zondag 14 oktober 2018

Basiskookboeken (5)



Vandaag maar weer eens inkopen

Gedroogde banaantjes
Kleintjes komen uit Vietnam
Grote uit Portugese ex-koloniën



In deze serie schets ik de stijl van algemene kookboeken, aan de hand van asperge recepten
Die staan er altijd wel in
Bedenk dat men in de wereld iha groene asperges eet
Zoek op usa + asparagus + recipes en ga naar afbeeldingen
Witte moet je met een vergrootglas zoeken

Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Steeds aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende


Vandaag Granddaughter's Inglenook Cookbook
Inglenook: hoekje bij de haard



Fried Gluten [seitan] with peanuts



Asperges met selderij


Groene asperges worden, in bundels gebonden, 10 minuten gekookt

Meng gekookte stukjes asperges, bleekselderij en eventueel ook stukjes paprika met Béchamel

Stort in een beboterde ovenschaal

Paneermeel, boter, oven



Asperges met kaas


Maak in een beboterde ovenschotel afwisselend lagen gekookte asperges, Béchamel en geraspte kaas

In de bovenste laag zit er tussen de Béchamel en de kaas ook gebakken ui

Oven



Nog niet geproefd


Asperges in gelei


Er staat niet hoe je de gelei moet maken want dat doen ze met een pakje Jello
Maak mooie bouillon, en als die niet uit zichzelf mooi geleert (gehakt kalfsschouderblad gebruiken) dan gebruik je gelatine of agar agar
Madera erdoor is altijd mooi

Stukjes gekookte asperges in een vorm
bouillon of bouillon plus erbij

Je kan combineren met kool, bleekselderij, paprika

Er kunnen schijfjes gevulde olijven bij
Zout, suiker, citroensap...



Yentafo saus
Ook wel Yong tau foo
Hakka keuken


Lunchworst


Beleg toast met aspergetoppen en schijfjes gekookte varkensworst

Bedek met warme kaassaus



Aspergesoufflé


Maak Béchamel met ook wat van het asperge kookvocht

Voeg eigeel toe en breng opsmaak

Werk er stijfgeklopt eiwit door

Beleg een brede beboterde ovenschaal met gekookte asperges
Bedek met de saus

Bak in de oven au bain Marie



Gedroogde zoete aardappel
Ik dacht eerst dat je het zou moeten weken en dan koken of zo
Nee, het is een snack
Bestaat ook van paarse zoete aardappel