maandag 15 oktober 2018

Kalf



Vandaag en de 18e foto's van bladerdeeg chausson met witlof en blauwe kaas



Kalfskoteletten met ansjovis en kappertjes

We gaan uit van éénbots koteletten
Dus niet gezaagd maar van elkaar losgesneden / gehakt



Bak fijngesneden gekookte ham even in wat boter op halfhoog vuur, en voeg dan kleingesneden ansjovisfilets toe (ontzout in melk als ze uit de pekel komen)
Laat even doorwarmen, en voeg dan kappertjes toe
Laat weer doorwarmen, haal van het vuur en stamp de massa fijn

Werk wat p/z door bloem en wrijf daarmee de koteletten in

Bak ze snel bruin aan twee kanten in goed hete boter
Draai het vuur laag en laat ze garen, af en toe kerend

Leg ze op een warme schotel en bedek ze met aluminiumfolie

Giet het vet uit de braadpan, zet op hoog vuur en flambeer met armagnac
Voeg droge witte wijn toe, schraap aanbaksels los en kook snel in

Doe het ham-mengsel erbij, roer om en werk er van het vuur af room door en gehakte peterselie

Serveer met de koteletten dus




Witlof koken


Kalfsmedaillons "omgekeerd"

Een warme Vitello tonnato



Waar je weinig meer van hoort, dat is van gekookt vlees

Kook kleine kalfsmedaillons in een grote pan zeer hete runderbouillon snel gaar

Serveer ze goed warm, met mayonaise, gemengd met citroensap en goed uitgelekte tonijn uit blik (op olijfolie)




Saltimbocca alla Marsala


Bak kalfsoesters (p/z) bruin in boter

Giet wat vet uit de pan en giet er een flinke scheut niet al te zoete Marsala in
Laat die inkoken, terwijl je de oesters nog een enkele keer draait

Serveer met de ingekookte Marsala erover

Er bestaat een variant gemaakt van een dikke varkensoester, uitgevoerd zoals een Cotelette suisse of als een Cordon bleu
Bak in dat geval ook wat verse salieblaadjes mee, en gebruik Parmaham en Parmezaanse kaas



Coppa lichtjes uitbakken


Saltimbocca alla romana


Bak goed schone (dus geen aanhangseltjes) kalfsoesters snel bruin in boter

Haal ze uit de pan, z/p ze en houd ze warm

Giet overtollige boter uit de pan, roer de aanbaksels los met witte wijn, roer er iets Marmite of Bovril of zo door en leg de oesters in de pan, met op elke oester een plakje coppa (een plakje is wat te groot, maar dat maakt niet uit)

Breng aan de kook en laat kort garen op vrij hoog vuur

Draai de oesters twee keer: haal de coppa van de oesters, draai de oester en leg het lapje gedraaid terug



Olijfolie, sjalot, knof...
Blauwe kaas smelten
Ik gebruikte Crozier Blue (schaap), en dat was geen slechte keuze


Kalfsrollade


Maak je de rollade zelf?
Vraag de slager wat voor vlees hij ervoor heeft (het kan met verschillende soorten) en vraag hoe lang de rollade moet garen (want dat hangt weer af va het soort vlees)
Vergeet p/z niet en gebruik verder niks

Braad de rollade in boter kort rondom aan op hoog vuur

Wrijf de rollade in met gesmolten boter en bestrooi met p/z

Leg in een ovenschotel en giet daar een flinke scheut witte wijn in
Bak een half uur per 500 gram op 190 graden (voor een rollade van de slager)
Bedruip regelmatig

De rollade is gaar als er bij diep inprikken geen rood vocht uit komt
Zet de oven uit en laat de rollade er nog een kwartier in staan



Variaties

Bestrijk de rollade met mosterd en gebruik aan de buitenkant behalve p/z ook dragon
Of bardeer de rollade (inpakken in bardeerspek en opbinden) in plaats van de rollade eerst rondom aan te bakken



Bladerdeeg
De rest van de foto's dus de 18e