamlet? Donderdag, vrijdag en zaterdag 20.30 uur. Zaterdag ook 16.00. Pas op: de voertaal is Brussels(-vlaams) dus daar versta je niks van. Desondanks de moeite waard! En mooie site ook, zie hier. Flash, maar het schiet op. Je zit niet constant naar die zandlopertjes te kijken.